ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προτείνονται ανακλήσεις υπηκοοτήτων - Βροχή ερωτημάτων, ενστάσεις και... ενστάσεις για τις ενστάσεις - 'Δεν περιμένα κανένα Al Jazeera'

Προτείνονται ανακλήσεις υπηκοοτήτων - Βροχή ερωτημάτων, ενστάσεις και... ενστάσεις για τις ενστάσεις - 'Δεν περιμένα κανένα Al Jazeera'

Προχωράει η διαδικασία για ανακλήσεις υπηκοοτήτων που έχουν δοθεί σε ξένους επενδυτές από την Κυπριακή Δημοκρατία, με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Νίκο Νουρή, να δηλώνει ενώπιων της Επιτροπής Εσωτερικών πως θα καταθέσει στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού σχετικό αίτημα. Παρόλα αυτά, φαίνεται τα προσκόμματα που τίθενται εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα, να αποτρέπουν την Ελεγκτική Υπηρεσία να συνεχίσει τον έλεγχο.

Του Γιώργου Τάττη

Σημειώνεται εδώ πώς, σύμφωνα και με τα όσα είπε ξανά ο κ. Νουρής, υπήρχε «μια αντικειμενική δυσκολία νομικής φύσεως» σε σχέση με τις ανακλήσεις υπηκοοτήτων όπου αυτό χρειαζόταν, κάτι το οποίο «καθυστερημένα διορθώσαμε με πρόταση που εμείς φέραμε» στην Βουλή.

Πάμε προς ανακλήσεις υπηκοοτήτων - Ενστάσεις για τις ενστάσεις

Οι περιπτώσεις που θα ανακληθούν αφορούν εισήγηση του Υπουργείου Εσωτερικών για τα πορίσματα της έκθεσης Καλογήρου προς το Υπουργικό Συμβούλιο [πληροφορίες της εφημερίδας Πολίτης κάνουν λόγο για 19 περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων των Jho Low (Μαλαισία), του Sopheap Choeung (Καμπότζη) και Alexander Bondarenko (Ρωσία) κ.α]. Υπενθυμίζουμε πώς υπήρξε εξέταση για 29 φακέλους η οποία ολοκληρώθηκε περί τα τέλη Αυγούστου, ενώ είχε ετοιμαστεί και νέα λίστα με άτομα προς εξέταση, με κάποια από τα πρόσωπα που εξετάστηκαν να συμπίπτουν με αυτά που απεκάλυψε το Al Jazeera, αλλά και άλλα να έχουν μεμπτά σημεία όπως ψευδείς παραστάσεις κ.α

Σύμφωνα με τον κ. Νουρή, «δεν περιμέναμε κανένα Al Jazeera να μας πει για ψευδείς παραστάσεις. Εξού και η έκθεση της κ. Καλογήρου με την παραπομπή των 30 ονομάτων που μελετά, μεταξύ αυτών υπάρχουν και άτομα τα οποία ενέχονται σε αυτή την παρατυπία. Όταν ολοκληρώθηκε η έκθεση το Υπ. Εσωτερικών στέλνει στο υπουργικό την δική του εισήγηση και γι’ αυτά τα άτομα. Από τον Νοέμβριο μελετιόταν, πήρε χρόνο από την τριμελή επιτροπή».

Τέλος, ο κ. Νουρής είπε επίσης πως έδωσε 180-200 νέους φακέλους στην νέα διερευνητική επιτροπή, ενώ έκανε λόγο για επιστολή 42 σελίδων που έχει αποστείλει σε κομματάρχες και στον Πρόεδρο της Βουλής, όπου επεξηγεί τα «πραγματικά δεδομένα» ορισμένων πολιτογραφήσεων.

Παράλληλα, άφησε αιχμές στον Γενικό Ελεγκτή για το χρονικό πλαίσιο της Έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ιδίως για το θέμα της πολιτογράφησης μελών οικογενείας επενδυτών, διερωτώμενος γιατί αυτή την στιγμή, όταν έγιναν επίσης έρευνες τόσο από την Ελεγκτική Υπηρεσία, όσο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή χωρίς να υπάρξει τότε κάτι μεμπτό.

 Ελεγκτική Υπηρεσία: Διαφωνούμε με τα προσκόμματα αλλά σεβόμαστε την γνωμάτευση - Θα επανέλθουμε σε ένα χρόνο 

Στην Επιτροπή, μετά τον καταιγισμό σχολίων και ερωτήσεων από τους αντιπολιτευόμενους βουλευτές, προηγήθηκε η παρέμβαση του κ. Οδυσσέα Μιχαηλίδη εκ μέρους της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ο οποίος επεσήμανε εκ νέου τα στάδια που ακολουθήθηκαν, αλλά και τα προβληματικά σημεία που έχουν εντοπιστεί.

Μάλιστα, έκανε και εκτενή αναφορά για όλο το νομικό πλαισίο που διέπει το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, από το παρελθόν μέχρι και σήμερα. Μιλώντας, εξήγησε ότι οι χαλαρώσεις για τα οικονομικά κριτήρια ξεκίνησαν από το 2011, εισήχθησαν όμως και οι πρώτες απαιτήσεις για πρότερο έντιμο βίο κοκ.

Επιπρόσθετα, έκανε και λόγο για «αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου που δεν φαίνεται να είχαν έρεισμα στο νόμο». Ο κ. Μιχαηλίδης, εξηγώντας, είπε ότι αν και διαφωνούν με την γνωμοδότηση του Γενικού Εισαγγελέα που δεν επιτρέπει την προσκόμιση στοιχείων από το υπ. Εσωτερικών για έλεγχο, την σέβονται. Είπε επίσης ότι φαίνεται να υπάρχει συναντίληψη για το πρόβλημα που υπάρχει και από την Ευρωπαϊκη Επιτροπή, ανεξαρτήτου του ότι δεν δόθηκαν πορίσματα.

Απαντώντας στον κ. Νουρή, είπε ότι το 2016 δεν έγινε καν έλεγχος για το εν λόγω ζήτημα, ενώ τόνισε ότι «επιβεβαιώνεται η χρησιμότητα και η ορθότητα των ευρημάτων της έκθεσης».

Ως εκ τούτου, αναμένοντας την ολοκλήρωση του έργου της ερευνητικής επιτροπής που ορίστηκε από την Γενική Εισαγγελία, «κάτι το οποίο δεν αναμένεται να γίνει σύντομα, θα επαναληφθεί ο έλεγχος στα τέλη του 2021», συμπλήρωσε.

Τέλος, τόνισε πως εάν τίθεται ζήτημα εξακρίβωσης των ρόλων και των εξουσιών της κάθε υπηρεσίας, τότε «υπάρχει βούληση να προσφύγουμε από κοινού στο Ανώτατο Δικαστήριο που θα αποφασίσει οριστικά για τις αρμοδιότητες της Ελεγκτικής Υπηρεσίας».

Πρόεδρος Επιτροπής Εσωτερικών: Συναντίληψη για την χρησιμότητα του ΚΕΠ
Με παρέμβαση της Προέδρου της Επιτροπής, κ. Ελένης Μαύρου, επιβεβαιώθηκε η συναντίληψη για την χρησιμότητα του ΚΕΠ, «με πλήρη όμως διαφάνεια και συνεχή έλεγχο». Σε σχέση με τη συνέχεια, διευκρινίστηκε ότι αναμένονται οι γραπτές απαντήσεις για κάποια θέματα που έμειναν ανοιχτά, για να ολοκληρωθεί η γραπτή έκθεση για την Ολομέλεια.

Γιώργος Τάττης

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top