ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΠΟΕΛ ετών 94: «Και ρε ΘΡΥΛΕ χρόνια σου πολλά»!

ΑΠΟΕΛ ετών 94: «Και ρε ΘΡΥΛΕ χρόνια σου πολλά»!

Ήταν 8/11/1926 σε ένα μικρό ζαχαροπλαστείο στην οδό Λήδρας, όπου μαζεύτηκαν 40 άτομα ιδρύοντας μια ομάδα ονόματι ΠΟΕΛ, ενώ αργότερα θα μετονομαζόταν σε ΑΠΟΕΛ και  δεν θα μπορούσε να είχε καλύτερο παρατσούκλι. «Θρύλος»! Μόνο αυτό τα λέει όλα. Για τα… κατορθώματα του, για όλα όσα πέτυχε, όλα όσα έκανε, όλα όσα συνεχίζει, και θα συνεχίσει να κάνει. Ο ΑΠΟΕΛ γίνεται 94 ετών!

Μπορεί η φετινή σεζόν, να μην ξεκίνησε καλά, οι γαλαζοκίτρινοι να έχουν μείνει αρκετά πίσω, να υπάρχουν μαύρα σύννεφα πάνω από την ομάδα, ωστόσο, ουδείς θα την αφήσει μόνη και δεν θα γιορτάσει τα γενέθλια του Θρύλου. «ΑΠΟΕΛ στα εύκολα, ΑΠΟΕΛάρα στα δύσκολα» λένε οι οπαδοί, και αυτό θα πράξουν. Η ψυχή της ομάδας της Λευκωσίας, και η ιστορία της, προστάζει να πρωταγωνιστεί, έχοντας στο πλευρό της, τους πιο αγνούς φίλους της!

Σήμερα, ούτε βαθμολογίες παίζουν ρόλο, ούτε διοικητικά, ούτε μουρμούρα ανάμεσα στους φίλους της ομάδας. Ούτε γιατί δεν ήρθε η νίκη, ούτε γιατί δεν σκόραρε, ούτε τίποτα. Σήμερα, το μόνο που μετράει, είναι πως αυτά τα πέντε γράμματα που σημαίνουν πολλά γιορτάζουν. Είναι η μέρα, που όλοι οι «γαλαζοκίτρινοι» οπαδοί γίνονται ένα, που η καρδιά όλων χτυπάει για τον ΑΠΟΕΛ που γίνεται 94 ετών.

Ο Ελλαδίτης, Γεώργιος Πούλιας, ήρθε από την Αλεξάνδρεια, το 1922 αλλά αυτό που έκανε τέσσερα χρόνια αργότερα, θα ήταν μεγαλύτερο και από αυτόν και από όλους. Είναι μια ιδέα, και όπως όλοι ξέρουμε, οι ιδέες δεν χάνονται! Σήμερα, με τόσες χρυσές σελίδες στη μεγάλη του ιστορία, κλείνει τα 94 του χρόνια!

Ο Πούλιας, μπήκε με τη μία στα αθλητικά δρώμενα της Κύπρου και ασχολήθηκε με τον Τραστ, αλλά είχαν αμφιβολίες ως προς το ποιοι θα εγγράφονταν στο σύλλογο.

Έτσι, ένας ποδοσφαιριστής της τότε ομάδας, είχε την ιδέα να ιδρυθεί ένα νέο σωματείο. Το όνομα του Διομήδης Συμεωνίδης. Στο νέο σωματείο θα έπαιζαν μόνο Έλληνοκύπριοι. Ο Πούλιας, που είχε δει τον ποδοσφαιριστή σε έναν φιλικό αγώνα, θέλησε να τον συναντήσει από κοντά και έτσι έγιναν φίλοι. «Εμπνευστής» της ιδέας του Συμεωνίδη, ήταν ο Γεώργιος Πούλιας, ιδρύοντας τον ΠΟΕΛ την 8η Νοεμβρίου 1926, σε ένα ζαχαροπλαστείο στη λήδρας και έτσι έγινε ο πρώτος πρόεδρος της ομάδας.

Ναι, στην αρχή δεν ονομαζόταν ΑΠΟΕΛ. Ο «Αθλητικός» ήρθε να προστεθεί μερικά χρόνια αργότερα, το 1928, καθώς κάποια άτομα πρότειναν τη δημιουργία τμήματος στιβου. Έτσι, για να ξεχωρίζει ως ποδοσφαιρικό σωματείο ο ΠΟΕΛ, ήρθε και το «Α» για να «κλείσει» τα πέντε γράμματα της ιδεολογίας. Πρώτα χρώματα φυσικά ήταν τα γαλαζοκίτρινα. Το κίτρινο συμβόλιζε την σημαία του Βυζαντίου, ενώ το μπλε, την ελληνική σημαία.

Το 1997 έγινε εταιρία αλλά δεν άλλαξε και ούτε πρόκειται να αλλάξει αυτή η ιδέα. Όσοι πρόεδροι, όσοι ποδοσφαιριστές, όσοι προπονητής και αν πέρασαν, όσοι και αν περάσουν. Ο ΑΠΟΕΛ θα είναι πάντα πάνω από όλους και όλα. Μόνο μερικοί καταφέρνουν να γίνουν θρύλοι του «Θρύλου».

