ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Σημαντικές στιγμές του 2020… έξω από τα γήπεδα

Σημαντικές στιγμές του 2020… έξω από τα γήπεδα

 

Η πανδημία του κορονοϊού, «σταμάτησε» σχεδόν τα πάντα στον πλανήτη για μεγάλο χρονικό διάστημα, προκάλεσε εκατομμύρια θανάτους, δημιούργησε ανυπολόγιστη ζημία στην παγκόσμια οικονομία και άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των ανθρώπων. Η ανακάλυψη του εμβολίου, δημιουργεί με βεβαιότητα ελπίδα και αισιοδοξία για την αντιμετώπιση και τελικά την εξάλειψη της πανδημίας, όμως σίγουρα, όπως επισημαίνουν σε κάθε τόνο οι επαϊόντες, θα χρειασθούν αρκετοί μήνες για να αποκατασταθεί η κανονικότητα.

Ως φυσικό επακόλουθο, ένας από τους τομείς που επηρεάσθηκαν, είναι και το ποδόσφαιρο. Ομως αρκετοί από τους εκπροσώπους και τους φορείς του λαοφιλέστερου παιχνιδιού, αποτέλεσαν παραδείγματα προς μίμηση, έξω από τις τέσσερις γραμμές του γηπέδου.

Και πρώτος απ΄ όλους, ο Μάρκους Ράσφορντ. Ο Αγγλος διεθνής επιθετικός της Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ, ο οποίος στο αποκορύφωμα της κρίσης στην πατρίδα του, δεν ξέχασε τα δύσκολα παιδικά χρόνια που πέρασε, φροντίζοντας να κάνει καλύτερη την ζωή των παιδιών. Ο Ράσφορντ ανέλαβε την πρωτοβουλία, για την διατήρηση του συστήματος διανομής κουπονιών σχολικών γευμάτων, το οποίο αρχικά είχε διακοπεί από την αγγλική κυβέρνηση. Η δράση του Ράσφορντ, έφθασε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέχρι το πρωθυπουργικό γραφείο και «ανάγκασε» τον Μπόρις Τζόνσον να αναθεωρήσει την απόφαση του. Ηταν μία ενέργεια που αναγνωρίσθηκε από την παγκόσμια κοινότητα, ακόμη και από την Βασίλισσα Ελισσάβετ Β`, η οποία έχρισε τον Ράσφορντ, μέλος του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, ως φόρο τιμής στον αγώνα του κατά της παιδικής φτώχειας.

«Η μητέρα μου εργάσθηκε με πλήρη απασχόληση για τον ελάχιστο μισθό, προκειμένου να εξασφαλίσει ότι πάντα θα έχουμε κάτι να φάμε. Αλλά δεν ήταν πάντα αρκετό», εξομολογήθηκε η διεθνής άσος σε ανοιχτή επιστολή τον περασμένο Ιούνιο. Σε μόλις δύο ημέρες, το φαινόμενο πήρε τόσο μεγάλη έκταση, που ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε τελικά την διάθεση ενός ποσού ύψους 120 εκατομμυρίων λιρών για την χρηματοδότηση γευμάτων για τα παιδιά των φτωχών οικογενειών. Το φθινόπωρο, ο Ράσφορντ συνέχισε τον αγώνα του και έλαβε και πάλι την υποστήριξη του πρωθυπουργού, με απόφαση του οποίου, διατέθηκε κρατική ενίσχυση ύψους 200 εκατομμυρίων λιρών για το πρόγραμμα βοήθειας κατά της παιδικής φτώχειας.

Ακόμη μία ιστορία που προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση, ήταν και αυτή με πρωταγωνιστές τον Κιλιάν Μπαπέ και τον μικρό του φίλο, Λούκας. Στις 22 Οκτωβρίου, ο νεαρός επιθετικός της Παρί Σεν Ζερμέν, ανακοίνωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τον θάνατο του Λούκας από καρκίνο, θέλοντας να αποτίσει φόρο τιμής στον πιτσιρικά με τον οποίο συνδέθηκε στενά, μέσα σε λίγους μήνες.

Όλα άρχισαν από ένα βίντεο του νεαρού φιλάθλου της Παρί ΣΖ, πριν από τον τελικό του Champions League εναντίον της Μπάγερν Μονάχου. Χάρη στον σύλλογο «Les Petites Bosses» που τον συνόδευε καθημερινά, το μήνυμα στήριξης του, έφθασε στους παίκτες της αγαπημένης του ομάδας. Και ο Μπαπέ αποφάσισε να του απαντήσει, ενώ λίγες εβδομάδες αργότερα τον επισκέφθηκε, αποδεικνύοντας πως είναι δίπλα του στην άνιση μάχη. Και φρόντισε να προσφέρει μία αξέχαστη στιγμή στον Λούκας, όταν πανηγυρίζοντας το γκολ που πέτυχε εναντίον της Νιμ, ο Γάλλος παγκόσμιος πρωταθλητής έδειξε σε όλους το μπλουζάκι που φορούσε μέσα από την φανέλα του και στο οποίο είχε γράψει το μήνυμα: «Θάρρος Λούκας, είμαστε μαζί σου»…

Όπως στις περισσότερες χώρες της υφηλίου, έτσι και στην Γαλλία, τα σχολεία έμειναν κλειστά για πολλές εβδομάδες. Και αρκετοί μαθητές, οι οποίοι παρέμειναν σε καραντίνα, στηρίχθηκαν στις διεθνείς παίκτριες της χώρας, προκειμένου να συνεχίσουν τη σχολική τους εκπαίδευση. Οι «Bleues» είναι πραγματικά αφοσιωμένες στον φορέα «Fondaction» και στο πρόγραμμα «Power Foot», το οποίο άρχισε το 2016 και στοχεύει στην στήριξη των συλλόγων, στην ακαδημαϊκή υποστήριξη και στην καταπολέμηση της ακαδημαϊκής αποτυχίας. Ενεργό ρόλο στο πρόγραμμα και στην εφαρμογή του κατά την διάρκεια της καραντίνας, είχαν οι Κορίν Ντικόν, η Μαριόν Τορέντ και η Βιβιάν Ασεγί, ενώ συνέδραμαν όλες οι Γαλλίδες διεθνείς.

Τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόσθηκαν κατά καιρούς, έδωσαν την ευκαιρία σε αρκετούς ποδοσφαιριστές, να σκεφθούν ιδέες, προκειμένου να προσφέρουν την βοήθεια τους σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Οπως συνέβη με τον Κορεντέν Τολισό, η μητέρα του οποίου είναι διευθύντρια ιδρυμάτων, που ειδικεύονται στην υποδοχή ατόμων με αναπηρίες. Ο Γάλλος διεθνής, εκμεταλλεύθηκε τον ελεύθερο χρόνο του, για να καλέσει νέους με αναπηρία, προκειμένου να συζητήσει μαζί τους, μέσω διαδικτύου και συγκεκριμένα με βιντεοκλήσεις. Συμμετέχοντας στην πλατφόρμα «Tous mobilés», ο άσος της Μπάγερν Μονάχου κατάφερε να συναντήσει τον Πολ, ένα παιδί με σύνδρομο Down. Μέσα απ΄ αυτήν την επαφή, ο Πολ, έδειξε στον Τολισό πως χρησιμοποιείται το «makaton», ένα απλοποιημένο μέσο επικοινωνίας, βασισμένο σε χειρονομίες και σύμβολα. Και για να τον ευχαριστήσει, ο Γάλλος διεθνής, του αφιέρωσε το γκολ που σημείωσε στην νίκη (4-1) της Μπάγερν επί της Τσέλσι στις 8 Αυγούστου.

Στα τέλη Μαρτίου, ο επιθετικός της Μπάγερν, Τόμας Μίλερ, ευχαρίστησε με τον δικό του τρόπο, όλους όσοι με το έργο τους, του επέτρεψαν να διατηρήσει μια απαραίτητη δραστηριότητα, την ώρα που η Ευρώπη τελούσε υπό περιορισμό. «Θα προσφέρω ένα ζεστό γεύμα σε όλους όσοι αντιμετωπίζουν επί του παρόντος τον κορωνοϊό και των οποίων η εργασία, είναι να διατηρούν την δημόσια ζωή στην πόλη μου, Παλ», έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter, ο παγκόσμιος πρωταθλητής του 2014 και πρόσθεσε: « Για τους γιατρούς, τις νοσοκόμες, τους φαρμακοποιούς, τους εργαζόμενους στα παντοπωλεία, το προσωπικό συλλογής απορριμμάτων, τους υπαλλήλους στον τομέα της υγείας και στα ταχυδρομεία, αλλά και για όλους εκείνους, οι οποίοι μας δείχνουν καθημερινά πόσο σημαντικοί είναι για εμάς».

Αξιοσημείωτη, ήταν και η απόδειξη συμπαράστασης των Σουηδών ποδοσφαιριστών στις γυναίκες συμπατριώτισσες και συναδέλφους τους. Ηταν 23 Νοεμβρίου, όταν οι παίκτες της Α` και της Β` κατηγορίας του σουηδικού πρωταθλήματος, συμφώνησαν να παραχωρήσουν μέρος των μηνιαίων απολαβών τους. Από αυτήν την δράση, συγκεντρώθηκαν 490.000 ευρώ, τα οποία διανεμήθηκαν στους συλλόγους που διατηρούν ποδοσφαιρικό τμήμα γυναικών και συμμετέχουν στο πρωτάθλημα της Damallsvenskan.

Τέλος, στην «καρδιά» της πανδημίας του κορωνοϊού, πολλοί σύλλογοι, παράγοντες και οι ποδοσφαιριστές, ανέλαβαν πρωτοβουλίες για την συγκέντρωση χρημάτων, προκειμένου να στηριχθεί το υγειονομικό προσωπικό και οι κοινωνικά ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες. Οπως συνέβη στην Ιταλία, την πρώτη χώρα που επλήγη σφόδρα από την πανδημία, με την Ρόμα να προσφέρει επιπλέον κρεβάτια καθώς και αναπνευστικό εξοπλισμό σε νοσοκομείο στην πρωτεύουσα. Οι δύο σύλλογοι του Μιλάνου, η Φιορεντίνα και η Γιουβέντους, συμμετείχαν οικονομικά μέσω δωρεών.  Αλλά και παίκτες, όπως ο Τζέκο, ο Λουκάκου και ο Ριμπερί, συνέδραμαν σε οικονομικό επίπεδο. Παράλληλα, στην Αγγλία, οι δύο σύλλογοι του Μάντσεστερ, συμφώνησαν για μια κοινή δωρεά στις τράπεζες τροφίμων της πόλης, ενώ κάτι ανάλογο, συνέβη και στην Γαλλία με την Λιόν και την Παρί Σεν Ζερμέν.

Πηγή: Sdna.gr

The post Σημαντικές στιγμές του 2020… έξω από τα γήπεδα appeared first on Thema Sports.

Διαβάστε Περισσότερα στο: Themasports.com

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μέχρι πότε θα μας «πνίγει» η σκόνη - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top