ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα Δικαστήρια οι επιχειρήσεις που δεν συμμορφώνονται - Οι άξονες των νέων σχεδίων στήριξης - Δηλώσεις Συντεχνιών

Στα Δικαστήρια οι επιχειρήσεις που δεν συμμορφώνονται - Οι άξονες των νέων σχεδίων στήριξης - Δηλώσεις Συντεχνιών

Θα δρομολογηθούν δικαστικές διαδικασίες που αφορούν τόσο αστικά, όσο και ποινικά αδικήματα σε εταιρείες που έχουν προσκομίσει διαστρεβλωμένα στοιχεία για να ενταχθούν στα κρατικά σχέδια στήριξης, εφόσον δεν συμμορφωθούν με τις υποδείξεις του Υπουργείου και δεν επιστρέψουν τα χρήματα.

Του Γιώργου Τάττη

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή του Υπουργείου Εργασίας, η οποία μίλησε στο ThemaOnline, θα χρησιμοποιηθούν και οι δύο διαδικασίες εκεί που θα κριθεί αναγκαίο. Αφενός, η μία είναι η αστική οδός όπου θα αποφανθεί το επαρχιακό δικαστήριο για την επιστροφή των χρημάτων και αφετέρου, ενδέχεται να οδηγηθεί το θέμα και ποινικά, όπου υπάρχουν οι κατηγορίες για πχ. ψευδείς παραστάσεις με την ποινή να κυμαίνεται από πρόστιμο, μέχρι και φυλάκιση 2 ετών.

Προκρίνουν τον έλεγχο οι συνδικαλιστές οργανώσεις
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο εν λόγω έλεγχος αποτελούσε και προτεραιότητα των συνδικαλιστικών οργανώσεων, με τις αντιδράσεις που υπάρχουν να είναι προς την θετική κατεύθυνση. Αυτό συμβαίνει γιατί ο έλεγχος θα ενταθεί και θα εμπεριέχει και άλλες εργασιακές παρανομίες που πιθανόν να υπήρξαν, όπως π.χ. οι απολύσεις ή οι μειώσεις μισθών χωρίς την σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου.

Σε αυτό το σημείο θα είναι και πολύτιμη η βοήθεια της Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεώρησης, η οποία μετά και την ψήφιση από την βουλή του σχετικού νομοσχεδίου, τίθεται σε άμεση λειτουργία επιτρέποντας εντατικότερους και επιτόπιους ελέγχους.

Το ThemaOnline επικοινώνησε με τις 3 συνδικαλιστικές οργανώσεις, όπου και επιβεβαίωσαν την πλήρη επικρότηση των ελέγχων.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΟΚ Ιωσήφ Αναστασίου, δήλωσε στην ιστοσελίδα μας πώς από την αρχή είπαμε ότι στην αρχή έπρεπε να είναι ευέλικτη η διαδικασία και μετέπειτα να γίνουν δειγματοληπτικοί έλεγχοι. Παράλληλα, πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά και όσοι προέβησαν σε απολύσεις ή μειώσεις μισθών.

Ο Γ.Γ. της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας, επεσήμανε πώς είναι σημαντικό να μην υπάρξει διασπάθιση δημοσίου χρήματος, η λογική της βοήθειας εξάλλου ήταν η στόχευση. Ο έλεγχος είναι και στοιχείο αποτροπής για όποια σχέδια θα ακολουθήσουν, για να μην υπάρξει εκμετάλλευση. Την ίδια στιγμή, οι άλλες δεσμεύσεις παραμένουν αναλλοίωτες.

Ο Γ.Γ. της ΠΕΟ Πάμπος Κυρίτσης, δήλωσε πώς «ασφαλώς και είναι δικαίωμα του υπουργείου να κάνει ελέγχους», επισημαίνοντας παράλληλα πως τις επιστροφές να τις πληρώσουν οι εταιρείες και όχι οι εργαζόμενοι.

Τα νέα σχέδια στήριξης

Ερωτηθείς για τα σχέδια που βρίσκονται τώρα σε ισχύ, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εργασίας δήλωσε πώς οι μήνες Σεπτέμβριος και Οκτώβριος είναι κατά κάποιο τρόπο καλυμμένοι, καθώς επεκτάθηκαν τα σχέδια που λειτουργούσαν.

Επιπρόσθετα, αναμένεται και η έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου για τα νέα σχέδια στήριξης, τα οποία και θα έχουν ισχύ από τον Νοέμβριο μέχρι και τον Μάρτιο.

Οι άξονες των νεών σχεδίων

Τα σχέδια θα βασίζονται εν μέρει σε 3 άξονες. Αρχικά, η ενίσχυση των επιχειρήσεων θα γίνει υπό μορφή κατάρτισης των εργαζόμενων, για την οποία θα επωμίζεται το κόστος το υπουργείο και όχι η επιχείρηση, με τα δεδουλευμένα για την συγκεκριμένη περίοδο να κατατίθενται επίσης από το κράτος.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο, θα γίνουν με την μορφή στήριξης των ανέργων. Σε ένα πρώτο επίπεδο, θα δοθεί κονδύλι με το οποίο θα παραταθεί η ενίσχυση των ανέργων που έχουν εξαντλήσει το ανεργιακό τους με ένα σταθερό ποσό.

Επιπρόσθετα, θα ενισχυθεί και η πρόσληψη ανέργων, νέων ανέργων κοκ (ΑΝΑΔ) με επιδότηση πρόσληψης που θα αφορά ένα σημαντικό ποσοστό του μισθολογίου, αναλόγως του σχεδίου και του Ευρωπαϊκού κονδυλίου.

Γιώργος Τάττης

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top