ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΟΤΖΙΑΣ:'Έξω από τα δόντια' για Κραν Μοντανά - Απαθής Ακιντζί, ύποπτος ρόλος Άιντα, Ντάνκαν και δημοσιογράφων - 'Εξαιτίας Τουρκίας...'

ΚΟΤΖΙΑΣ:'Έξω από τα δόντια' για Κραν Μοντανά - Απαθής Ακιντζί, ύποπτος ρόλος Άιντα, Ντάνκαν και δημοσιογράφων - 'Εξαιτίας Τουρκίας...'

Συνέντευξη στο ΡΙΚ και την εκπομπή ‘Προκλήσεις’, παραχώρησε ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, το βράδυ της Πέμπτης (29/10).

Επιμέλεια: Άντρος Ιωάννου

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στην περιβόητη νύκτα στο Κραν Μοντανά και έδωσε τις δικές του εξηγήσεις για όσα συνέβησαν στον δείπνο, όπου κατέρρευσαν οι συνομιλίες.

Η νύχτα του ναυαγίου

Συγκεκριμένα, ο πρώην ΥΠΕΞ της Ελλάδας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι 'ο Γκουτέρες μας φώναξε πριν το δείπνο και μας είπε ότι οι Τούρκοι συμφωνούνε να φύγουν τα στρατεύματα κλιμακωτά και να καταργηθούν οι εγγυήσεις και να δούμε τι θα γίνει με τα στρατεύματα που θα παρέμεναν από την συνθήκη συμμαχίας'.

Σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά, κατά την διάρκεια του δείπνου, ο Γ.Γ του ΟΗΕ αναφέρθηκε και στην επιτροπή παρακολούθησης η οποία θα είχε την ευθύνη να παρακολουθεί αν εκτελούνταν όσα προνοούσε το σχέδιο λύσης.

Επίσης, ανέφερε ότι τέθηκε το ζήτημα για την συμμετοχή των εγγυήτριων δυνάμεων στην Επιτροπή. Όπως είπε ο κ. Κοτζιάς, 'η θέση μας ήταν ότι δεν μπορούν να συμμετάσχουν', ενώ αργότερα συμφώνησε και ο Γκουτέρες.

Πέραν τούτου, όπως υποστήριξε ο κ. Κοτζιάς, ο Γ.Γ του ΟΗΕ κατά την διάρκεια του δείπνου ανέφερε ότι συζήτησε με όλους και υπήρχε αποδοχή για κατάργηση των εγγυήσεων και ότι η Κύπρος πρέπει να γίνει κανονικό κράτος.

Στην συνέχεια πήρε τον λόγο ο εκπρόσωπος της Βρετανίας, Άλαν Ντάνκαν, ο οποίος ξεκίνησε να φέρνει αντιρρήσεις, που δεν υπήρχαν από κανέναν εκείνη τη στιγμή.

Συνεχίζοντας, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι πήρε τον λόγο ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος απευθύνθηκε στον κ. Γκουτέρες και ανέφερε ότι 'ουδέποτε είπαμε τέτοιο πράμα', μετατοπιζόμενος ουσιαστικά από την αρχική τοποθέτησή τους.

Ακολούθως, ο κ. Γκουτέρες ανέφερε φανερά εκνευρισμένος ότι φαίνεται ότι δεν κατάλαβε καλά, και δεν υπάρχουν λόγοι να συζητάμε. Μετά 'κήρυξε την λήξη', ανέφερε ο κ. Κοτζιάς.

Ο ρόλος των άλλων και οι ευθύνες

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο κ.Κοτζιάς εξέφρασε προβληματισμό για την στάση του κ. Ντάνκαν στο δείπνο, αφού όπως είπε, πιθανόν να γνώριζε για το τι θα ακολουθούσε από πλευράς Τουρκίας και να λειτούργησε κατόπιν δικής τους "προτροπής".

Όσον αφορά τον κ. Ακιντζί, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι δεν έφερε ούτε μια ένσταση στις θέσεις που εξέφρασαν οι Τούρκοι.

Παράλληλα, μίλησε επίσης για τον ύποπτο ρόλο του Έσπεν Μπάρθ Άιντα, επισημαίνοντας πως όταν επισκεπτόταν την Ελλάδα, περνούσε πρώτα από την τουρκική και την βρετανική πρεσβεία. 

Σε σχέση με την τελική ευθύνη, ο κ. Κοτζιάς κατέληξε πως η συνομιλία και η πρόοδος που υπήρξε "χάθηκε εξαιτίας της στάσης της Τουρκίας, της υποχώρησής της".

Σχετικά με τον ρόλο ορισμένων δημοσιογράφων ο κ. Κοτζιάς έκανε λόγο για μέτωπο στήριξης του τουρκικού εθνικισμού σε Αθήνα και Λευκωσία.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μέχρι πότε θα μας «πνίγει» η σκόνη - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top