ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία και Ισπανία: Προχώρησαν στη σύσταση Κοινής Επιτροπής Οικονομίας και Εμπορίου

 Τουρκία και Ισπανία: Προχώρησαν στη σύσταση Κοινής Επιτροπής Οικονομίας και Εμπορίου

Με τίτλο «Η Ισπανία είναι πλέον νέος στρατηγικός εταίρος. Συστάθηκε και Κοινή Επιτροπή Οικονομίας και Εμπορίου», η τουρκική ειδησεογραφική ιστοσελίδα ahaber.com.tr γράφει ότι η Τουρκία, προκειμένου να αναπτύξει περαιτέρω την συνεργασία της με την Ισπανία, που θεωρείται ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της, προχώρησε στη σύσταση Κοινής Επιτροπής Οικονομίας και Εμπορίου μαζί της.

Με τη συμφωνία (JETCO) που υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών, στόχος τους είναι να αναπτύξουν τη συνεργασία τους στον τομέα των επενδύσεων με τρίτες χώρες.
 
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, εξηγώντας τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, ο αρθρογράφος της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Sabah, Μπαρίς Εργκίν γράφει ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ισπανία, που κατέχει την 14η θέση παγκόσμια και την 5η θέση στην ΕΕ με τη μεγαλύτερη οικονομία, ήταν πάντοτε πολύ καλές. Η Ισπανία θεωρείται ένας εκ των μεγαλύτερων εμπορικών εταίρων της Τουρκίας στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, η Ισπανία θεωρείται μια από τους πιο μεγάλους πρωταγωνιστές στην Τουρκική οικονομία. Το 2019, ο δείκτης εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών μειώθηκε στο 9.92% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο και ανήλθε στα 11 δις, 891 εκ δολάρια.
 
Επίσης, η Τουρκία κατέχει τη δεύτερη θέση μετά από την Κίνα στην εισαγωγή υφασμάτων και παρασκευασμάτων της Ισπανίας. Ταυτόχρονα, η Τουρκία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής της Ισπανίας, εκτός από την ΕΕ, μετά από την Κίνα και τις ΗΠΑ. Η Τουρκία, την ίδια στιγμή αποτελεί την 4η μεγαλύτερη αγορά της Ισπανίας, εκτός των χωρών της ΕΕ και μετά από τις ΗΠΑ, τo Μαρόκο και την Κίνα.
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα, 9.52 δις ευρώ αποτελούν απευθείας επενδύσεις περίπου 775 Ισπανικών εταιρειών που βρίσκονται στην Τουρκία. Στην Ισπανία, από την άλλη, δραστηριοποιούνται 85 περίπου Τουρκικές εταιρείες. Οι Τουρκικές Αερογραμμές πραγματοποιούν απευθείας πτήσεις σε 5 πόλεις της Ισπανίας, τη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη, τη Βαλένθια, τη Μάλαγα και το Μπιλμπάο, ενώ κατά την θερινή περίοδο, ο αριθμός των πτήσεων αυξάνεται.
 
Σχετικά με τη σύσταση της Κοινής Επιτροπής Οικονομίας και Εμπορίου (JETCO), αναφέρεται ότι η η αμοιβαία συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών τον Ιούλιο, δίνει έμφαση στην ανάγκη για ανάπτυξη της αμοιβαίας συνεργασίας τους σε διάφορους τομείς. Στα πλαίσια του μηχανισμού της (JETCO) προβλέπονται αμοιβαίες επενδύσεις, κοινά έργα και παροχή υπηρεσιών σε τρίτες χώρες, καθώς επίσης και ανάπτυξη και συνεργασία των δυο χωρών σε διάφορους τομείς, όπως ο πολιτισμός, ο τουρισμός, η γεωργία, οι επικοινωνίες, οι επιστήμες και η τεχνολογία και η εκπαίδευση.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πτώμα στη Σωτήρα: Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή επί της σορού

Ανείπωτη θλίψη για την 8χρονη Καισσαριανή: Πότε θα γίνει η κηδεία - Η παράκληση της οικογένειας

«Θα σε σκοτώσω» - Μαθητής στη Γαλλία γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρηση



Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Η κατάσταση της υγείας του 34χρονου

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Η κατάσταση της υγείας του 34χρονου

Υπόθεση απόπειρας φόνου με θύμα 34χρονο, διερευνά η Αστυνομία στη Λευκωσία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top