logo
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2019
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIFESTYLE
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΕΛΛΑΔΑ
ΚΟΣΜΟΣ
ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2019 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΥΠΡΟΣ LIFESTYLE ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΣΜΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΟΘΕΤΟΥΜΕ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΜΟΙ ΑΡΘΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΠΑΡΑ-ΤΗΕΜΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΦΙΛΟΖΩΟΙ ΦΟΙΤΗ-TEXT

CYPRA: Ξεσπά και παραθέτει γεγονότα - «Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά και να δούμε την αλήθεια »

 20 Δεκ 2020 Κύπρος

Με ανακοίνωση  της η εταιρεία CYPRA, δείχνει τη δυσαρέσκεια της για πληροφορίες που έχουν δημοσιοποιηθεί, αναφέροντας ότι επιχειρείται η διαπόμπευση της αξιοπιστίας και η υπονόμευση της λειτουργίας της.

Αυτούσια η ανακοίνωση της εταιρείας:

«Την τελευταία περίοδο, σειρά δημοσιευμάτων αναπαράγει ανυπόστατες πληροφορίες σχετικά με την καταβολή από την Cypra βεβαιωμένων κτηνιατρικών τελών. Σε μια έντονα φορτισμένη περίοδο και με την κοινωνία μας κάτω από μεγάλη πίεση λόγω της πανδημίας και της ευρύτερης κρίσης, επιχειρείται η διαπόμπευση της αξιοπιστίας και η υπονόμευση της λειτουργίας μιας εταιρείας που, με σταθερή αναπτυξιακή πορεία, έχει συμβάλλει ουσιαστικά στον τομέα της κτηνοτροφίας στην Κύπρο και στην προμήθεια της αγοράς με προϊόντα κορυφαίας ποιότητας. Η Cypra, από το 2010, είναι επίσης ο μεγαλύτερος παραγωγός πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα, στην Κύπρο, ισχύος 2.1ΜW.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά και να δούμε την αλήθεια των γεγονότων. Στα 15 χρόνια λειτουργίας, η Cypra είναι απολύτως συνεπής με τις οφειλές της προς το κράτος. Όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις της εταιρείας στα κρατικά ταμεία έχουν εξοφληθεί, ακόμη και η προσωρινή φορολογία του 2020.

Για τα κτηνιατρικά τέλη: Από το 2012, όλα τα σφαγεία αντιμετώπιζαν αθέμιτο ανταγωνισμό από το Κεντρικό Σφαγείο της Κοφίνου (ΚΣΚ) για το οποίο, όπως αναφέρεται στις Εκθέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, μεταξύ άλλων, δεν κατέβαλε τα οφειλόμενα ποσά στις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ποσό περίπου 6,2 εκατομμύρια Ευρώ) και στο Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων (ποσό περίπου 3,5 εκατομμύρια Ευρώ), δεν εξοφλούσε τις δόσεις του δανείου από τους Δανειστικούς Επιτρόπους (ποσό περίπου 12 εκατομμύρια Ευρώ) και κατακρατούσε τα κτηνιατρικά τέλη ύψους 1,9 εκατομμύρια Ευρώ. Συνολικά, στον Κύπριο φορολογούμενο, η κακοδιαχείριση του ΚΣΚ κόστισε πέραν των 50 εκατομμυρίων ευρώ και τελικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού έδωσε εντολή να παύσει η λειτουργία του, για λόγους αθέμιτου ανταγωνισμού, καθώς λάμβανε παράνομα κρατικές ενισχύσεις. Εξαιτίας όλων αυτών και σε συνδυασμό με τις μεγάλες δυσκολίες αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, όλα τα υπόλοιπα σφαγεία της Κύπρου αντιμετώπισαν ζητήματα καθυστερήσεων πληρωμής των κτηνιατρικών τελών.

Στις 29 Δεκεμβρίου 2014, μέσω γραπτού διακανονισμού, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες (ΚΥ) αποδέχτηκαν το αίτημα της Cypra για μηνιαία εξόφληση με ποσό καταβολής 10.000 Ευρώ. Η Εταιρεία τηρούσε πιστά το διακανονισμό, σε συνδυασμό με την άμεση εξόφληση των νέων καθημερινών τελών όπως αυτά προέκυπταν.

