Σε εξέλιξη συνάντηση Μισέλ, Φοντερ Λάϊεν, Μακρόν, Μέρκελ, Αναστασιάδη ενώ υποβλήθηκε ελληνική συμβιβαστική πρόταση

Σε εξέλιξη συνάντηση Μισέλ, Φοντερ Λάϊεν, Μακρόν, Μέρκελ, Αναστασιάδη ενώ υποβλήθηκε ελληνική συμβιβαστική πρόταση

Αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται εξαμερής συνάντηση μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Γαλλίας, Γερμανίας, Προέδρου Ευρωπαϊκό Συμβουλίου και Προέδρου της Κομισιόν για την εξεύρεση συμβιβασμού επί των συμπερασμάτων για την Τουρκία.


Συγκεκριμένα η ελληνική συμβιβαστική πρόταση που είδε το ΚΥΠΕ περιέχει τα εξής διαφορετικά στοιχεία:

- αναφέρει ότι “η ΕΕ παραμένει δεσμευμένη στην δημιουργία περιβάλλοντος εμπιστοσύνης και ενός περιβάλλοντος συνεργασίας και κοινά επωφελούς συνεργασίας με την Τουρκία
- τονίζει ότι “οι μονομερείς έρευνες για υδρογονάνθρακες πρέπει να τερματιστούν αμέσως”
-  ζητά “όπως η Τουρκία δεσμευθεί στον διάλογο με καλή πίστη και απέχει από μονομερείς ενέργειες που θα έρθουν σε αντίθεση με τα συμφέροντα της ΕΕ και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των Κρατών Μελών - κάτι το οποίο αποτελεί απόλυτη προϋπόθεση”
- προσθέτει τη φράση:
“η ΕΕ καλωσορίζει τα βήματα οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκία και την ανακοίνωση της επανέναρξης άμεσων διερευνητικών επαφών για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ των δύο κρατών, μέσω διαπραγματεύσεων και προσφυγής στο διεθνές δικαστήριο.

- αναφέρει ακόμη ότι: “η ΕΕ επαναλαμβάνει πως μονομερείς ανακοινώσεις θαλάσσιων δικαιοδοσιών όπως στο χάρτη ‘mavi vatan’  δεν συνάδουν με το δίκαιο της θάλασσας και δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα για τρίτες χώρες”.

 

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Παραμένει προκλητικός ο Τατάρ - Δεν υπάρχει επιστροφή από πολιτική «δύο κρατών»

Παραμένει προκλητικός ο Τατάρ - Δεν υπάρχει επιστροφή από πολιτική «δύο κρατών»

«Για τη συνεργασία των δύο κρατών πηγαίνω στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό», δήλωσε ο Τ/Κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ, ισχυριζόμενος ότι δεν υπάρχει επιστροφή από την πολιτική των «δύο κρατών».

BEST OF TOTHEMAONLINE