ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ: Δύο πρόσωπα από το δημοσίευμα της Al Jazeera βρίσκονταν στους υπό εξέταση 29 φακέλους - Βουλευτές θέτουν ζήτημα άμεσης ανάκλησης

ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ: Δύο πρόσωπα από το δημοσίευμα της Al Jazeera βρίσκονταν στους υπό εξέταση 29 φακέλους - Βουλευτές θέτουν ζήτημα άμεσης ανάκλησης

Δύο από τα πρόσωπα που έχουν λάβει κυπριακό διαβατήριο, που εμπεριέχονται στο δημοσίευμα της Al Jazeera ως άτομα με βεβαρυμμένο ποινικό μητρώο, ήταν στην λίστα με τα 29 πρόσωπα που εξέτασε η Ad hoc τριμελής Eπιτροπή, κατόπιν σχετικής απόφασης του Υπουργικού. Παράλληλα, στις νέες λίστες που δημιουργούνται προς εξέταση το τελευταίο διάστημα, βρίσκονται και κάποια άλλα ονόματα που εμπεριέχονται στο εν λόγω δημοσίευμα, όπως πληροφορείται το ThemaOnline.

Του Γιώργου Τάττη

Μετά και το πολυσυζητημένο δημοσίευμα της Al Jazeera, που αφορά δημοσιεύσεις ονομάτων με βεβαρυμμένο ποινικό μητρώο που έχουν εγκριθεί και λάβει κυπριακό διαβατήριο, προκύπτουν μια σειρά από εύλογα ερωτήματα που αφορούν το εάν ήταν εις γνώση της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Εσωτερικών τα εν λόγω άτομα και εάν βρίσκονται στις λίστες των προσώπων που ήταν υπό εξέταση για ανάκληση.

Όπως πληροφορείται το ThemaOnline, δύο από τα πρόσωπα που δημοσίευσε η Al Jazeera, ήταν στην σχετική λίστα των 29 προσώπων που δόθηκε για να εξεταστεί και να ετοιμαστούν οι σχετικές εκθέσεις με τις εισηγήσεις της Επιτροπής.

Δείτε το νέο δημοσίευμα του Al Jazeera έδώ

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία ελέγχου από την Τριμελή Επιτροπή για τους 29

Υπενθυμίζεται πώς υπήρξε νομικό κενό, κάτι το οποίο οδήγησε στην παράταση της διαδικασίας, καθώς το θέμα δεν μπορούσε να προχωρήσει. Αυτό προκάλεσε μάλιστα αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής, την 29η Ιουνίου, ο Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ενώπιων των βουλευτών πως «φροντίσαμε να διορθώσουμε το κενό μέσω της νομικής υπηρεσίας», ενώ η Δήμητρα Καλογήρου, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και μέλος της τριμελής Ad Hoc Επιτροπής, είπε ότι πλέον η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί σύντομα, ενώ είχαν ήδη εξεταστεί 11 φάκελοι.

Σε επικοινωνία μας με την Δήμητρα Καλογήρου για το κατά πόσον έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, η κ. Καλογήρου δήλωσε ότι «υπήρξε συνεδρία της τριμελής στις 15/07 και είχαν μπει οι τελευταίοι από τους 29 φάκελους. Έχουν πλέον ολοκληρωθεί όλοι οι φάκελοι και αυτό που μένει, είναι να μεταβιβαστεί η έκθεση στον Υπουργό Εσωτερικών και στο Υπουργικό Συμβούλιο. Το 70% των φάκελων έχει ήδη πάει, έμειναν οι τελευταίοι 4-5».

Παράλληλα, όπως ενημερώνει η κ. Καλογήρου, έχει ετοιμαστεί και νέα λίστα με πρόσωπα προς εξέταση, με προτάσεις τόσο από την Επιτροπή όσο και από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Σημειώνεται πώς η παρούσα εξέταση, όσο και οι αρμοδιότητες της Ad Hoc Επιτροπής, αφορούν την προηγούμενη νομοθεσία, με αιτήσεις για πολιτογραφήσεις από το 2008 – 2018.

Πλέον, με την νέα νομοθεσία εναπόκειται στο Υπουργικό Συμβούλιο να αποφασίσει, καθώς και σε νέα Επιτροπή, κατόπιν των προνοιών και των προϋποθέσεων που έχουν εισαχθεί στον τελευταίο νόμο.

Δηλώσεις Βουλευτών – Τίθεται ζήτημα άμεσης ανάκλησης διαβατηρίων από το Υπουργικό
Επί τούτου, η κ. Ελένη Μαύρου, βουλευτής του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών, δήλωσε στο ThemaOnline πώς η εξέταση που ήταν σε εξέλιξη, «δεν θα πήγαινε πίσω να δει όλες τις περιπτώσεις» και πρόσθεσε ότι αναμένονταν τα τελικά πορίσματα για τους 29, από τις εκθέσεις που θα ετοίμαζε η τριμελής Επιτροπή.

Ο Παύλος Μυλωνάς, βουλευτής του ΔΗΚΟ, με τοποθέτησή του στην ιστοσελίδα μας, επισημαίνει ότι «ανά πάσα στιγμή η νέα νομοθεσία λέει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο έχει το δικαίωμα να ανακαλέσει διαβατήρια». Διερωτάται δε, γιατί το Υπουργικό δεν επιλαμβάνεται άμεσα όλων των περιπτώσεων που αφορούν εγκληματικά στοιχεία που πήραν διαβατήρια, αφού έχουμε ενώπιών μας συγκεκριμένες καταγγελίες».

Με την σειρά του, ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, δήλωσε ότι «με την ψήφιση του νόμου μπορούν να προχωρήσουν σε ανάκληση διαβατηρίων. Η πρόταση νόμου των Οικολόγων για ανάκληση καθυστέρησε να τεθεί σε ψηφοφορία 12 μήνες».

Γιώργος Τάττης

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή - Για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή - Για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top