Σημειώνεται πως για τον αθέμιτο ανταγωνισμό του ΚΣΚ, ο Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων εξέδωσε την πρώτη Εμπεριστατωμένη Γνώμη του στις 20 Ιουλίου 2007, (http://www.publicaid.gov.cy/publicaid/publicaid.nsf/), στην οποία δήλωνε ότι το ΚΣΚ λάμβανε «κρατική ενίσχυση για την οποία δεν είχε λάβει έγκριση από τον Έφορο σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου».

Για τα κτηνιατρικά τέλη, έχει τοποθετηθεί και με έκθεσή της η Ελεγκτική Υπηρεσία. Επί λέξει αναφέρεται: «Οφειλόμενα ποσά από τρία σφαγεία: Ποσό ύψους 935.574 Ευρώ αφορά κυρίως σε τέλη σφαγής που εισέπραξαν τρία σφαγεία [ήταν και τα μόνα σφαγεία που λειτουργούσαν] (Σφαγείο Α: 568.525, Σφαγείο Β: 227.667 και Σφαγείο Γ: 137.369) για λογαριασμό των ΚΥ». «Ο γραπτός διακανονισμός με το σφαγείο Α, εκ πρώτης όψεως φαίνεται να αποδίδει, δεδομένου ότι ο οφειλέτης καταβάλλει ανελλιπώς το συμφωνηθέν ποσό». Διευκρινίζεται πως το σφαγείο Α είναι η Cypra.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία διαπίστωσε επίσης ότι τα υπόλοιπα σφαγεία δεν τήρησαν τη συμφωνία τους που προέκυψε από την αντίστοιχη οικονομική ρύθμιση με τις ΚΥ και εισηγήθηκε την αξίωση των ποσών με αγωγή της Δημοκρατίας εναντίον αυτών.

Το ποσό του αρχικού διακανονισμού για τη Cypra ήταν 10.000 Ευρώ μηνιαίως και αργότερα, όταν οι καταστάσεις και οι οικονομικές δυνατότητες της εταιρείας το επέτρεψαν, από τις 29/05/2017 αυξήθηκε στις 15.000 Ευρώ. Η Εταιρεία συνέχιζε αδιάλειπτα να καταβάλλει μηνιαίως το ποσό αυτό προς τις ΚΥ οι οποίες και το αποδέχονταν αδιαμαρτύρητα και ανεπιφύλακτα. Με βάση το διακανονισμό η τελευταία δόση των €15.750 καταβλήθηκε στις 18/12/2020 για εξόφληση του υπολοίπου.

Στις 28/7/2016 μονομερώς, χωρίς διαβούλευση, ζητήθηκε η αύξηση της μηνιαίας δόσης από €10.000 σε €25.000. Σε αυτή την απαίτηση απαντήσαμε στις 16/08/2016 παρουσιάζοντας 12 προβλήματα που αντιμετωπίζαμε, ιδιαίτερα εκείνα του αθέμιτου ανταγωνισμού στον τομέα των σφαγείων και των ζωικών αποβλήτων. Αυτά τα 12 προβλήματα τέθηκαν επανειλημμένα υπόψιν των αρμοδίων από το 2014. Τα 11 από αυτά διαιωνίζονται μέχρι σήμερα, ενώ το δωδέκατο λύθηκε με την αναστολή λειτουργίας Περιφερειακού Σφαγείου τον Ιούλιο του 2019, μετά από 4 χρόνια καθυστέρηση, όταν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες ανέστειλαν την λειτουργία του, αφού οι παραβάσεις του έθεταν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία (όπως αναφέρεται στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή του έτους 2015).

Αυτή είναι η πραγματικότητα για τα κτηνιατρικά τέλη. Τα ερωτήματα συνεπώς είναι εύλογα. Τί σκοπούς εξυπηρετούν επαναλαμβανόμενα μυθεύματα στρέβλωσης της αλήθειας; Σε μια ευνομούμενη ευρωπαϊκή δημοκρατική πολιτεία, πως αντιμετωπίζεται ο συνεχής δημόσιος διασυρμός που αναπαράγει ψεύδη και συκοφαντίες; Ποια συμφέροντα επιδιώκουν τον επιχειρηματικό αφανισμό και για ποιους λόγους;
Επιφυλάσσοντας κάθε νόμιμο δικαίωμα, ο δρόμος της αλήθειας άνοιξε.

CYPRA LTD»