ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κωλοτούμπα Τσαβούσογλου και το 'ξεχειλωμένο' Κραν Μοντανά - Παρασκήνιο, ευθύνες και υποστηρικτές του τουρκικού εθνικισμού

Η κωλοτούμπα Τσαβούσογλου και το 'ξεχειλωμένο' Κραν Μοντανά - Παρασκήνιο, ευθύνες και υποστηρικτές του τουρκικού εθνικισμού

Σε μια ανατρεπτική συνέντευξη προχώρησε ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς, σε σχέση με το πολύκροτο ναυάγιο στις συνομιλίες του Κραν Μοντανά. Μια συνέντευξη η οποία αναμένεται να συζητηθεί γιατί επηρεάζει κομβικά την παρούσα ιστορική συγκυρία.

Γιώργος Τάττης

Το ναυάγιο ως εφαλτήριο μιας νέας διαπραγματευτικής διαδικασίας

Το μόνο σίγουρο είναι πως τίθεται στο προσκήνιο μια σημαντική μαρτυρία ενός πολιτικού που ήταν παρόν και διαδραμάτισε κομβικό ρόλο, σε μια διαπραγμάτευση η οποία αποτελεί το μήλον τις έριδος για συγκρούσεις στρατηγικής και ιδεολογικής προσέγγισης για το διαχρονικό εθνικό μας πρόβλημα.

Παράλληλα, η εν λόγω σύγκρουση, πέρα από το ιστορικό πλέον ενδιαφέρον που παρουσιάζει και την ανάγκη καταγραφής των γεγονότων, αποτελεί και σημείο αναφοράς για την συνέχιση της πορείας των διαπραγματεύσεων, νοουμένου ότι εμπλέκεται και το «Πλασίο Γκιουτέρες» που πρωτοπαρουσιάστηκε την συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Σημειώνουμε πως το ναυάγιο του Κραν Μοντανά υπήρξε ένα γεγονός που πολλοί επικαλέστηκαν, ερμηνεύοντας μονομερώς και θέτοντας ιδεολογικά κριτήρια, σε μια απέλπιδα προσπάθεια αυτοεπιβεβαίωσης. Χωρίς όμως την απαραίτητη αντικειμενική γνώση των γεγονότων.

Ο "Σημιτισμός" ως ιδεολογικό πρίσμα

Στην χθεσινή συνέντευξη στην εκπομπή «Προκλήσεις», ο κ. Κοτζιάς αφενός τοποθετήθηκε ευθαρσώς και με τρόπο δεικτικό, μοιράζοντας ευθύνες και καταδεικνύοντας τον ύποπτο ρόλο πολλών ξένων συνομιλητών μας. Αφετέρου, δεν δίστασε να κάνει λόγο για πολλούς συμπατριώτες μας που λειτουργούν με τρόπο που υποσκάπτουν τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας και καταλήγουν να δρουν ως απολογητές του «τουρκικού εθνικισμού», κατά τον πρώην Υπ. Εξωτερικών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στην περιβόητη νύκτα στο Κραν Μοντανά και έδωσε τις δικές του εξηγήσεις για όσα συνέβησαν στον δείπνο, όπου κατέρρευσαν οι συνομιλίες. Μάλιστα, έριξε τα βέλη του σε πολιτικούς σε Κύπρο και Ελλάδα, τονίζοντας πως κάποιοι μιλούν για το ναυάγιο στο δείπνο χωρίς να ήταν παρόντες, επικαλούμενοι αποκλειστικά την τουρκική προπαγάνδα.

Μάλιστα, έκανε λόγο για "Σημιτισμό", θέλοντας να αποδώσει μια γενικότερη ιδεολογική προσέγγιση για το Κυπριακό, κατά την οποία οι "εκσυγχρονιστές" θιασώτες της εν λόγω προσέγγισης οικειοποιούνται πλήρως την τουρκική προπαγάνδα και τις θέσεις του τουρκικού εθνικισμού.

Η νύχτα του ναυαγίου

Εν ολίγοις, ο κ. Κοτζιάς έκανε λόγο για υπαναχώρηση της Τουρκίας στις αρχικές της τοποθετήσεις για την κατάργηση εγγυήσεων και την σταδιακή απόσυρση των στρατευμάτων. Σε ένα πρώτο επίπεδο, εκτίμησε ουσιαστικά ότι οι αρχικές τοποθετήσεις της κατοχικής δύναμης ήταν στρατηγικό τέχνασμα καθώς δεν περίμεναν να προχωρήσουν οι συνομιλίες σε τέτοιοι βαθμό. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, έκανε λόγο για υπαναχώρηση του Ερντογάν όταν ενημερώθηκε από τον Τσαβούσογλου ότι όλα οδεύουν προς συμφωνία, για πολιτικούς και εκλογικούς λόγους, αναφέροντας την εκλογική συμμαχία με τους Γκρίζους Λύκους.

Ευθύνες και παρεμβατικές επισκέψεις

Τέλος, ο κ. Κοτζιάς μίλησε για τον προβοκατόρικο ρόλο του Υφυπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας Άλαν Ντάνκαν, τις φιλοτουρκικές θέσεις του Έιντε, την μη διαφοροποίηση του Ακιντζί από τις τουρκικές θέσεις, τον ανθελληνισμό της Σπέχαρ και την προκλητική απάθεια της Μογκερίνι.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Νίκος Κοτζιάς αναφέρθηκε σε επισκέψεις που δέχθηκε τόσο ο ίδιος όσο και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας από Κύπριο και Ελλαδίτη πολιτικό, ζητώντας την απομάκρυνσή του. Ακόμη, μίλησε και για Κύπριο Ευρωβουλευτή που του έκανε υποδείξεις για να μην θέσει θέμα εγγυήσεων. Όπως είπε, όλα αναγράφονται στο βιβλίο του.

Πατήστε εδώ για να δείτε συγκεκριμένες αναφορές και το τι έγινε το βράδυ στο δείπνο.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top