ΔΙΕΘΝΗ

Μπορέλ: Η ΕΕ εξετάζει τρόπους ανοικοδόμησης της διατλαντικής εταιρικής σχέσης με τις ΗΠΑ

Μπορέλ: Η ΕΕ εξετάζει τρόπους ανοικοδόμησης της διατλαντικής εταιρικής σχέσης με τις ΗΠΑ

Την ατζέντα με βάση την οποία η ΕΕ θα επιχειρήσει να οικοδομήσει εκ νέου τη διατλαντική σχέση της με τις ΗΠΑ, με φόντο τις κοινές παγκόσμιες προκλήσεις, ανέλυσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ, απευθυνόμενος στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Συγκεκριμένα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος δήλωσε ότι, "την περασμένη εβδομάδα ολόκληρος ο κόσμος παρακολουθούσε με πολλή προσοχή τις εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Θέλω να συγχαρώ τον αμερικανικό λαό για τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην εκλογική ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Δείχνει σαφώς ότι οι Αμερικανοί πολίτες γνώριζαν πολύ τη σημασία αυτών των εκλογών. Οι Αμερικανοί κατέδειξαν τη σημασία και την ικανότητα των δημοκρατικών θεσμών και της συμμετοχής των πολιτών".

Και, φυσικά, συνέχισε, "θέλω να συγχαρώ θερμά τον εκλεγμένο Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, και την εκλεγμένη Αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, για την ιστορική τους νίκη".

Οπως είπε, "εξετάζουμε τώρα τις ευκαιρίες για την προώθηση της στρατηγικής μας συνεργασίας. Στο Κολέγιο, η Κομισιόν είχε μια πρώτη προσέγγιση σε αυτήν την ευκαιρία και συζήτησε πώς θα διαχειριστούμε αυτήν τη νέα εποχή ή σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες". Όλοι οι Επίτροποι συμμετείχαν σε αυτήν τη συζήτηση "και χαίρομαι που το Κοινοβούλιο θέλει επίσης να προωθήσει μια πρώτη προσέγγιση σε αυτό το ζήτημα", ανέφερε.

"Δεν χρειάζεται να εξηγήσω ότι είχαμε μια πολύ σημαντική διμερή σχέση παγκοσμίως με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Έχουμε μια κοινή ιστορία, κοινές αξίες και ακολουθούμε τις δημοκρατικές αρχές. Δεν είναι μυστικό ούτε ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια, τα πράγματα είχαν γίνει περίπλοκα στις σχέσεις μας. Ανυπομονώ να επιστρέψω σε έναν ειλικρινή διάλογο", σημείωσε ο Μπορρέλ.

"Πρώτα απ `όλα, νομίζω ότι πρέπει να χαιρετίσουμε τη σαφή δέσμευση του εκλεγμένου Προέδρου Μπάιντεν να αποκαταστήσει την ενότητα και τον σεβασμό των δημοκρατικών κανόνων και θεσμών και να συνεργαστεί με συμμάχους με βάση την πραγματική εταιρική σχέση. Είμαστε εταίρος και μια ικανή και στρατηγική προσέγγιση για την ΕΕ - ΗΠΑ πρέπει να βασιστεί σε αυτήν την ιδέα της εταιρικής σχέσης. Για αυτόν τον λόγο, πρέπει να συνεχίσουμε τη δουλειά μας για να βελτιώσουμε αυτό που αποκαλούμε στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης. Μια λέξη που θα χρησιμοποιηθεί πολύ - ελπίζω - στο επόμενο μέλλον, γιατί αυτό σημαίνει την ικανότητά μας να δράσουμε και να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας αποτελεσματικά και, ταυτόχρονα, να συνεργαστούμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε πολλά πλαίσια - αμυντικά και άλλα", τόνισε.

Αναφέρθηκε, περαιτέρω, στο ευρύ φάσμα των παγκόσμιων προκλήσεων που θα βρίσκονται στο επίκεντρο της διατλαντικής ατζέντας και επεσήμανε ορισμένες προτεραιότητες.

Αυτές είναι, "να αναζωογονήσουμε τη συνεργασία στα πολυμερή φόρα, ιδίως στα Ηνωμένα Έθνη. να συνεχίσουμε την προώθηση του πλήρους σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων · να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, ιδίως τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών · να συνεργαστούμε για την καταπολέμηση του Covid-19, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της λειτουργίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της ικανότητας του παγκόσμιου συστήματος υγείας, ξεκινώντας με ετοιμότητα και αντίδραση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης · να επιταχύνουμε τη φιλόδοξη παγκόσμια δράση για το κλίμα και να επενδύσουμε στην αξιοποίηση του τεχνολογικού μετασχηματισμού · να κοιτάξουμε την Κίνα, το Ιράν και τη γειτονιά μας, και θα προσπαθήσουμε να καταλήξουμε σε μια κοινή προσέγγιση με τις Ηνωμένες Πολιτείες - έχουμε ήδη ξεκινήσει, με την προηγούμενη διοίκηση, τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά σίγουρα, τώρα θα είναι, εγώ ελπίζω, πιο εύκολο. Πρέπει επίσης να γίνουμε ισχυρότερος παγκόσμιος παίκτης, για μια ισχυρότερη διατλαντική εταιρική σχέση που θα ωφελήσει το ΝΑΤΟ", εξήγησε αναλυτικά ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

"Συνολικά, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι και θα παραμείνουν βασικοί στρατηγικοί εταίροι της πρώτης λύσης σε κρίσιμες δύσκολες στιγμές, όπως αυτές που ζούμε, μια ισχυρή διατλαντική εταιρική σχέση έχει καίρια σημασία και μπορείτε να είστε σίγουροι ότι είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε γρήγορα με τη νέα διοίκηση, αλλά για αυτό πρέπει ακόμη να περιμένουμε μέχρι τις 20 Ιανουαρίου", κατέληξε αναφερόμενος στην περίοδο της μετάβασης.

AΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πτώμα στη Σωτήρα: Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή επί της σορού

Ανείπωτη θλίψη για την 8χρονη Καισσαριανή: Πότε θα γίνει η κηδεία - Η παράκληση της οικογένειας

«Θα σε σκοτώσω» - Μαθητής στη Γαλλία γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρηση



Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Η κατάσταση της υγείας του 34χρονου

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Η κατάσταση της υγείας του 34χρονου

Υπόθεση απόπειρας φόνου με θύμα 34χρονο, διερευνά η Αστυνομία στη Λευκωσία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top