Υπ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: 'Ζούμε συνθήκες πολεμικής οικονομίας' - Ποιά τα χαρακτηριστικά ενός νέου ΚΕΠ - 'Υποκριτές όσοι λενε....'

Υπ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: 'Ζούμε συνθήκες πολεμικής οικονομίας' - Ποιά τα χαρακτηριστικά ενός νέου ΚΕΠ - 'Υποκριτές όσοι λενε....'

«Αυτή την στιγμή ζούμε σε συνθήκες πολεμικής οικονομίας», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, ενώ επανέλαβε πως ένα ολικό lockdown δεν είναι στις επιλογές της κυβέρνησης.

Μιλώντας στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ, επισήμανε πως κατά τον Μάρτιο προσαρμόστηκε ο προϋπολογισμός για να μπορέσει να δεχτεί την εξωγενή επίθεση από τον αόρατο εχθρό, τον κορωνοϊό. Τόνισε δε, στα πλαίσια της συζήτησης στην Επιτροπή Οικονομικων για την ψήφιση ή όχι του νέου προϋπολογισμού, πως η οικονομία πρέπει πλέον να είναι ευέλικτη και να προσαρμόζεται εύκολα.όσοι 

Ο δανεισμός και η πιθανότητα ενός νέου ολικού lockdown

Ξεκαθάρισε πως ενδεχομένως να χρειαστεί ένας έγκαιρος δανεισμός, λόγω της απρόβλεπτης κατάστασης που επιβάλλει να έχουμε ρευστά διαθέσιμα. «Έχουμε κάποια», είπε χαρακτηριστικά. «Σε μια χώρα με ψηλό δημόσιο χρέος πρέπει να γνωρίζουμε τα όρια του δανεισμού», συμπλήρωσε.

Μιλώντας για την πιθανότητα ενός νέου lockdown, επανέλαβε πως δεν σκεφτόμαστε ένα ολικό lockdown, θέτοντας και παραδείγματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών με μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων. Ανέφερε όμως ότι γίνονται συνεχώς συσκέψεις για το θέμα.

Η επιστολή της Ε.Ε για τις πολιτογραφήσεις

Σε σχέση με τις πολιτογραφήσεις και την Ε.Ε., είπε ότι η επιστολή που εστάλη έκανε λόγο για εγγενή προβλήματα. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, η Ε.Ε. έκανε ξεκάθαρο πως «η επένδυση ενός προκαθορισμένου ποσού για αντάλλαγμα πλέον δεν μπορεί να γίνε αποδεκτή. Αυτό που θίγεται είναι η φιλοσοφία και η ουσία του προγράμματος. Είναι με αυτό το σκεπτικό που η κυβέρνηση το ακύρωσε και προχωρούν οι έρευνες. Το πρόγραμμα ήταν προβληματικό και παρά τις συντεταγμένες προσπάθειες για ασφαλιστικές δικλείδες δεν έχει καταστεί εφικτό».

Ένα νέο Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα και ποια τα χαρακτηριστικά του

Επίσης, για ένα ενδεχόμενο νέο ΚΕΠ, ο κ. Πετρίδης είπε ότι εάν υπάρξει ένα νέο πρόγραμμα θα είναι πολύ διαφορετικό, σε αρκετά μεταγενέστερο στάδιο και κατόπιν διαβούλευσης με την ΕΕ. Έδωσε δε και κάποια χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει:
--Να αποδεικνύει ότι υπάρχει πραγματικός δεσμός μεταξύ επενδυτή και χώρας
--Που να μην έχει ορισμένη τιμή
--Να δημιουργεί παραγωγικές δραστηριότητες
--Που δε θα αρχίζει αμέσως με πολιτογράφηση αλλά ίσως με άδεια παραμονής.

Τέλος, ερωτηθείς για το χθεσινό δημοσίευμα του Φιλελεύθερου και τις χαλαρώσεις του ΚΕΠ που αναδεικνύει, ο Υπουργός αρνούμενος τον ισχυρισμό αυτό, απάντησε επίσης πως δεν γνωρίζει εάν κρίθηκε από την βουλή ότι κάποια πράγματα ενδεχομένως να ήταν υπερβολικά αυστηρά.

Ανταποδίδει τα πυρά σε αυτούς που "δεν γνώριζαν"

Μίλησε τέλος και για πολιτική υποκρισία κάποιων κομμάτων και πολιτικών, όταν λένε πως δεν γνώριζαν για το ΚΕΠ, από την στιγμή που υπήρχαν δημοσιευμένες αποφάσεις από τον Απρίλιο του 2011 (προηγούμενη κυβέρνηση), αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου κοκ. «Δεν ήξεραν το πρόγραμμα», διερωτήθηκε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Κυπριακό: Το μήνυμα Κωνσταντίνου Κόμπου - Το παιχνίδι εντυπώσεων και οι κόκκινες γραμμές

Κυπριακό: Το μήνυμα Κωνσταντίνου Κόμπου - Το παιχνίδι εντυπώσεων και οι κόκκινες γραμμές

Σε μια περίοδο όπου οι ισορροπίες στο Κυπριακό παραμένουν εύθραυστες, η Λευκωσία επιχειρεί να κρατήσει τη διαδικασία εντός θεσμικού πλαισίου και να αποτρέψει ερμηνείες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέα αδιέξοδα. Η δημόσια τοποθέτηση του Υπουργού Εξωτερικών Κωνσταντίνου Κόμπου απέναντι στις πρόσφατες δηλώσεις της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μαρίας Άνχελα Ολγκίν, αποτελεί σαφή μήνυμα προς όλα τα μέρη: το Κυπριακό δεν κινείται με ερμηνείες ούτε με αποσπασματικές ερμηνείες δηλώσεων.

BEST OF TOTHEMAONLINE