ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Συμβούλιο ενέκρινε τα έκτακτα προληπτικά μέτρα για την πιθανότητα μη σύναψης συμφωνίας με το ΗΒ

Το Συμβούλιο ενέκρινε τα έκτακτα προληπτικά μέτρα για την πιθανότητα μη σύναψης συμφωνίας με το ΗΒ

Οι πρεσβευτές των κρατών μελών στο Συμβούλιο ενέκριναν σήμερα μια σειρά νομοθετικών προτάσεων με στόχο την προετοιμασία του τομέα των μεταφορών για όλα τα πιθανά σενάρια σε σχέση με το ΗΒ την 1η Ιανουαρίου 2021, με στόχο να μετριάσουν ορισμένες από τις σημαντικές διαταραχές που θα συμβούν την 1η Ιανουαρίου σε περίπτωση που δεν υπάρχει συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αναλυτικά αυτά περιλαμβάνουν τη βασική αεροπορική συνδεσιμότητα, καθώς ο προτεινόμενος κανονισμός θα διασφαλίσει την παροχή ορισμένων αεροπορικών υπηρεσιών μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ για 6 μήνες, υπό την προϋπόθεση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο διασφαλίζει το ίδιο.

Επίσης την ασφάλεια των αερομεταφορών, ο προτεινόμενος κανονισμός θα διασφαλίσει ότι διάφορα πιστοποιητικά ασφαλείας για προϊόντα μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται σε αεροσκάφη της ΕΕ χωρίς διακοπή, αποφεύγοντας έτσι τη γείωση των αεροσκαφών της ΕΕ.

Ως προς τη βασική οδική συνδεσιμότητα, ο προτεινόμενος κανονισμός καλύπτει τη βασική συνδεσιμότητα τόσο για τις οδικές εμπορευματικές μεταφορές όσο και για τις οδικές μεταφορές επιβατών για 6 μήνες, υπό την προϋπόθεση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο διαβεβαιώνει το ίδιο για τους μεταφορείς της ΕΕ.

Επιπλέον, το Συμβούλιο ενέκρινε τη θέση του σχετικά με έναν κανονισμό της ΕΕ για δυνατότητες πρόσβασης έως ότου συναφθεί αλιευτική συμφωνία ΕΕ-ΗΒ ή μέχρι το τέλος του 2021, όποιο από τα δύο έρθει πρώτο. Αυτός ο κανονισμός δημιουργεί ένα νομικό πλαίσιο για τους αλιείς της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με τον τρόπο χορήγησης αδειών για συνέχιση της αλιείας στα ύδατα του ΗΒ και της ΕΕ αντίστοιχα μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου (31 Δεκεμβρίου 2020). Ως μέτρο έκτακτης ανάγκης, σε περίπτωση μη συμφωνίας, οι άδειες αυτές θα μπορούσαν να ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 (ή νωρίτερα, όταν υπάρξει αλιευτική συμφωνία ΕΕ-ΗΒ).

Μετά την έγκριση της εντολής από το Συμβούλιο, η πρόταση θα ψηφιστεί τώρα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αργότερα αυτήν την εβδομάδα και ο κανονισμός θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2021.

Όσον αφορά τις αλιευτικές δυνατότητες και τις ποσοστώσεις που συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο, αυτές προβλέπονται προκαταρκτικά και περιορισμένα μέσω ξεχωριστού κανονισμού της ΕΕ, σε συνεννόηση με το Ηνωμένο Βασίλειο και έως ότου επιτευχθεί τελική συμφωνία.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο της



Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Στα βαθιά εισέρχεται το Κυπριακό, ενώ καθοριστικό θα είναι το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος Μαΐου. Η Μαρία Ανχέλα Ολγκίν ετοιμάζει βαλίτσες για μια σειρά από επισκέψεις σε χώρες της Ευρώπης, ξεκινώντας από το Βερολίνο ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί σε Παρίσι και Βρυξέλλες, με στόχο να διερευνήσει το ενδεχόμενο εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια που καταβάλλουν τα ΗΕ, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top