ΚΥΠΡΟΣ

Αύξηση στις εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων από το ψευδοκράτος το 2020

Αύξηση στις εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων από το ψευδοκράτος το 2020

Ο «υπουργός γεωργίας» Ντουρσούν Ογούζ σε δηλώσεις του, σύμφωνα με δημοσίευμα στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρις», ανάφερε ότι αύξηση της τάξης του 11,6% παρατηρήθηκε στις εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων από τα κατεχόμενα κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2020 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

 


Ο κ. Ογούζ, όπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, ανέφερε ότι αυξήθηκε η εποχιακή παραγωγή γάλακτος, παρά το γεγονός ότι υπήρξε μια μείωση κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο στην Τουρκία και στις χώρες της Μέσης Ανατολής λόγω της πανδημίας, προσθέτοντας ότι κατόπιν τούτου συνήψαν μια συμφωνία με γεωργικές συνεργατικές πιστωτικές εταιρείες της Τουρκίας και αύξησαν τα κίνητρα των εξαγωγών τελεμέ, κασεριού και χαλουμιού.

Είπε επίσης ότι σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν και οι προσπάθειες των παρασκευαστών, σημειώνοντας ότι σκοπός ήταν να μην χυθεί το γάλα και να τύχει επεξεργασίας.

Ο «πρόεδρος» της ένωσης παρασκευαστών γαλακτοκομικών προϊόντων, Μουσταφά Μπασλάρ δήλωσε ότι τόσο οι εξαγωγείς στις χώρες της Μέσης Ανατολής όσο και οι παρασκευαστές στα κατεχόμενα δεν έχουν άλλες αγορές εκτός από την Τουρκία και τις χώρες της Μέσης Ανατολής και πρόσθεσε ότι γνωρίζοντάς το αυτό μείωσαν τις τιμές.

«Είμαστε αναγκασμένοι να μειώσουμε τις τιμές, διότι δεν έχουμε άλλη επιλογή. Σήμερα δεν μπορούμε να στείλουμε χαλούμι στις χώρες της ΕΕ λόγω των προτύπων και των κανόνων», σημείωσε.

Η «Χαλκίν Σεσί» γράφει ακόμα ότι ο κ. Μπασλάρ είπε ότι άρχισε να επικρατεί αβεβαιότητα λόγω της αύξησης του παραγόμενου γάλακτος, της έναρξης του κλεισίματος της αγοράς της Τουρκίας λόγω της πανδημίας και του μποϊκοταρίσματος των τουρκικών προϊόντων από τη Σαουδική Αραβία.

Σημείωσε ότι οι μηνιαίες εξαγωγές προς την Σαουδική Αραβία είναι 100 τόνοι, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 20% των εξαγωγών στις χώρες της Μέσης Ανατολής. «Κάθε μήνα γίνονταν εξαγωγές τεσσάρων κοντέινερ χαλούμι στην Σαουδική Αραβία από την βόρεια Κύπρο. Τώρα αυτό σταμάτησε», είπε.

AΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top