ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΟΡΙΣΜΑ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ: Φαίνονται ξεκάθαρα οι κρατικές ανεπάρκειες - Άνοιξε ο ασκός του αιόλου και τα κόμματα αντιδρούν

ΠΟΡΙΣΜΑ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ: Φαίνονται ξεκάθαρα οι κρατικές ανεπάρκειες - Άνοιξε ο ασκός του αιόλου και τα κόμματα αντιδρούν

Σάλος αναμένεται να προκληθεί μετά και την – έστω και κολοβή - δημοσιοποίηση του πορίσματος Καλογήρου σε σχέση με τις πολιτογραφήσεις στα πλαίσια του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος. Ήδη, οι πρώτες ανακοινώσεις κομμάτων ζητούν περαιτέρω έρευνες και απόδοση ευθυνών.

Όπως φαίνεται από το πόρισμα, φαίνεται πως το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έδιδε την δέουσα προσοχή, όντας υποστελεχωμένο και μη τηρώντας τις απαραίτητες διαδικασίες ελέγχου σε σχέση με την κάθε πολιτογράφηση.

Μάλιστα, φαίνεται πως η αξιολόγηση των επενδυτών γινόταν χωρίς ουσιαστικούς ελέγχους.

Εν ολίγοις, όπως καταδεικνύεται, μεταξύ άλλων συμπερασμάτων και οδηγιών, εισηγείται η άμεση αποστέρηση της Κυπριακής Υπηκοότητας από 4 άτομα, ενώ για άλλα 12 πρόσωπα υπάρχει εισήγηση για περαιτέρω εξετάσεις με προοπτική την αποστέρηση.

Συμπερασματικά, φαίνεται πως σε πολλές περιπτώσεις ούτε οι εμπλεκόμενοι πάροχοι, ούτε τα αρμόδια κρατικά όργανα (Βλ. Υπ. Εσωτερικών) δεν εφάρμοζαν τους κοινά αποδεκτούς κανόνες δέουσας επιμέλειας. Κάτι για το οποίο φαίνεται να υπάρχουν ξεκάθαρες ποινικές, πολιτικές και διοικητικές ευθύνες.

Πήρε πάσα το ΔΗΚΟ
Ανακοίνωση εξέδωσε ήδη το ΔΗΚΟ, όπου επισυνάπτει συνοπτικά κάποιες πρώτες διαπιστώσεις:

1. Αντί η Επιτροπή να εξετάσει 2.500 φακέλους, όπως προέβλεπαν οι όροι εντολής της, εξέτασε μόνο 12, δηλαδή ποσοστό 0,5%.

Το 99,5% των φακέλων δεν έχει εξεταστεί.

2. Μέχρι τον Δεκέμβρη του 2018 το Γραφείο Νίκος Χρ. Αναστασιάδης και Συνεταίροι είχε κάνει 41 πολιτογραφήσεις. Η Επιτροπή Καλογήρου δεν έχει ελέγξει καμία από αυτές.

3. Σε συνέντευξη του, τον Οκτώβριο του 2020. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραδέχθηκε ότι ο γαμπρός του μετέχει στο πρόγραμμα πολιτογραφήσεων μέσω εταιρείας που ασχολείται με οικιστικά ακίνητα.

Η Επιτροπή Καλογήρου δεν έχει εξετάσει καμία περίπτωση πολιτογράφησης στην οποία είχε συμμετοχή η εταιρεία αυτή.

4. H Επιτροπή Καλογήρου δεν έχει εξετάσει καμία περίπτωση πολιτογράφησης από τα γραφεία που σχετίζονται με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, την Υπουργό Δικαιοσύνης, τον πρώην Υπουργό Άμυνας και νυν Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα.

5. Σε μία περίπτωση που αφορά τον πρώην Υπουργό Μεταφορών καταγράφεται στο Πόρισμα ότι ο ίδιος ο Υπουργός συμμετείχε στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου όταν εξέταζε την αίτηση του Γραφείου του πατέρα του, εγείροντας ζητήματα ασυμβίβαστου.

