ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΟΡΙΣΜΑ: Αντιδράσεις και κόντρα αντιδράσεις - Απάντηση Καλογήρου σε Οδυσσέα - Η κοινωνία θέλει κάθαρση

ΠΟΡΙΣΜΑ: Αντιδράσεις και κόντρα αντιδράσεις - Απάντηση Καλογήρου σε Οδυσσέα - Η κοινωνία θέλει κάθαρση

Το πόρισμα Καλογήρου, όπως μπορούσε εύκολα να προβλεφθεί, έφερε αντιδράσεις με την εμπλοκή τόσο των κομμάτων όσο και τις Ελεγκτικής Υπηρεσίας, παρά τις ελλείψεις και τα μαύρα σημεία που υπάρχουν, λόγω διαφύλαξης των προσωπικών δεδομένων.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Τάττης

Μπήκαν στο χορό τα κόμματα - Η κοινωνία ζητάει κάθαρση

Μετά την δημοσίευση του πορίσματος, έτρεξαν με ανακοινώσεις τους σχεδόν όλα τα κόμματα να επιρρίψουν ευθύνες και να στηλιτεύσουν τις διαχρονικές παθογένειες του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος. Άλλα λιγότερο και άλλα περισσότερο. Αυτό που ενώνει όλα τα κόμματα, ακόμη και το κυβερνών κόμμα, είναι η καταγεγραμμένη σε ανακοινώσεις και δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών τους, επιθυμία για τιμωρία των ενόχων.

Έτσι, η Κυπριακή κοινωνία, όπως φαίνεται και από τις αντιδράσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, αναμένει με ανυπομονησία περαιτέρω εξελίξεις, ελέγχους, πειθαρχικές έρευνες και ποινικές διώξεις. Αυτό φυσικά που λείπει, είναι τα ονόματα των εμπλεκομένων δημόσιων λειτουργών, κρατικών αξιωματούχων και δικηγορικών που έχουν «λερωμένη τη φωλιά τους».

Γιατί προφανώς, τα ονόματα των επενδυτών δεν λένε απολύτως τίποτα. Αναζητώντας το παρελθόν τους, αποδεικνύουν μόνο τις έκνομες ενέργειες που έγιναν, αμαυρίζοντας το όνομα της Κυπριακής Δημοκρατίας

Αντιδράσεις και κόντρα αντιδράσεις - Στο στόχαστρο Οδυσσέα το ίδιο το Πόρισμα 

Στον χορό των αντιδράσεων δεν μπορούσε να λείπει ο Γενικός Ελεγκτής, ο οποίος έδωσε το πάτημα για ένα νέο κύκλο αντιπαραθέσεων. Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αφού κοινοποίησε την ανάρτηση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας που μιλούσε για «ελλιπές και προβληματικό Πόρισμα Καλογήρου, που ούτε ασχολείται με ευθύνες ασκούντων δημόσια εξουσία», ζήτησε αξιοποίηση των εκθέσεων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και έκανε λόγο για ευρήματα που «νερώνονται και εξαφανίζονται».

Δεν παρέλειψε φυσικά να δώσει και συγκεκριμένα παραδείγματα, διερωτώμενος εάν «έγιναν έλεγχοι για την πραγματική κατοχή ακινήτων» και επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει «κανένα σχόλιο για πολιτογράφηση συγγενών κλπ».

Κυβέρνηση και Χάσικος ανέλαβαν δράση

Απάντηση είχε τόσο από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κυριάκο Κούσιο, όσο και από τον πρώην Υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο.

Εκ μέρους της κυβέρνησης, ο κ. Κούσιος μεταξύ άλλων ανέφερε πως ««οι τοποθετήσεις του Γενικού Ελεγκτή και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας δεν αποτελούν μόνο αντίδραση στα τεκμηριωμένα ευρήματα της ερευνητικής επιτροπής Καλογήρου επειδή διαψεύδουν δικό τους πόρισμα, αλλά, δυστυχώς, καταδεικνύουν και την έντονη τάση πολιτικοποίησης του θεσμού που υπηρετεί ο Γενικός Ελεγκτής, σε αντίθεση με τις αρχές της ανεξαρτησίας και της ουδετερότητας που όφειλε να τηρεί».

«Ταυτόχρονα» επεσήμανε ότι «θεωρούμε πως η σημερινή επίθεση συνιστά στοχοποίηση και προσβολή της εντιμότητας, της ικανότητας και της ακεραιότητας των μελών της τριμελούς επιτροπής Καλογήρου, η οποία διορίστηκε μετά από εισήγηση του τέως Γενικού Εισαγγελέα».

Με τη σειρά του ο κ. Χάσικος, απαντώντας στο tweet του Γενικού Ελεγκτή τόνισε με ιδιαίτερα έντονο και αιχμηρό τρόπο, πως δεν είναι δυνατό, «ως Γενικός Ελεγκτής να ισοπεδώνεις κ να απαξιώνεις το πόρισμα σαν τον τελευταίο πολιτικάντη». «Τι είσαι επιτέλους; Πολιτικός; Δημοσιογράφος; Ή Πάπας με το αλάθητο;», διερωτήθηκε ο πρώην Υπουργός.

Δεν αφήνει τίποτα να "πέσει" αναπάντητο Ελεγκτική Υπηρεσία και Οδυσσέας Μιχαηλίδης

Οι επιθέσει αυτές δεν έμειναν αναπάντητες για άλλη μια φορά από τον κ. Μιχαηλίδη, ο οποίος κοινοποίησε ξανά την απάντηση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας η οποία έλεγε: Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εδώ και 3 μήνες απαξιώνει συστηματικά τις Εκθέσεις ανεξάρτητης Συνταγματικής Υπηρεσίας και τώρα μας επιτίθεται επειδή σχολιάσαμε το πόρισμα μιας ad-hoc Επιτροπής που αμφισβητεί (και δικαίωμα της) ευρήματα της ΕΥ.

Σχολιάζοντας, ο κ. Μιχαηλίδης τόνισε πως η συνεχής αυτή απαξίωση συνοδεύεται από συνεχείς απειλές κατά του προσώπου μου, ακόμη και για δήθεν ποινικά αδικήματα και ανυπόστατες και αβάσιμες κατηγορίες περί δήθεν πολιτικοποίησης. Κι όλα αυτά απλώς επειδή ασκούμε τις συνταγματικά καθοριζόμενες αρμοδιότητες μας.

Τοποθετήθηκε και η κ. Καλογήρου: "Να κρίνει ο κόσμος"

Πάντως, η κ. Καλογήρου, ως επικεφαλής της Επιτροπής που εξέδωσε το Πόρισμα, θέλησε να κρατήσει χαμηλά τους τόνους. Αν και, μιλώντας στο SIGMA, είπε ότι «δεν θεωρεί ότι πρέπει να δώσει συνέχεια σε οποιαδήποτε αντιπαράθεση με οποιονδήποτε άλλο θεσμό», εντούτοις, πρόσθεσε πως «με λυπεί αφάνταστα η τοποθέτηση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το πόρισμα ενός άλλου θεσμού. Δεν έχω αντιληφθεί γιατί έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το πόρισμα είναι ελλιπές και προβληματικό».

Τέλος, προέτρεψε τον κόσμο να διαβάσει το πόρισμα, να κοιτάξει τα παραρτήματα που αφορούν τους επενδυτές και να κρίνει ο ίδιος εάν είναι ελλιπείς και προβληματικό.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top