ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Τα κακά μαντάτα στο μέτωπο Κορωνοϊού - Χαλαρώσεις Χριστουγέννων με τα ....κιάλια - Πότε θα υπάρξουν ανακοινώσεις

Τα κακά μαντάτα στο μέτωπο Κορωνοϊού - Χαλαρώσεις Χριστουγέννων με τα ....κιάλια - Πότε θα υπάρξουν ανακοινώσεις

Με δυσκολίες αναμένεται να μπει η εβδομάδα των Χριστουγέννων, καθώς τα επιδημιολογικά νούμερα δεν δείχνουν να υποχωρούν και ο Δεκέμβριος αναδεικνύεται μέχρι τώρα χειρότερος του Νοεμβρίου. Κάτι το οποίο δεν δίνει ελπίδες για… χαλαρώσεις.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Τάττης

Χθες Παρασκευή είχαμε άλλους 2 θανάτους και 410 νέα περιστατικά κορωνοϊού από μοριακή εξέταση, αλλά και επιπρόσθετα 199 κρούσματα από τα rapid tests. Κάτι που αποδεικνύει πως βρισκόμαστε πραγματικά στο «κόκκινο», με το ποσοστό θετικότητας να αυξάνεται σταθερά και το εύρος της διασποράς να μαίνεται σχεδόν ανεξέλεγκτο.

Παράλληλα, όπως διαφαίνεται από τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, διαγιγνώσκονται καθημερινά και πολλά άτομα που έχουν υποκείμενα νοσήματα, κάτι το οποίο βρίσκεται σε λογική ακολουθία με την αποτυχία προστασίας των οίκων ευγηρίας και των άλλων δομών. Ενώ δηλαδή στις αρχές του ογκώδους 2ου κύματος η πλειοψηφία των νέων περιστατικών ήταν νεαρά άτομα, πλέον αυτό φαίνεται να ανατρέπεται, με τον ιό να αγγίζει και πιο ευάλωτες ομάδες συνανθρώπων μας.

Αξίζει να σημειωθεί πως με βάση τα τελευταία στοιχεία το 98,8% (4.372 κρούσματα) αποτελούν εγχώριες λοιμώξεις, κατά την περίοδο μεταξύ 30 Νοεμβρίου – 13 Δεκεμβρίου.

Καλύτερα η Λεμεσός και η Πάφος – Δύσκολα τα πράγματα για τις άλλες 3 επαρχίες
Αυτό που αποτελεί ίσως τον μοναδικό ενθαρρυντικό παράγοντα είναι πως σε Πάφο και Λεμεσό παρατηρείται μια σταθεροποίηση, λόγω και των πιο αυστηρών μέτρων που τέθηκαν πριν από μερικές εβδομάδες. Σε αντίθεση με τις 3 άλλες επαρχίες, Αμμοχώστου, Λάρνακας και Λευκωσίας.

Όπως δείχνουν και τα καθημερινά στατιστικά των rapid tests, Αμμόχωστος και Λάρνακα έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά θετικότητας, με την Λευκωσία να ακολουθά σε επίσης δυσχερέστατη θέση.

Αυτό είχε ως συνέπεια να ανακοινώσει το Υπουργείο Υγείας περισσότερα σημεία και αυξημένους ελέγχους στις 2 πιο πληγείσες πόλεις, ενώ στην Λευκωσία, λόγω και της έκτασης και του πληθυσμού, γινόταν ήδη μεγάλος αριθμός εξετάσεων.

Χαλαρώσεις με τα… κιάλια

Αυτή η επιβάρυνση έχει ωθήσει τους επιδημιολόγους, αλλά και τους λειτουργούς του υπουργείου Υγείας να μην δίνουν νότα αισιοδοξίας για χαλαρώσεις ενόψει Χριστουγέννων, παρά τις όποιες «υποσχέσεις» για το αντίθετο, ελπίζοντας φυσικά σε μια γρήγορη αποδοτικότητα των τελευταίων μέτρων που τέθηκαν οριζοντίως.

Σημειώνουμε πως οι επιχειρήσεις πιέζουν, καθώς το οικονομικό πλήγμα που δέχονται είναι μεγάλο, παρά τις προσπάθειες στήριξης που έγιναν από την κυβέρνηση.

Εάν δεν αλλάξει κάτι ριζικά, προμηνύονται όχι μόνο δύσκολα και μοναχικά Χριστούγεννα, αλλά ένας δύσκολος χειμώνας, τουλάχιστον μέχρι τα πρώτα σημάδια Άνοιξης που είθισται και ο ιός να
μειώνει τις αντιστάσεις» και την μεταδοτικότητά του. Σε κάθε περίπτωση, σχετικές ανακοινώσεις θα υπάρχουν την ερχόμενη Τρίτη, μετά από συνεδρία του Υπουργικού.

Ελπίδα οι εμβολιασμοί – Προσπάθεια σωστής επικοινωνιακής διαχείρισης
Φυσικά, μέχρι τότε θα έχει ολοκληρωθεί ήδη το πρώτο στάδιο των εμβολιασμών, με την απαρχή να αναμένεται την 27η Δεκεμβρίου, τόσο στην Κύπρο όσο και πανευρωπαϊκά.

Εν μέσω πολλών αντιδράσεων και αρνητών, διάφορα πρόσωπα με επιρροή στον κόσμο ξεκίνησαν μια καμπάνια νομιμοποίησης των εμβολίων, ούτως ώστε να πειστεί ο κόσμος πως τα εμβόλια έχουν περάσει όλες τις νόμιμες και απαραίτητες διαδικασίες έγκρισης και είναι ασφαλή.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ανακοινώσει και χθες και σήμερα Σάββατο (19/12) πως θα προχωρήσει και ο ίδιος από τους πρώτους στην διενέργεια εμβολίου.

Πιέζεται το Σύστημα Υγείας – Τα δεδομένα στα Νοσοκομεία της χώρας
Σημειώνουμε πως η κατάσταση αν και ελαφρώς σταθεροποιημένη, παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη, με το σύστημα υγείας πιέζεται αισθητά.

Συνολικά, στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ νοσηλεύονται 115 ασθενείς της νόσου COVID-19, εκ των οποίων οι 25 σε σοβαρή κατάσταση.

Από τους 25 ασθενείς που είναι κρίσιμα, οι 12 είναι διασωληνωμένοι, ο ένας νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας εκτός αναπνευστήρα και 12 σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top