ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Τι γίνεται σε περίπτωση θετικού αιμοδότη; - Αναβολή αιμοδοσιών στην Κύπρο λόγω θετικών κρουσμάτων

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Τι γίνεται σε περίπτωση θετικού αιμοδότη; - Αναβολή αιμοδοσιών στην Κύπρο λόγω θετικών κρουσμάτων

Συνεχίζουν να διεξάγονται κανονικά οι αιμοδοσίες στην Κύπρο, μετά και από έγκριση του Υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνου Ιωάννου.

Κάθε αιμοδότης πριν την προσέλευση του στους χώρους αιμοδοσίας προβληματίζεται για διάφορα θέματα που προκύπτουν σχετικά με την υγεία και τη νέα πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουμε τους τελευταίους μήνες με την πανδημία και τον ιό COVID – 19.

Τι γίνεται σε περίπτωση θετικού αιμοδότη;

Η ερώτηση που βασανίζει αρκετούς και έχει απαντηθεί πολλάκις, είναι κατά πόσο μεταφέρετε ο ιός κατά τη διάρκεια μετάγγισης αίματος. Σύμφωνα με μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί για το συγκεκριμένο ζήτημα, ο ιός δεν μεταφέρεται με το αίμα, έτσι εάν κάποιος αιμοδότης είναι θετικός και δεν το γνωρίζει, δεν υπάρχει η δυνατότητα διασποράς του ιού μέσα από το αίμα που θα προσφέρει.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι στις διαδικασίες αιμοδοσίας ανέκαθεν υπήρχε η προτροπή στους αιμοδότες, ότι σε περίπτωση ανάπτυξης κάποιας ίωσης ή κάποιων συμπτωμάτων οποιουδήποτε ιού λίγες μέρες μετά την αιμοδοσία, θα πρέπει να ενημερώνουν τους υπεύθυνους, έτσι ώστε να μην μεταγγιστεί το αίμα.

Νέα μέτρα στις αιμοδοσίες

Τη δεδομένη στιγμή ενημερώνουμε ότι δεν διεξάγονται test κορωνοϊού στις αιμοδοσίες και έχουν δοθεί οδηγίες ότι άτομα τα οποία έχουν ταξιδέψει πρόσφατα, έχουν αναπτύξει κάποια συμπτώματα σχετικά με τον κορωνοϊό ή έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα, θα πρέπει να περάσουν 21 ημέρες για να μπορούν να προχωρήσουν σε αιμοδοσία.

Επιπρόσθετα,  στον κάθε αιμοδότη γίνεται θερμομέτρηση και τηρούνται όλα τα μέτρα που έχουν δοθεί από το Υπουργείο Υγείας, για την αποστασιοποίηση και τη χρήση μάσκας.

Ακυρώσεις αιμοδοσιών – Έκκληση Κέντρου Αίματος

Ζωτικής σημασίας είναι η αναγκαστική ακύρωση αρκετών αιμοδοσιών που είχαν προγραμματιστεί σε σχολεία και κοινότητες, λόγω θετικών κρουσμάτων που εντοπίζονται στις περιοχές και των πολλών ατόμων που βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό, με αποτέλεσμα να μειώνονται και τα αποθέματα αίματος.

Το Κέντρο Αίματος, μέσα από το ThemaOnline, κάνει έκκληση στους αιμοδότες να μεταβαίνουν στις Τράπεζες Αίματος για να προσφέρουν αίμα λόγω του ότι έχουν μειωθεί οι οργανωμένες αιμοδοσίες σε κοινότητες. Επίσης, ζητούν την κατανόηση των αιμοδοτών τους για τα αυξημένα μηνύματα που λαμβάνουν το τελευταίο διάστημα από το Κέντρο Αίματος για να μεταβαίνουν στους σταθερούς σταθμούς τους. Μάλιστα, μέσα από την ιστοσελίδα μας αναφέρεται ότι οι αιμοδότες είναι υπόδειγμα στη συνεργασία τους με το Κέντρο.

Αποθέματα Αίματος

Σε φυσιολογικά επίπεδα βρίσκονται οι ανάγκες αίματος αυτή την περίοδο, ωστόσο τα αποθέματα είναι μειωμένα σε σχέση με πέρσι. Παρόλα αυτά θεωρούνται ικανοποιητικά μέχρι στιγμής.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top