ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καταπέλτης η Ελ. Υπηρεσία για μάσκες, τεστ, εργαστήρια και νέα ΜΕΘ - Τα βασικά στοιχεία που 'καίνε' τους αρμοδίους

Καταπέλτης η Ελ. Υπηρεσία για μάσκες, τεστ, εργαστήρια και νέα ΜΕΘ - Τα βασικά στοιχεία που 'καίνε' τους αρμοδίους

Με μια έκθεση καταπέλτη, η Ελεγκτική Υπηρεσία έρχεται να επιβεβαιώσει τα όσα ακούστηκαν στην σχετική Κοινοβουλευτική Επιτροπή πριν μερικούς μήνες, σε σχέση με ενδεχόμενες παρατυπίες, αλλά και κατάχρηση εξουσιών που παρατηρήθηκαν κατά την περίοδο της πρώτης φάσης της πανδημίας και την διαχείριση από τα αρμόδια κρατικά σώματα.

Τα κυριότερα θέματα που αναλύονται, είναι η διαμόρφωση των τιμών/κόστους των εξετάσεων, τις παραγγελίες μασκών, τις συμβάσεις για τα κλινικά εργαστήρια που θα διενεργούσαν τις εξετάσεις, αλλά και την υλοποίηση της νέας ΜΕΘ στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Τα στοιχεία της έκθεσης που «καίνε» τους αρμοδίους
Όπως γράφει η έκθεση, υπήρξε σε δύο περιπτώσεις απευθείας ανάθεση σε εταιρεία συμφερόντων πρώην Υπουργού. Καταγράφεται, επίσης, ως γενική παρατήρηση, το γεγονός ότι ο Υπουργός δεν περιοριζόταν στην παραχώρηση έγκρισης, αλλά προηγουμένως έδινε ο ίδιος οδηγίες και καθόριζε σχεδόν όλες τις πτυχές της διαδικασίας, για την οποία στη συνέχεια του ζητείτο και έδινε την έγκρισή του. Τούτο δεν συνάδει με τη σχετική νομοθεσία.

Το κυριότερο θέμα, το οποίο προκύπτει μέσα από την παρούσα έρευνα, αφορά στη διαμόρφωση των τιμών/κόστους των υπό αναφορά εξετάσεων και τις μεγάλες διαφοροποιήσεις/μειώσεις, οι οποίες παρατηρήθηκαν με την πάροδο του χρόνου, αφού σε διάστημα μόλις δύο μηνών (Απρίλιος – Ιούνιος του 2020) παρατηρήθηκε μείωση του κόστους κατά 55% περίπου, λαμβάνοντας υπόψη την υψηλότερη (€110/εξέταση) και τη χαμηλότερη (€50/εξέταση) τιμή στις οποίες έγινε ανάθεση μέχρι την ολοκλήρωση του ελέγχου.

Σχετικά με την αγορά εννέα εκατομμυρίων προστατευτικών μασκών μιας χρήσης έναντι δαπάνης €4,68 εκ πλέον ΦΠΑ από τη ΔΑΠ, διαπιστώσαμε πως η ΔΑΠ δεν τήρησε πλήρως τις διαδικασίες σύναψης δημοσίων συμβάσεων, ούτε και τις αρχές της διαφάνειας και ίσης μεταχείρισης όλων των οικονομικών φορέων, αρχές που αποτελούν την πεμπτουσία της περί των δημοσίων συμβάσεων ευρωπαϊκής και κυπριακής νομοθεσίας.

Σε ότι αφορά στο Πρόγραμμα για την αγορά υπηρεσιών για τη διενέργεια μοριακών εξετάσεων COVID-19 των εργαζομένων στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), ο ΟΚΥπΥ δεν έχει εφαρμόσει τις πρόνοιες της νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων, εφόσον, με βάση τα στοιχεία τα οποία μας έχουν υποβληθεί, τη διαδικασία ανάθεσης των δύο συμβάσεων για την αγορά υπηρεσιών διενέργειας των εν λόγω εξετάσεων φαίνεται να έχει χειριστεί μόνος του ο Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής του Οργανισμού ο οποίος αποφάσισε την απευθείας ανάθεση σε εταιρεία συμφερόντων πρώην Υπουργού χωρίς την τήρηση οποιασδήποτε διαδικασίας.

Τέλος, αναφορικά με την υλοποίηση του έργου της δημιουργίας νέας Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, αυτό ανατέθηκε από τον ΟΚΥπΥ απευθείας σε συγκεκριμένο Αρχιτέκτονα για την ετοιμασία της μελέτης και επίβλεψης των εργασιών, χωρίς την τήρηση οποιασδήποτε διαδικασίας προσφορών και σε συγκεκριμένο Εργολάβο για την κατασκευή του έργου μετά τη ζήτηση προσφορών από 3 εργοληπτικές εταιρείες, με τρόπο όμως που δεν διασφαλίστηκε καθόλου η ανάπτυξη στοιχειώδους έστω ανταγωνισμού.

Το εν λόγω θέμα ανέδειξε πρώτο το ThemaOnline. Δείτε εδώ και εδώ και εδώ 

Για όλη την έκθεση πατήστε εδώ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top