ΠΑΡΑ-THEMA

'Κουβερτούλες, πιντωμένα θρανία και σχολεία χωρίς wifi' - Αυτό δεν είναι Υπουργείο Παιδείας αλλά... Πρωτοτυπίας

'Κουβερτούλες, πιντωμένα θρανία και σχολεία χωρίς wifi' - Αυτό δεν είναι Υπουργείο Παιδείας αλλά... Πρωτοτυπίας

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η χθεσινή (Πέμπτη 12/11) δήλωση του υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Πρόδρομου Προδρόμου που έκανε λόγο για για παροχή 'θερμαντικών μέσων' σε παιδάκια της Δημοτικής Εκπαίδευσης το χειμώνα δίνοντας ως παράδειγμα... κουβερτούλες.

Του Ανδρέα Κόκκινου

Μεταξύ σοβαρού (;) και αστείου πρόκειται για ακόμη μια καινοτομία του Υπουργείου Παιδείας μετά από τα κολλημένα θρανία μετά το άνοιγμα των σχολείων που όμως παρά την παραδοξότητά τους αποτελούν σταγόνες στον ωκεανό των ουσιαστικών προβλημάτων που εντοπίζονται στον τομέα της Παιδείας σήμερα. 

Το πρόβλημα προκύπτει από τη συνολική νοοτροπία και τους χειρισμούς, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε πως σε αυτούς επαφίεται η μόρφωση και εκπαίδευση των επόμενων γενεών. Μιλάμε για τους ίδιους ανθρώπους που έβαζαν εκπαιδευτικούς να τρέχουν Σαββατοκύριακα -και ενώ τα σχολεία ήταν για κλειστά για τόσο καιρό- να πιντώνουν θρανία. Φυσικά στην 'υπερπροσπάθεια' την οποία μας διατυμπάνιζαν ότι κατέβαλαν δε φαίνεται να αποτελούσε πρόβλημα η ταυτόχρονη παρουσία 20 και 25 μαθητών σε μια κλειστή αίθουσα για ώρες.

Οι ίδιοι που διαβεβαίωναν ότι δεν επηρεάζονται οι νεαρές ηλικίες, λίγους μήνες αργότερα έχουν στείλει σχεδόν 4.000 παιδιά σε αυτοπεριορισμό μετά από σωρεία κρουσμάτων σε σχολικές μονάδες.

Με αποκορύφωμα... τις κουβερτούλες. Ειλικρινά διάβασα και εν συνεχεία βρήκα το βίντεο προσπαθώντας να κατανοήσω αν ο υπουργός Παιδείας εννοούσε αυτό που είπε. Μαντέψτε, εννοούσε κάθε λέξη. 

Η πανδημία βρίσκεται κοντά μας εδώ και 9 μήνες, ο χειμώνας ερχόταν. Νομίζω κιόλας -κινδυνεύουμε να ξεχάσουμε κι'αυτά που ξέρουμε- πως ο χειμώνας κάθε χρόνο έρχεται τον ίδιο καιρό, τους ίδιους μήνες. Ναι οι τάξεις να αερίζονται, άρα θα είναι κρύο. Τι θα κάνουμε λοιπόν εμείς; Θα χορηγήσουμε θερμαντικά μέσα. Κουβερτούλες. Μιλάμε για 2020 τώρα όχι αστεία. Σιγά μην βάλουμε και υπεύθυνο να τρίβει τα μωρά με βιξ. Χάθηκε ο κόσμος να προτείνει ένας άνθρωπος να εξοπλιστούν οι σχολικές μονάδες με μηχανήματα που εναλάσσουν τον καθαρό αέρα. 

Αυτά είναι μόνο τα.. της πανδημίας. Την ώρα που το απαρχαιωμένο εξοπλιστικό σύστημα νοσεί εμείς εντοπίζουμε λύσεις. Του ποδαριού βεβαίως-βεβαίως γιατί αυτή είναι και η πραγματική αποτύπωση της κοινωνίας μας. Σε συνέντευξη που είχε παραθέσει στο ThemaOnline ο Πρόδρομος Προδρόμου (26 Αυγούστου 2020) μας διαβεβαίωσε πως μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου και σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Καινοτομίας ΟΛΟΚΛΗΡΟ το σχολικό πρόγραμμα θα μπορεί να μεταφερθεί διαδικτυακά ενώ θα δημιουργούνταν 6.000 ψηφιακές τάξεις. Εδώ δεν έχουμε 6.000 κανονικές τάξεις εναρμονισμένες στις σύγχρονες ανάγκες, περιμέναμε τις ψηφιακές. Αλήθεια τι έγινε υπουργέ μου; 

Στο καπάκι και ζητήμα παιδιών της ειδικής εκπαίδευσης που αναγκάζονται να... μοιράζονται συνοδούς ή 'αποκλείονται' από το θεμελιακό δικαίωμα της ισόνομης μεταχείρισης, ευκαιριών και ομαλής ένταξης στην κοινωνία. Δε μπορούν να προσλάβουν συνοδό για παιδάκι που δεν αυτοεξυπηρετείται και η μεγάλη επιτυχία είναι ο εξοπλισμός 405 κτιρίων με φωτοβολταικά, κι'αυτό όταν, εάν και εφόσον πραγματοποιηθεί.

Πως να εμπιστευθεί κάποιος το παιδί του; Ποιο είναι τελικά το πλάνο του Υπουργείου; Πότε θα γίνουν πράξη οι εξαγγελίες; Πότε θα εισακουστούν απόψεις νέων ανθρώπων και πότε θα γίνουν ριζοσπαστικές αλλαγές; Για να φτιάξουμε το αύριο, πρέπει να επενδύσουμε σήμερα. Και δεν εννοώ μόνο χρήμα αλλά και τη μετατόπιση ατόμων που είναι καταρτισμένοι και... φρέσκοι. 

ΥΓ Είμαι πολύ περίεργος να δω που θα χρησιμοποιηθεί ο -αυξημένος για το 2021 κατά 32.8 εκατομμύρια ευρώ- προυπολογισμός του Υπουργείου Παιδείας.

Του Ανδρέα Κόκκινου

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top