ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η κ. Μαρία μας θύμισε μια Κύπρο από τα... παλιά - Αποχαιρετώντας το καλοκαίρι - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Η κ. Μαρία μας θύμισε μια Κύπρο από τα... παλιά - Αποχαιρετώντας το καλοκαίρι - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Υπάρχει και μια άλλη Κύπρος, παρά τα όσα προσπαθούν να μας πείσουν.

Γιώργος Τάττης

Για πολλούς η Κύπρος είναι το τραβηγμένο απ’ τα μαλλιά Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, οι βίλες πάνω από προστατευόμενες παραλίες, οι λογιών λογιών πολυεθνικές που συρρέουν στο νησί αφήνοντας απλόχερα παχουλούς μισθούς στους μεθυσμένους ιθαγενείς… Ό,τι ακριβώς διαφημίζαμε στα κανάλια ξένων χωρών, ψάχνοντας πιθανούς επενδυτές.

Μπορεί το καλοκαίρι να μας έχει αφήσει και τα πρωτοβρόχια να κάνουν έστω και καθυστερημένα αισθητή την παρουσία τους. Αλλά υπάρχουν και κάποιοι ακρίτες, που θυμίζουν ότι υπάρχει ακόμη και μια άλλη Κύπρος.

Και αφού το πανδημικό καλοκαίρι αποτελεί πλέον ανάμνηση, ολοένα και εμφανίζεται ξανά μπροστά μας νοητά, στο ενδιάμεσο των ειδήσεων, με τις επικείμενες εκλογές, τα σκάνδαλα, τους αριθμούς που πέφτουν στις οθόνες μας από συνανθρώπους μας που νόσησαν από τον ιό.

Έτσι και η κ. Μαρία, θα έχει πλέον αποσυρθεί από την θερινή της εργασία, στον ακριτικό Πύργο Τυλληρίας, προχωρώντας με τις χειμερινές τις ασχολίες.Η κ. Μαρία, δεν ήθελε πολλά πολλά, ούτε πύργους και επενδύσεις. Είχε μια μικρή καλίφι πάνω από μια παραλία, στην άκρη του χωριού. Στην τελευταία παραλία που δέχεται επισκέπτες, όσο μπορεί να θεωρηθεί οργανωμένη. Στην τελευταία παραλία της Λευκωσίας, σχεδόν δίπλα από την κατεχόμενη στρατιωτική περιοχή των «Κοκκίνων».

"Ήρταν διάφοροι δημοσιογράφοι, κάποιοι επιάν και συνέντευξη της μάνας μου. Φέρνω την ακόμα δαμαί κάποιες φορές. Εγιώ έρκουμαι που το πρωί, εν ωράια η θάλασσά μας δακάτω", μας είπε.

Πριν να πεθάνει ο άντρας μου, εσκεφτήκαμεν να κάμουμε ξενοδοχείο, δωμάτια. Έφυεν, και εν θέλω τίποτε. Αρέσκει μου έτσι....Ούτε θάλασσα μπαίνω πιον. Εν προλαβαίνω... Και το όνομα της καττίνας, έμεινεν έτσι που τον άντραν μου".

Όι, έλα να δεις, έχει καλύττερα που να ξυπνάς και να θωρείς που δαπάνω;"

Στην Κύπρο, παρά τις μειωμένες πανδημικές τουριστικές... "ορδές", δύσκολα βρίσκεις τόπους που να καταφέρεις να βιώσεις το ελληνικότατο, νωχελικό καλοκαίρι. Δεν είναι μόνο οι ακαλαίσθητοι ντιζαϊνάτοι και chicάτοι τόποι, είναι και οι ανάστατοι ρυθμοί που μάχονται να σβήσουν κάθε πρόβληματισμό, και ως εκ τούτου, κάθε πρόβλημα.

Είναι όμως και κάτι ακριτικές περιοχές, περικυκλωμένες από τις άλλες τις "ορδές", που εμμένουν ακόμη να συνομιλούν με το τοπίο, κάνοντας νόημα στον χώρο, αρνούμενες να καταστούν ένας ακόμη "μη τόπος" σε τούτο τον "τόπο".

Η κ. Μαρία, εξακολουθεί ακόμη να τοποθετεί την καντίνα της, με όλη την σοφία, στο σωστό σημείο, με τους καλύτερους αέρηδες. Το μεσημέρι φεύγει για λίγο και αφήνει κάποιον πελάτη στο... πόστο της.

Μέχρι το επόμενο καλοκαίρι…

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πρόκληση πυρκαγιών: Πως να προστατεύσουμε τα δάση μας – Οι επιπτώσεις, οι δυσκολίες και ο σεβασμός που πρέπει να δείχνουμε

Σύλληψη 18χρονου στη Λεμεσό: Αυτά βρήκε στην κατοχή του ΥΚΑΝ – Δείτε φωτογραφίες

Πυρκαγιά στην Πάφο: Τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο αργά το βράδυ - Εξετάζεται το ενδεχόμενο να προκλήθηκε από ρίψη πυροτεχνημάτων

Συνέρχεται το Εθνικό συμβούλιο την Παρασκευή - Έπιασαν τόπο οι πιέσεις της αντιπολίτευσης

Kim Kardashian: Η παράξενη απαίτηση από τους βοηθούς της, για να πιει καφέ το πρωί



LIVE: Δημοτικές Εκλογές: Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

LIVE: Δημοτικές Εκλογές: Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top