ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

CYPRA: Ο Γενικός Εισαγγελέας όρισε ερευνητική επιτροπή

CYPRA: Ο Γενικός Εισαγγελέας όρισε ερευνητική επιτροπή

Τη σύσταση ερευνητικής επιτροπής για την υπόθεση Cypra, προχώρησε το μεσημέρι της Τρίτης 22/12, ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης.

Στόχος της ερευνητικής επιτροπής είναι να διερευνήσει όλα όσα αφορούν την εταιρεία Cypra και όπως ανάφερε ο Γενικός Εισαγγελέας η απόφαση του πάρθηκε αφού είχε παραλάβει όλα τα έγγραφα και τα πρακτικά στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Ο Γενικός Εισαγγελέας όρισε τους Χάρη Πογιατζή, τέως Πρόεδρο Ανωτάτου, τον Κύπρο Μιχαηλίδη, τέως Αρχηγό της Αστυνομίας και τη Λεμονιά Καουτζάνη, πρώην Ανώτερη Επαρχιακή Δικαστή. Η Επιτροπή θα πρέπει να διεξάγει διαχρονικό έλεγχο και να εξετάσει όλες τις υποθέσεις και τα ζητήματα που έχουν προκύψει αυτά τα χρόνια με το σφαγείο Cypra.

Επίσης σημαντικό είναι να ερευνηθεί κατά πόσο υπήρξαν οποιεσδήποτε παρεμβάσεις και κατά πόσο ασκήθηκαν μηχανισμοί ελέγχου σε συναλλαγές και υποχρεώσεις της εταιρείας.  

Τις τελευταίες βδομάδες ήρθαν στο φως της δημοσιότητας γεγονότα, ισχυρισμοί και καταγγελίες που αφορούν το σφαγείο της εταιρείας Cypra Ltd. και τις διάφορες σχέσεις του με κρατικές αρχές και αξιωματούχους του κράτους. Τα θέματα αυτά έχουν συζητηθεί εκτενώς και στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Έχοντας υπόψη τα διάφορα δημοσιεύματα όπως παρουσιάστηκαν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης καθώς και τις δημόσιες τοποθετήσεις, από νυν και πρώην λειτουργούς και αξιωματούχους επί του θέματος, ζήτησα και έλαβα τα πρακτικά της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημοσίων Δαπανών και όλα τα έγγραφα που κατατέθηκαν.

Αφού μελέτησα τα πιο πάνω πρακτικά, ασκώντας την εξουσία που μου παρέχεται από το άρθρο 2 του Περί Ερευνητικών Επιτροπών Νόμου, αποφάσισα να διορίσω Ερευνητική Επιτροπή για τη διερεύνηση όλων των θεμάτων που αφορούν τις Εταιρείες Cypra Ltd. και/ή Cypra Bioenergy Ltd. και/ή άλλων συνδεδεμένων και/ ή σχετιζόμενων εταιρειών και/ή προσώπων.

Πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής διορίζεται ο κ. Χάρης Πογιατζής, τέως Πρόεδρος Επαρχιακού Δικαστηρίου.

Επίτροποι διορίζονται ο κ. Κύπρος Μιχαηλίδης, τέως Αρχηγός Αστυνομίας και η κα Λεμονιά Καουτζάνη, τέως Ανώτερη Επαρχιακή Δικαστής.

Ο κ. Πογιατζής μετά από δεκαετή άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος διορίστηκε ως Επαρχιακός Δικαστής στο Δικαστικό Σώμα όπου αργότερα προήχθη στη θέση του Ανώτερου Επαρχιακού Δικαστή και Πρόεδρου Επαρχιακού Δικαστηρίου. Υπηρέτησε ως Διοικητικός Πρόεδρος των Επαρχιακών Δικαστηρίων Λευκωσίας – Κερύνειας από τον Δεκέμβριο 2014 μέχρι και τον Σεπτέμβριο 2018, ενώ ήταν σε 2 διετείς θητείες Πρόεδρος Μόνιμων Κακουργιοδικείων. Διετέλεσε εξεταστής και λέκτορας του Νομικού Συμβουλίου Κύπρου. Με δικό του αίτημα τον Μάιο του 2020 αφυπηρέτησε πρόωρα από τη δικαστική υπηρεσία ενώ σήμερα εργάζεται ως νομικός σύμβουλος σε δικηγορική εταιρεία.

