Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy ARJ Radio

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Αυτά είναι τα νέα μέτρα που «κλείδωσαν» - Πότε τίθενται σε ισχύ

08.01.2021
13:06
Κορωνοϊός

Τα νέα μέτρα για αποσυμφόρηση του συστήματος υγείας και αναχαίτιση της μεταδοτικότητας του κορωνοϊού, «σφράγισε» η Κυβέρνηση.

Ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ανακοινώνει τα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή από την Κυριακή (10/1) στις 5 το πρωί μέχρι τις 31 Ιανουαρίου τα μεσάνυχτα. 

Τα μέτρα ισχύσουν δηλαδή για τρεις εβδομάδες.

«Όλοι αντιλαμβάνεστε τη σοβαρότητα της κατάστασης. Δεν είναι άμεσος στόχος ο μηδενισμός αλλά η μείωση των κρουσμάτων για να δώσουμε ανάσα στο σύστημα υγείας. Πήραμε επιπλέον μέτρα στοχευμένου τοπικού χαρακτήρα για να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού. Δεν απέδωσαν όλα τα μέτρα σε επιθυμητό βαθμό. Η Κύπρος μπόρεσε να κερδίσει χρόνο. Δεν θέλουμε να δούμε ανθρώπους να πεθαίνουν γιατί δεν έχουμε διαθέσιμες κλινες.

Η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έχει θέση ως στόχο τη διαφύλαξη του υπέρτατου αγαθού της υγείας. Με αυτό τον γνώμονα έχουμε λάβει τις συγκεκριμένες αποφάσεις. Μονόδρομος να συνεχίσουμε την προσπάθεια, να δώσουμε ανάσες στο σύστημα υγείας. Ας μην αφήσουμε να χαθούν οι θυσίες που έγιναν από την έναρξη της πανδημίας. Ας μαζέψουμε τις δυνάμεις μας για να νικήσουμε και αυτή τη δοκιμασία. Μέχρι να δούμε τα επιθυμητά αποτελέσματα δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Υπ. Υγείας.

Σε γενικές γραμμές και ενδεικτικά τα νέα μέτρα προβλέπουν τα εξής:

 • Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί της επόμενης μέρας.
 • Απαγόρευση συναθροίσεων, δημόσιων ή κοινωνικών εκδηλώσεων (ανεξαρτήτως χώρου ιδιωτικού ή δημόσιου, εσωτερικού ή εξωτερικού).
 • Απαγόρευση συναθροίσεων σε υπαίθριους δημόσιους χώρους, όπως πλατείες, φράγματα, εκδρομικούς χώρους, μαρίνες, κτλ, εκτός για σκοπούς φυσικής άθλησης σε πάρκα, γραμμικά πάρκα και παραλίες, νοουμένου ότι δεν υπερβαίνουν τα δύο άτομα.
 • Μετακινήσεις μόνο με γραπτό μήνυμα μέχρι δύο γραπτά μηνύματα την ημέρα ανά άτομο. Οι λόγοι για τους οποίους επιτρέπεται η μετακίνηση, θα σας δοθούν αναλυτικά αμέσως με την ολοκλήρωση της διάσκεψης.
 • Υποχρεωτική τηλεργασία στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση με εξαίρεση τις Ουσιώδεις Υπηρεσίες, οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στο Διάταγμα που θα εκδοθεί εντός της ημέρας.
 • Η Θεία Λειτουργία στους ιερούς ναούς/χώρους θρησκευτικής λατρείας τελούνται χωρίς την παρουσία πιστών. Οι πιστοί μπορούν να προσέρχονται στους χώρους μόνο για ατομική προσευχή, νοουμένου ότι θα διασφαλίζεται η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Οι θρησκευτικές τελετές γάμοι/βαφτίσεις/κηδείες τελούνται με μέγιστο αριθμό τα 10 άτομα.
 • Επιχειρήσεις που δεν αναστέλλουν τη λειτουργία τους περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, εργοτάξια και συναφείς με τον κατασκευαστικό τομέα επιχειρήσεις/κλάδοι, τομέα μεταποίησης, επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου ποτών και τροφίμων και άλλες επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου που θα καθοριστούν από το Υπουργείο Εργασίας.
 • Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις/υπηρεσίες που παραμένουν σε λειτουργία προωθείται η τηλεργασία, με ρύθμιση για ταυτόχρονη φυσική παρουσία του 15% του προσωπικού τους, με μέγιστο αριθμό των εργαζομένων που μπορεί να βρίσκεται με φυσική παρουσία τα 20 άτομα ανά επαγγελματικό υποστατικό.
 • Στις επιχειρήσεις που αναστέλλουν τη λειτουργία τους περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων: κουρεία και κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής, κέντρα δερματοστηξίας, θέατρα, κινηματογράφοι, αίθουσες θεαμάτων, υπαίθρια και ανοικτά αμφιθέατρα, χώροι εστίασης και κέντρα διασκέδασης, εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα, παιδότοποι, γυμναστήρια, σχολές χορού, άλλες σχετικές σχολές.
 • Η εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες θα γίνεται μέσω εξ αποστάσεως εκπαίδευση, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες που έχουν αποσταλεί στις σχολικές μονάδες από το Υπουργείο Παιδείας.
 • Βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί και προδημοτική και ειδική εκπαίδευση παραμένουν σε λειτουργεία.
 • Επιτρέπεται η διεξαγωγή των αγώνων των επαγγελματικών πρωταθλημάτων Α’ Κατηγορίας, χωρίς την παρουσία θεατών. Η διεξαγωγή όλων των υπόλοιπων πρωταθλημάτων, καθώς και οι αθλητικές δραστηριότητες ατόμων κάτω των 18 ετών, αναστέλλεται. Τα πρωταθλήματα των Κατηγοριών Β’ και Γ’ θα μπορούν να προπονούνται με σχετικές ρυθμίσεις.