ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στα κατεχόμενα η Λουτ με αντιδράσεις Τ/κ που ζητούν Ομοσπονδία - Πώς αναμένεται να κινηθούν τα τρία μέρη και το ερωματικό ΟΗΕ

Στα κατεχόμενα η Λουτ με αντιδράσεις Τ/κ που ζητούν Ομοσπονδία - Πώς αναμένεται να κινηθούν τα τρία μέρη και το ερωματικό ΟΗΕ

Έφθασε η κρίσιμη ημέρα των συναντήσεων Λουτ με Αναστασιάδη και Τατάρ, με τα δύο μέρη να καταθέτουν ουσιαστικά ενώπιων του ΟΗΕ, το τι αναμένουν και πως μπορούν να προχωρήσουν σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Τάττης

Τα δεδομένα και πώς διαφοροποιείται η προσέγγιση Τατάρ με Αναστασιάδη και ΟΗΕ

Το σημαντικότερο δεδομένο, είναι πως ο Τατάρ θα θελήσει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια Πενταμερή συνάντηση η οποία θα θέτει προβληματισμούς και αμφιβολίες ως προς το διαχρονικά επιδιωχθέν πλαίσιο λύσης, συνεχίζοντας την επιχειρηματολογία που ξεκίνησε εμφαντικά κατά την προεκλογική περίοδο και ενισχύθηκε από την Τουρκία και επίσημα. Έγκριτοι αναλυτές αναφέρουν πως το να αναμένουμε πως ο Τατάρ θα εμφανιστεί με διάθεση διαλλακτικότητας, είναι κάτι πραγματικά πολύ δύσκολο να συμβεί, αν και οι στρατηγικές οπισθοχωρήσεις δεν αποκλείονται, νοουμένου του ότι θα «κερδηθεί έδαφος» για την συνέχεια.

Χαμηλούς τόνους από την κυβέρνηση Αναστασιάδη

Από την άλλη, η κυβέρνηση Αναστασιάδη, όπως γράψαμε και χθες, κρατάει χαμηλούς τόνους, αναμένοντας αρχικά το τι θα ακούσει από την Ειδική Απεσταλμένη του Γ.Γ του ΟΗΕ και ποιες θα είναι οι προθέσεις της, με σκοπό να δράσει αναλόγως, σκοπεύοντας να θέσει και τον ΟΗΕ προ των ευθυνών του.

Στην περίπτωση που η κ. Λουτ έρθει με μια ξεκάθαρη πρόθεση για να αποδεχτεί νέες ιδέες και προτάσεις που άπτονται των ουσιωδών πτυχών των συνομιλιών και αναιρούν υφιστάμενα συμφωνηθέντα πλαίσια, τότε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ευθύνη θα βαραίνει τον ΟΗΕ και η προσπάθεια θα εστιάσει τόσο στην ανάδειξη του ρόλου του οργανισμού, όσο και της Τουρκίας.

Γιατί, όπως διαμηνύουν, αυτά που λέει ο κατοχικός ηγέτης και η Τουρκία, "πρέπει να πέσουν στο τραπέζι των συνομιλιών και επίσημα", φέρνοντας όλους προ των ευθυνών τους. Με αυτό τον τρόπο, η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει τις όποιες αντιδράσεις από τον διεθνή παράγοντα, στην περίπτωση που επιχειρηθεί να πέσει το βάρος της ευθύνης στην Κυπριακή Δημοκρατία και παρουσιαστεί η κοινή αποδοχή μιας Άτυπης Πενταμερους συνάντησης ως «θετική ατζέντα», ενόψει Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πιθανών κυρώσεων στην Τουρκία.

Προβληματισμό προκαλεί η στάση ΟΗΕ - Διερευνητικά όμως για την ώρα

Από την άλλη, προβληματισμό προκαλεί η στάση του ΓΓ. του ΟΗΕ, ο οποίος διολίσθησε σε διφορούμενες δηλώσεις, επιτρέποντας στην ουσία εμμέσως, σε «κάθε μέρος να αναλάβει τις πρωτοβουλίες που θέλει». Στην εξίσωση, φυσικά, μπαίνει και η πρόθεση της Τουρκίας να δεχτεί την κ. Λουτ για συζητήσεις μετά την Ευρωπαϊκή Σύνοδο και άρα μετά την συζήτηση για την πρόοδο της Τουρκίας και τις ενδεχόμενες κυρώσεις. Από την άλλη, η κ. Λουτ έχει προγραμματίσει συνάντηση με την Αθήνα αμέσως μετά την αποχώρησή της από την Κύπρο, ενώ η εμπλοκή της Βρετανίας έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό.

Άρα, το παρασκήνιο των διαβουλεύσεων με τις «εγγυήτριες δυνάμεις» και η στάση που κρατά ο ΟΗΕ, εμφανίζουν σίγουρα μεγάλο ενδιαφέρον.

Στο μεταξύ, η προσπάθεια της κ. Λουτ τουλάχιστον στις σημερινές συναντήσεις αναμένεται να περιοριστεί στην ανίχνευση των προθέσεων, αποφεύγοντας συζητήσεις που δύναται να δυναμιτίσουν το κλίμα και να ανοίξουν τον ασκό του Αιόλου.

Ξεκίνησε η συνάντηση στα κατεχόμενα - Αντιδράσεις Τ/κ που ζητούν Ομοσπονδία

Όμως μεταδίδουν Τ/κ ΜΜΕ, η Τζέην Χολ Λουτ έφθασε στα κατεχόμενα και ξεκίνησε η συνάντηση στις 11:30.

Όπως επίσης αναφέρουν, την κ. Λουτ υποδέχθηκαν και Τ/κ από την «Ένωση Ειρήνης» οι οποίοι άνοιξαν πανό με συνθήματα υπέρ της Ομοσπονδίας, «Βήμα βήμα προς την Ειρήνη» κοκ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top