ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η στρατηγική της κυβέρνησης ενόψει Λουτ - Μετά την Ευρωπαϊκή Σύνοδο η συνάντησή της με Τουρκία - Κινητικότητα στις Βρυξέλλες

Η στρατηγική της κυβέρνησης ενόψει Λουτ - Μετά την Ευρωπαϊκή Σύνοδο η συνάντησή της με Τουρκία - Κινητικότητα στις Βρυξέλλες

Η κυβέρνηση κρατάει χαμηλούς τόνους σε σχέση με την κάθοδο Λουτ, αναμένοντας αρχικά το τι θα ακούσει από την Ειδική Απεσταλμένη του Γ.Γ του ΟΗΕ και ποιες θα είναι οι προθέσεις της, με σκοπό να δράσει αναλόγως, σκοπεύοντας να θέσει και τον ΟΗΕ προ των ευθυνών του.

Γιώργος Τάττης

Η στρατηγική της κυβέρνησης

Στην περίπτωση που η κ. Λουτ έρθει με μια ξεκάθαρη πρόθεση για να αποδεχτεί νέες ιδέες και προτάσεις που άπτονται των ουσιωδών πτυχών των συνομιλιών και αναιρούν υφιστάμενα συμφωνηθέντα πλαίσια, τότε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ευθύνη θα βαραίνει τον ΟΗΕ και η προσπάθεια θα εστιάσει τόσο στην ανάδειξη του ρόλου του οργανισμού, όσο και της Τουρκίας.

Γιατί, όπως διαμηνύουν, αυτά που λέει ο κατοχικός ηγέτης και η Τουρκία, "πρέπει να πέσουν στο τραπέζι των συνομιλιών και επίσημα", φέρνοντας όλους προ των ευθυνών τους. Με αυτό τον τρόπο, η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει τις όποιες αντιδράσεις από τον διεθνή παράγοντα, στην περίπτωση που επιχειρηθεί να πέσει το βάρος της ευθύνης στην Κυπριακή Δημοκρατία και παρουσιαστεί η κοινή αποδοχή μιας Άτυπης Πενταμερους συνάντησης ως «θετική ατζέντα», ενόψει Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πιθανών κυρώσεων στην Τουρκία.

Μας τα "μασάει" ο Γ.Γ του ΟΗΕ - Τα "μαζεύει" η κυβέρνηση

Όμως, η δήλωση του Γ.Γ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, δημιουργεί ένα αμφιλεγόμενο και ενδεχομένως κακό προηγούμενο, εξού και προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων από το μερίδα της αντιπολίτευσης. Κληθείς να σχολιάσει τη θέση του Ερντογάν περί δύο κρατών, ανέφερε πως «κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, κάθε μέρος έχει το δικαίωμα να αναλαμβάνει τις πρωτοβουλίες που θέλει».

Φυσικά, πρόσθεσε πως «στόχος μας προς το παρόν είναι να μπορέσουμε να φέρουμε τα μέρη μαζί και να ξαναρχίσουμε από εκεί που σταματήσαμε πριν από λίγους μήνες», με την «ελπίδα» (σ.σ «ελπίζει» και όχι υποχρεώνει) η «Πενταμερής συνάντηση που προγραμματίζει, θα επιτρέψει την επανέναρξη των συζητήσεων που πραγματοποιήθηκαν στο Crans-Montana», κάνοντας και ειδική αναφορά στη συνάντηση του Βερολίνου.

Κάτι το οποίο προφανώς, η κυβέρνηση έτρεξε να μαζέψει, υποδεικνύοντας μέσω του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κυριάκου Κούσιου, πως «ο Γ.Γ έχει πει ξεκάθαρα ότι θα συνεχίσουμε από το Κρανς Μοντανά. Πρέπει να διαπιστώσουμε ότι είναι υποχρεωμένος να κινηθεί στα πλαίσια των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας». Διερωτήθηκε δε εάν μπορεί κάποιος να εμποδίσει την Τουρκία από το να βάλει τις προτάσεις της στο τραπέζι, τονίζοντας όμως πως «εκείνο που έχει σημασία είναι η πρόθεση του για την άτυπη πενταμερή».