Ο κ. Κύπρος Μιχαηλίδης, τέως Αρχηγός Αστυνομίας με μακρόχρονη εμπειρία στην εξιχνίαση σοβαρών υποθέσεων, θεωρείται ως ένας από τους πιο έμπειρους και επιτυχημένους ανώτατους Αξιωματικούς της Κυπριακής Αστυνομίας στον οποίο έχουν απονεμηθεί σωρεία βραβείων και τιμητικών διακρίσεων. Αφυπηρέτησε πρόσφατα, μετά που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παράτεινε τη θητεία του για έξι μήνες.

Η κα Λεμονιά Καουτζάνη, τέως Ανώτερη Επαρχιακή Δικαστής πέραν της πολύχρονης εμπειρίας της στο δικαστικό Σώμα και στο δικηγορικό επάγγελμα, είναι Πρόεδρος του Συμβουλίου Αποφυλάκισης Κρατουμένων επ' Αδεία και συνεργάζεται με Πανεπιστήμιο ως ειδικός επιστήμονας σε θέματα δικαίου. Είναι επίσης εξεταστής του Νομικού Συμβουλίου στο θέμα των αστικών αδικημάτων.

Η Ερευνητική Επιτροπή εντέλλεται να διεξάγει διαχρονικό έλεγχο για ενδελεχή εξέταση όλων των θεμάτων που θα διερευνήσει. Οι ακριβείς όροι εντολής της θα καθοριστούν σε σχετικό Διάταγμα που θα δημοσιευθεί εντός των προσεχών ημερών, αφού διεκπεραιωθούν όλα τα διαδικαστικά θέματα. Οι όροι θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

- τη νομιμότητα των ενεργειών κρατικών αρχών σε σχέση με τις συγκεκριμένες εταιρείες,

- κατά πόσον υπήρξαν οποιεσδήποτε παρεμβάσεις από οποιονδήποτε προς όφελος των συγκεκριμένων εταιρειών,

- κατά πόσον υπήρχαν και/ή ασκήθηκαν αποτελεσματικοί μηχανισμοί ελέγχου και/ή εποπτείας από τις αρμόδιες κατά περίπτωση αρχές σε σχέση με όλες τις συναλλαγές και υποχρεώσεις των εν λόγω εταιρειών,

- κατά πόσον από τα ευρήματα της έρευνας προκύπτουν οποιαδήποτε στοιχεία ή γεγονότα τα οποία δυνατό να οδηγούν σε καταλογισμό ευθυνών σε οποιοδήποτε εμπλεκόμενο,

- κατά πόσον υπήρξε οποιαδήποτε διαρροή διαβαθμισμένων ή μη διαβαθμισμένων υπηρεσιακών εγγράφων ή/και πληροφοριών προς τις εν λόγω εταιρείες ή οποιαδήποτε προνομιακή μεταχείριση από κρατικές αρχές,

- κατά πόσον προκύπτουν οποιαδήποτε στοιχεία ή γεγονότα σε σχέση με τις συγκεκριμένες εταιρείες και/ή σε σχέση με τους διευθυντές και/ή μετόχους τους, τα οποία δυνατό να οδηγούν στον καταλογισμό οποιωνδήποτε ευθυνών, οι οποίες να προκύπτουν από πράξεις ή παραλείψεις τους.

Από το πεδίο της έρευνας θα εξαιρεθεί το θέμα που καλύπτεται από την έρευνα που ήδη αποφασίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο με την Απόφασή του ημερομηνίας 16.12.2020 για τη διερεύνηση του ενδεχομένου διάπραξης πειθαρχικών παραπτωμάτων από τη Γενική Λογίστρια της Δημοκρατίας.

Η Ερευνητική Επιτροπή θα συμπληρώσει την έρευνά της και θα υποβάλει την έκθεσή της στο Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας εντός 3 μηνών από την ημερομηνία έκδοσης του Διατάγματος ή σε μεταγενέστερη ημερομηνία ως ήθελε αποφασίσει ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, μετά από αίτημα της Ερευνητικής Επιτροπής σύμφωνα με το Νόμο.

Συγχαίρω τον Πρόεδρο και τους Επιτρόπους για τον διορισμό τους και εύχομαι καλή δουλειά.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Θλίψη στον Κυπριακό πολιτισμό: Πέθανε η Ελένη Νικήτα - Αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top