Ο ΑΠΟΕΛ είναι η μακροβιότερη ομάδα της Κύπρου, αλλά και η πιο πετυχημένη. 28 πρωταθλήματα (το πρώτο το 1936), 21 κύπελλα (1937 η πρώτη κατάκτηση), 14 Ασπίδες (1963 το πρώτο τρόπαιο) και έξι double (η αρχή έγινε το 1937). Περισσότερα πρωταθλήματα από όποια άλλη ομάδα στο νησί, περισσότερα κύπελλα και φυσικά πολλές χρυσές σελίδες στην ήδη τεράστια ιστορία του.

Το 1973-74 αγωνίστηκε στην Α’ Εθνική, το Ελλαδικό πρωτάθλημα, ενώ την επόμενη χρονιά, το 1974-75 έπαιξε ξανά ανεπίσημα.

Εκτός του ότι ήταν η πρώτη ομάδα που «έραψε» και δεύτερο αστέρι στη φανέλα της (έφτασε τα 20 πρωταθλήματα), εκτός του ότι είναι η μοναδική που κατέκτησε 7 σερί πρωταθλήματα, έκανε πολλούς να «παραμιλούν» και έξω από τα σύνορα της Κύπρου, αφού λοιπόν… ξέφυγε από τα Κυπριακά δεδομένα.

Τέσσερις φορές σε ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και τρεις στο Γιουρόπα Λιγκ. Ποιος να ξεχάσει την πρόκριση στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης; Ποιος να ξεχάσει την τρελή πορεία την περίοδο 2011-12 και την πρόκριση μέχρι τους «8»; Ποιος μπορεί να σου μιλήσει για τη νύχτα εκείνη, χωρίς να δακρύσει, χωρίς να είναι η τρίχα κάγκελο; Χωρίς να φέρει εκείνες τις εικόνες στο μυαλό του; Χωρίς να μην σου πει πως αγκαλιαζόταν με άγνωστους απλά επειδή τους ένωνε ο ΑΠΟΕΛ;

Κάπου εκεί, όλοι κατάλαβαν πως ο ΑΠΟΕΛ μεγάλωσε, και συνεχίζει να μεγαλώνει. Όμως τα Ευρωπαϊκά επιτεύγματα δεν σταματάνε εδώ. Πρόκριση στους «16» στη δεύτερη τη τάξει διοργάνωση της UEFA, ρίχνοντας έξω ομάδες με την καρδιά και το πάθος του.

Φέτος, δεν κατάφερε να προκριθεί σε ευρωπαϊκό όμιλο, όμως, οι οπαδοί του δεν έγιναν ΑΠΟΕΛ για αυτά. Στα δύσκολα είναι εκεί και στηρίζουν ακόμα περισσότερο την ομάδα. Η αγάπη τους και η τρέλα τους, θα είναι πάντα η ομάδα που ήταν στα «πέτρινα χρόνια». Που με τα όσα πέρασε έφτασε στην κορυφή!

Ωστόσο, ο ΑΠΟΕΛ δεν είναι μόνο ποδόσφαιρο. Η καλαθοσφαρική ομάδα, μετρά 11 πρωταθλήματα, 12 κύπελλα και 11 ασπίδες. Η ομάδα της πετόσφαιρας μετρά 11 πρωταθλήματα (συνολικά από όλες τις Ομοσπονδίες), 5 κύπελλα. To τμήμα φούσαλ έχει 3 πρωταθλήματα, ισάριθμα κύπελλα και 1 ασπίδα. Στο πινγκ πονγκ η ομάδα μετρά 10 πρωταθλήματα και 9 κύπελλα. Στην ποδηλασία 20 πρωταθλήματα και 4 κύπελλα, ενώ στο μπόουλινγκ δύο κύπελλα.

«Μια μαγική λέξη, μια υπεροχή ιδεολογία, μια περηφάνια, μια δόξα και εν κατακλείδι μια δεύτερη θρησκεία για εμένα και όσους πίστεψαν στον ΑΠΟΕΛΙΣΜΟ. Οι ψυχές χιλιάδων ανθρώπων είναι σκλαβωμένες, είναι κάτι που συγκλονίζει βαθιά. Έχει σαγηνέψει πλούσιους και φτωχούς, επιστήμονες και εργάτες, μαθητές και κάθε τάξεως ανθρώπους. Ο ΑΠΟΕΛ είναι ΑΠΟΕΛ. Άλλη ερμηνεία δεν υπάρχει. Είναι μια λέξη που δεν αναλύεται, είναι ένα φαινόμενο που γεννήθηκε στην Λευκωσία». Έτσι ερμήνευσε τον ΑΠΟΕΛ ο Νίκος Καρύδης.

Το παρατσούκλι «Θρύλος» δεν είναι τυχαίο. Θρύλος γεννιέσαι, δεν γίνεσαι. Αυτός ο «Θρύλος» όλο και μεγαλώνει, και τον μαθαίνουν περισσότεροι αλλά πάντα θα είναι εκείνο το παιδικό όνειρο των οπαδών της ομάδας, που τους έκανε να τον… ερωτευτούν.  Όπως όλοι οι θρύλοι δεν χάνονται, έτσι και ο ΑΠΟΕΛ, θα ζει αιώνια. Γιατί… «Ο ΑΠΟΕΛ είναι ιδέα και αθάνατο θα ζει.

The post ΑΠΟΕΛ ετών 94: «Και ρε ΘΡΥΛΕ χρόνια σου πολλά»! appeared first on Thema Sports.

Διαβάστε Περισσότερα στο: Themasports.com

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top