Η Λούτ πάει Τουρκία μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις κυρώσεις - "Καθαρός εκβιασμός"

Όπως γράφτηκε και νωρίτερα, ο ερχομός της κ. Λουτ δεν είναι απλώς διερευνητικός, καθώς το ζητούμενο είναι να ανοιχτεί ο δρόμος για την σχεδόν προαποφασισμένη σύγκληση της Άτυπης Πενταμερούς Συνάντησης, όπως εξάλλου διεμηνύθηκε μετά την πρώτη συνάντηση Τατάρ – Αναστασιάδη, στην παρουσία της Ειδικής Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Προβληματισμό φυσικά προκαλεί και η πρόθεση της Λουτ να επισκεφτεί μετά την σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Τουρκία, μετά δηλαδή από την συζήτηση για τις κυρώσεις. Κάτι το οποίο αποκάλυψε χθες η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» και επιβεβαιώνουν οι δικές μας πληροφορίες, οι οποίες κάνουν λόγο για «καθαρό εκβιασμό» εκ μέρους της κατοχικής δύναμης, θέλοντας ουσιαστικά να στείλει μήνυμα πως εάν επιβληθούν κυρώσεις θα παγώσει εκ νέου τις συνομιλίες. Μια ενέργεια η οποία δεν επιβαρύνει μόνο την Τουρκία, αλλά και τον ΟΗΕ.

Το ψήφισμα για τις κυρώσεις - Έντονο παρασκήνιο στις Βρυξέλλες φανερώνει αντικρουόμενα συμφέροντα

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, παρά τις προσπάθειες των Κύπριων Ευρωβουλευτών (βλ. πρόσφατο σχετικό ψήφισμα, χωρίς όμως νομική και πρακτική ισχύη), φαίνεται να υπάρχει ένα έντονο διπλωματικό παρασκήνιο το οποίο θα επιτρέψει να μην δρομολογηθούν οι κυρώσεις έναντι της Τουρκίας στην επικείμενη Ευρωπαϊκή Σύνοδο. Αυτό αποδίδεται φυσικά στης μεγάλης φύσεως εμπορικοοικονομική εξάρτηση χωρών της Ε.Ε. με την Τουρκία.

Έτσι, ερωτηματικό προκαλεί το τι θα πράξει αμέσως μετά τόσο η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και η Ελλάδα, καθώς τα αντικειμενικά δεδομένα έναντι της Τουρκίας βοούν.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Οι συνομιλίες υπό τουρκικούς όρους ακυρώνουν το ενδεχόμενο κυρώσεων - Κλειδώνει η Πενταμερής - Χάος με Επιτροπή Αποζημιώσεων

Μάλιστα, φαίνεται πως ακόμη και κράτη που είναι παραδοσιακά φίλια προς την Τουρκία, χάνουν την υπομονή τους, ακολουθώντας την εχθρική ατμόσφαιρα που δημιουργείται στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη απέναντι στην Τουρκία.

Εάν δε συνυπολογιστεί και η δεδηλωμένη, συντριπτική πρόθεση του Ευρωκοινοβουλίου για κυρώσεις, όπως εκφράστηκε στο ψήφισμα για την Αμμόχωστο, με τις τροπολογίες Χριστοφόρου, Φουρλά και Μεϊμαράκη, τότε φαίνεται πως η κατάσταση για τους αρχηγούς κρατών δυσκολεύει, αφού θα κληθούν να επιστρατεύσουν ισχυρές «δικαιολογίες» μετά την άρνησή τους να επιβάλλουν κυρώσεις.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μέχρι πότε θα μας «πνίγει» η σκόνη - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top