ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κύπρος και Ιορδανία αποτελούν παράγοντες σταθεροποίησης, τονίζουν Ομήρου και Ιορδανός Πρόεδρος Γερουσίας

Κύπρος και Ιορδανία αποτελούν παράγοντες σταθεροποίησης, τονίζουν Ομήρου και Ιορδανός Πρόεδρος Γερουσίας

Διμερείς και διακοινοβουλευτικές σχέσεις, Κυπριακό, Παλαιστινιακό και ενεργειακό συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχαν σήμερα στη Βουλή ο Πρόεδρος του σώματος Γιαννάκης Ομήρου και ο Πρόεδρος της Γερουσίας της Ιορδανίας Abdur-Rau’f Rawabdeh.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Ομήρου είπε ότι αντάλλαξαν απόψεις για τις σχέσεις των δύο χωρών, τις σχέσεις της Βουλής των Αντιπροσώπων με τη Γερουσία της Ιορδανίας αλλά και τη Βουλή της Ιορδανίας, διαπιστώνοντας το εξαίρετο επίπεδο των σχέσεων αυτών. “Σχέσεις που είναι θεμελιωμένες στις κοινές αρχές και κοινές αξίες που μοιραζόμαστε οι δύο χώρες και οι δύο λαοί”, είπε.

Ο κ. Ομήρου είπε στη συνέχεια ότι συζήτησαν το θέμα των τζιχαντιστών και του Ισλαμικού Κράτους, διαπιστώνοντας ότι Κύπρος και Ιορδανία αποτελούν παράγοντες ασφάλειας, σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε το Παλαιστινιακό και το Κυπριακό.  Όσον αφορά το Παλαιστινιακό, ο κ. Ομήρου είπε πως επαναδιατύπωσε με σαφήνεια την κυπριακή θέση για ύπαρξη δύο κρατών που θα ζουν ειρηνικά το ένα δίπλα στο άλλο με βάση τα σύνορα του 1967.

Για το Κυπριακό, ο κ. Ομήρου ευχαρίστησε τον Ιορδανό αξιωματούχο για την πολιτική αρχών που ακολουθεί η χώρα του αναφορικά με τις προοπτικές λύσεις. “Είναι θέσεις για την εφαρμογή των Περί Κύπρου ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ, για λύση που θα τερματίζει την τουρκική κατοχή και θα ενώνει πραγματικά τη χώρα, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία”, πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στη συνέχεια στα θέματα ενέργειας, επισημαίνοντας πως έχει εγκαθιδρυθεί ήδη μια συμφωνία συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Οπως σημείωσε, η Ιορδανία έχει έντονο ενδιαφέρον για να εξασφαλίσει φυσικό αέριο από τα αποθέματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, και η Κύπρος από την άλλη είναι πρόθυμη να τροφοδοτήσει την Ιορδανία με το φυσικό αέριο που έχει ανάγκη μόλις είναι έτοιμες οι σχετικές υποδομές.

Στη συνέχεια, ο κ. Ομήρου είπε πως ο Ιορδανός Πρόεδρος θα επισκεφθεί μεταξύ άλλων στην Κύπρο ένα τάφο που συνδέει την ιστορική πορεία των δύο λαών. Πρόκειται για τον τάφο της προγιαγιάς του σημερινού Βασιλιά της Ιορδανίας και ο οποίος βρίσκεται στο Τέμενος Χαμά Σουλτάν.

Από την πλευρά του ο Ιορδανός Πρόεδρος δήλωσε, μιλώντας μέσω διερμηνέα, αφού ευχαρίστησε αρχικά για την υποδοχή στη Βουλή, είπε πως κατά τις συνομιλίες καλύφθηκαν διάφορα θέματα που αφορούν τις δύο χώρες. Εξέφρασε, στη συνέχεια, τις ευχαριστίες του στη Βουλή αλλά και στον κυπριακό λαό για τις διαχρονικά υποστηρικτικές θέσεις της Κύπρου προς τις αραβικές υποθέσεις και ιδιαίτερα στο Παλαιστινιακό. Πρόσθεσε πως ο Παλαιστινιακός λαός υποφέρει τα πάνδεινα και στην πλειοψηφία του ζει εξόριστος.

“Γι αυτό κι εμείς εκφράζουμε την εκτίμησή μας προς όλους όσοι υποστηρίζουν την διασφάλιση των αναφαίρετων δικαιωμάτων του Παλαιστινιακού λαού και την ίδρυση του δικού τους κράτους”, είπε.

Στη συνέχεια ανέφερε πως η Ιορδανία είναι μια φιλειρηνική χώρα, η οποία στηρίζει ομοίως φιλειρηνικές χώρες που αγωνίζονται ταυτόχρονα για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και της κυριαρχίας τους. “Πιστεύουμε ότι ειρήνη δεν σημαίνει αποτροπή πολέμου ή τερματισμό πολέμου μόνο, πιστεύουμε ότι η ειρήνη πρέπει να επικρατεί μεταξύ των χωρών και είναι αυτή που επικρατεί στις συνειδήσεις των λαών, οι οποίοι εργάζονται μαζί με τις αρχές της χώρας τους για την πρόοδο και την διασφάλιση των δικαιωμάτων τους”, σημείωσε.

Ο κ. Rawabdeh σημείωσε στη συνέχεια ότι Κύπρος και Ιορδανία αποτελούν δύο σταθερούς παράγοντες διασφάλισης της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή και αυτό στην Ιορδανία το πετύχαμε, όπως είπε, προλαβαίνοντας εξελίξεις που είχαν παρουσιαστεί σε άλλες χώρες, με την προώθηση αλλαγών στο σύστημα διακυβέρνησης, Σύνταγμα και τους Νόμους.

“Εμείς θα εργαστούμε για τη συνεχή πρόοδο και ενδυνάμωση των Κοινοβουλευτικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας και επίσης των πολιτικών, οικονομικών αλλά και της συνεργασίας σε θέματα ενέργειας”, είπε.

Τέλος, εξέφρασε την ευχή όπως οι συνομιλίες που θα αρχίσουν για το Κυπριακό να καταλήξουν σε μια λύση που θα διασφαλίζει την κυριαρχία και την ενότητα του νησιού αλλά και όπως κάθε μέρος του κυπριακού λαού να πάρει αυτά που του αναλογούν.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top