6. Η Επιτροπή Καλογήρου δεν φαίνεται να έχει εξετάσει το κατά πόσο έχουν γίνει πολιτογραφήσεις κατά παράβαση των σχετικών κριτηρίων, ιδιαίτερα ως προς την κατοχή μόνιμης κατοικίας, σε αντίθεση με το τι διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στην έκθεση της ημερ. 24.9.2020 και συνεπώς δεν έχει εξετάσει πιθανές κυβερνητικές ευθύνες για τέτοιες περιπτώσεις.

7. Για τον Σαουδάραβα ιδιοκτήτη του jet με το οποίο ταξίδεψε ο ΠτΔ στις Σεϋχέλλες, η Επιτροπή Καλογήρου δεν έχει εξετάσει κατά πόσο η έγκριση της αίτησης του (και των άλλων 41 φίλων και συγγενών του) ήταν σύμφωνη με τα κριτήρια που ίσχυαν κατά την ημερομηνία εξέτασής της ούτε και έλεγξε αν το δημόσιο απώλεσε έσοδα από φόρους και τέλη.

8. Ιδιαίτερα τονίζεται πως κεφάλαιο «Ευθύνης», δεν υπάρχει πουθενά στο πόρισμα. Αυτό από μόνο του τα λέει όλα.
Κλείνοντας, το ΔΗΚΟ ξεκαθαρίζει «πως το Πόρισμα της Επιτροπής Καλογήρου δεν ανταποκρίνεται στους όρους εντολής της και περιέχει τεράστια κενά», ενώ επαναφέρει το αίτημα «για έλεγχο ΟΛΩΝ των φακέλων με την παράδοση τους στην Ελεγκτική Υπηρεσία, η οποία διαθέτει το προσωπικό και την τεχνογνωσία για να ολοκληρώσει με επιτυχία το έργο της».

Ζητά απόδοση ευθυνών η Συμμαχία Πολιτών
Η Συμμαχία Πολιτών εξέδωσε επίσης ανακοίνωση στην οποία αναγράφεται ότι «μεταξύ άλλων εντοπίζονται ποινικά και διοικητικά αδικήματα για τα οποία η Επιτροπή υποδεικνύει όπως ασκηθούν ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες».

Η Συμμαχία Πολιτών ζητεί την άσκηση ποινικών διώξεων εκεί όπου εντοπίζονται ποινικά αδικήματα καθώς και την απόδοση πειθαρχικών ευθυνών για όσους λειτουργούς απέκρυψαν στοιχεία ή επέδειξαν αμέλεια στην έρευνα που όφειλαν να κάνουν.

Παράλληλα η Συμμαχία Πολιτών καλεί την Γενική Εισαγγελία, τον Δικηγορικός Σύλλογος, το ΣΕΛΚ και άλλες αρμόδιες αρχές, όπως δώσουν στη δημοσιότητα το αποτέλεσμα των εν λόγω διώξεων ή πειθαρχικών ερευνών.

Επιπρόσθετα υποδεικνύει ότι, Δικηγορικός Σύλλογος και ΣΕΛΚ πρέπει να διερευνήσουν μέλη τους, για το κατά πόσο λειτούργησαν ως ορίζει η νομοθεσία, ενώ εκεί όπου το Υπουργικό Συμβούλιο παραβίασε τον Νόμο πρέπει ν’ αναληφθούν πολιτικές ευθύνες.

«Όσα εντοπίζονται στο πόρισμα που ετοίμασε η τριμελής Επιτροπή υπό την πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, για το επενδυτικό πρόγραμμα από την περίοδο 2012 – 2018, επαναφέρουν ακόμα μία φορά την ανάγκη απόλυτης διαφάνειας και λήψης μέτρων προς αποτροπή της διαπλοκής και της διαφθοράς», κλείνει το κόμμα του κ. Λιλλήκα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top