ΕΛΛΑΔΑ

Νέα Navtex από την Τουρκία - Ζητεί την αποστρατικοποίηση της Λήμνου

Νέα Navtex από την Τουρκία - Ζητεί την αποστρατικοποίηση της Λήμνου

Νέα αντι-Navtex, με την οποία κατηγορεί την Ελλάδα ότι παραβιάζει το καθεστώς αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, εξέδωσε την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου, η Τουρκία, βάζοντας στο στόχαστρο αυτή τη φορά τη Λήμνο. Η τουρκική Navtex αναφέρει ότι η υπ’ αριθμόν ελληνική LA12-210/20 navtex παραβιάζει τη συνθήκη της Λωζάνης.

Eν τω μεταξύ το πρωί της Τρίτης (22/09), παρατηρήθηκε μία μετακίνηση του ερευνητικού πλοίου Oruc Reis από το λιμάνι προς τα ανοιχτά, χωρίς ωστόσο να διευκρινιστεί η πορεία του. O καπετάνιος του Oruc Reis σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού» είχε επισημάνει ότι το πλοίο θα έβγαινε από το λιμάνι για κάποιες δοκιμές, μέχρι να ξεκινήσει και πάλι τη νέα του αποστολή στην ανατ. Μεσόγειο, κατόπιν σχετικής οδηγίας. Αναφέρεται πάντως ότι τα πολεμικά πλοία Ataman και Cengiz Han, που συνόδευαν το Orucn Reis, βρίσκονται ακόμη στο λιμάνι της Αττάλειας.

Έτοιμος για έναρξη διαλόγου με την Ελλάδα δηλώνει ο Ερντογάν
ώθηκε η βούληση για έναν ελληνο-τουρκικό διάλογο για το θέμα της ανατολικής Μεσογείου στην τηλεδιάσκεψη, που ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 16:30 μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, «συζητήθηκαν διεξοδικά οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, καθώς επίσης και οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ δηλώθηκε ότι Τουρκία και Ελλάδα είναι έτοιμες να ξεκινήσουν διερευνητικές επαφές».

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ανέφερε ότι, προκειμένου να μειωθεί η ένταση και να λειτουργήσουν τα κανάλια του διαλόγου, πρέπει να γίνουν αμοιβαία βήματα διατηρώντας την ώθηση που επιτεύχθηκε.

«Η Τουρκία πάντα δίνει έμφαση στο διάλογο και τις διαπραγματεύσεις και παρά τις δεκάδες προκλήσεις, διατήρησε την κοινή λογική και την ψυχραιμία της» σημειώνεται.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την εκτίμησή του στις προσπάθειες διαμεσολάβησης της Γερμανίας, ωστόσο δήλωσε ότι θα έχουν σημασία τα μέτρα που πρέπει να λάβει η Ελλάδα όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει η συμφωνία που επετεύχθη για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών και των άλλων συνομιλιών. Ο Τούρκος πρόεδρος πρότεινε επίσης μία ευρεία περιφερειακή διάσκεψη για το θέμα της ανατολικής Μεσογείου, με τη συμμετοχή και των Τουρκοκυπρίων.

Από Ethnos.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top