ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όχι σε διαπραγματεύσεις υπό απειλές υπογραμμίζει η Λευκωσία, χαιρετίζοντας δέσμευση Γκουτέρες για το Κυπριακό

Όχι σε διαπραγματεύσεις υπό απειλές υπογραμμίζει η Λευκωσία, χαιρετίζοντας δέσμευση Γκουτέρες για το Κυπριακό

Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε διαπραγματεύσεις υπό απειλές, διαμηνύει η Λευκωσία, χαιρετίζοντας παράλληλα την επανάληψη της δέσμευσης και της αποφασιστικότητας από πλευράς του γ.γ του ΟΗΕ για επανέναρξη των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού μετά τη διαδικασία που θα διεξαχθεί τον Οκτώβριο στα κατεχόμενα για ανάδειξη του ηγέτη της τουρκοκυπριακής πλευράς.


"Ο όποιος διάλογος θα πρέπει να διεξαχθεί στο κατάλληλο πλαίσιο και για να διαμορφωθεί αυτό το πλαίσιο χρειάζεται να τερματιστούν οι απειλές απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία, οι απειλές δηλαδή της Τουρκίας και στην ΑΟΖ, αλλά και τα όσα αναφέρει κατά καιρούς για το θέμα των Βαρωσίων", δήλωσε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παναγιώτης Σεντώνας.

Σε δηλώσεις του το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Σεντώνας, είπε πως "ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθυμεί να χαιρετίσει το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών επαναλαμβάνει τη δέσμευση αλλά και την αποφασιστικότητά του όπως μετά τις εκλογικές διεργασίες για ανάδειξη νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη επαναρχίσει τις προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, όπως ο ίδιος τονίζει, στη βάση όσων έχουν συμφωνηθεί στη συνάντηση στο Βερολίνο".

"Χαιρετίζει επίσης το γεγονός ότι ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών ζητά να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη μελλοντική επιτυχία των διαπραγματεύσεων", ανέφερε, προσθέτοντας πως "τέτοιες ενέργειες είναι οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και οι απειλές της Τουρκίας για άνοιγμα των Βαρωσίων".

Όσον αφορά στην έκκληση του ΓΓ για ανάπτυξη μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ο κ. Σεντώνας υπενθύμισε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην τελευταία επιστολή του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, αλλά και κατά την τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, επανέλαβε την πρότασή του για σύσταση Τεχνικής Επιτροπής από Κύπριους και διεθνείς εμπειρογνώμονες για ανοικοδόμηση της περιοχής των Βαρωσίων.

"Την ίδια στιγμή υπενθυμίζουμε πως κατά τη συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη τον Φεβρουάριο του 2019 υπέβαλε πρόταση με 21 μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης", ανέφερε.

Συνεπώς, σημείωσε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παραμένει έτοιμος να εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση, προς την ανάπτυξη δηλαδή και υιοθέτηση τέτοιων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Ερωτηθείς σε ποιό κλίμα μπορεί να αναπτυχθεί μια πρωτοβουλία για το Κυπριακό με δεδομένες τις   προκλήσεις εκ μέρους της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Σεντώντας είπε πως "ο όποιος διάλογος θα πρέπει να διεξαχθεί στο κατάλληλο πλαίσιο και για να διαμορφωθεί αυτό το πλαίσιο χρειάζεται να τερματιστούν οι απειλές απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία, οι απειλές δηλαδή της Τουρκίας και στην ΑΟΖ, αλλά και τα όσα αναφέρει κατά καιρούς για το θέμα των Βαρωσίων. Οπότε, ναι χρειάζεται η διαμόρφωση και του κατάλληλου κλίματος, διότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε διαπραγματεύσεις υπό απειλές", υπογράμμισε.

Είπε, παράλληλα, πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συζήτησε το Κυπριακό την προηγούμενη περίοδο σε σειρά επαφών του, χθες με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στη σύνοδο των MED7, μαζί με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, με τον Ρώσο ΥΠΕΞ, και πως σε όλες αυτές τις περιπτώσεις είχε δηλώσει την ετοιμότητά του για επανέναρξη των συνομιλιών, για επανέναρξη του διαλόγου από εκεί όπου διακόπηκε στο Κραν Μοντανά.

Ερωτηθείς αν η θέση της Λευκωσίας είναι ναι σε πενταμερή για τα διαδικαστικά θέματα παρά τις προκλήσεις αλλά όχι σε ουσιαστικό διάλογο χωρίς τερματισμό πρώτα των προκλήσεων, ο κ. Σεντώνας είπε πως αυτό που είχε συμφωνηθεί είναι η σύγκληση μιας άτυπης πενταμερούς, η οποία θα επέτρεπε τη διάνοιξη του δρόμου για επανέναρξη του διαλόγου.

 

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top