ΚΟΣΜΟΣ

Δραματική προειδοποίηση ΠΟΥ: Είμαστε λίγο… παράλυτοι με τις νέες παραλλαγές του κορωνοϊού

Δραματική προειδοποίηση ΠΟΥ: Είμαστε λίγο… παράλυτοι με τις νέες παραλλαγές του κορωνοϊού

Η ανθρωπότητα συνεχίζει τον «πόλεμο» εναντίον του κορονοϊού, αλλά η πανδημία έχει και εκείνη τα δικά της «όπλα», που την κάνει ακόμη πιο επικίνδυνη.

Μάλιστα, όπως τόνισε ο Ντιντιέ Χουσίν, επικεφαλής της Επιτροπής Εκτακτης Ανάγκης ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων για την Covid-19 του ΠΟΥ, ο κόσμος δίνει αγώνα με έναν ιό που προσπαθεί να μεταλλαχθεί και οι νέες παραλλαγές χρειάζονται γρήγορη και εντατική έρευνα.

«Η κατάσταση είναι προς το παρόν είμαστε λίγο... παράλυτοι, λίγο μπερδεμένοι», είπε σε διαδικτυακή ενημέρωση στη Γενεύη, για να συμπληρώσει: «Σαφώς το θέμα των ταξιδιών, αεροπορικώς, οδικώς και θαλασσίως, πρέπει ίσως να είναι καλύτερα οργανωμένο».

Η Επιτροπή 'Εκτακτης Ανάγκης που συνεδρίασε την Πέμπτη με τηλεδιάσκεψη κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να επεκτείνει τις αναλύσεις για την αλληλουχία του γονιδιώματος των παραλλαγών του νέου κορονοϊού, οι οποίες είναι πιο μεταδοτικές και προκαλούν φόβους για αναζωπύρωση της πανδημίας. Παράλληλα, διαφώνησε «επί του παρόντος» στην καθιέρωση πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά της Covid-19 ως προϋπόθεση για την είσοδο σε μια χώρα διεθνών ταξιδιωτών.

Όσον αφορά τα παραλλαγμένα στελέχη του ιού, η Επιτροπή ζητά παγκόσμια επέκταση της γονιδιωματικής αλληλούχησης και της ανταλλαγής δεδομένων, καθώς και μεγαλύτερη επιστημονική συνεργασία για την αντιμετώπιση των «θεμελιωδών αγνώστων» που παραμένουν.

Επίσης, καλεί τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να αναπτύξει ένα «τυποποιημένο σύστημα» ονομασίας των νέων παραλλαγών που να αποφεύγει κάθε στιγματισμό γεωγραφικό ή πολιτικό.

Η Επιτροπή συνεδριάζει συνήθως κάθε τρεις μήνες, αλλά ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγκέσους, αποφάσισε να την συγκαλέσει δύο εβδομάδες νωρίτερα από το προγραμματισμένο, ώστε να συζητηθούν συγκεκριμένα οι παραλλαγές του νέου κορονοϊού, που είναι πιο μεταδοτικές και προκαλούν φόβους για νέα έκρηξη της πανδημίας σε ορισμένες χώρες.

Οι εμπειρογνώμονες της Επιτροπής ζητούν επίσης την ενίσχυση του πλαισίου παρακολούθησης των κινδύνων που σχετίζονται με τις παραλλαγές του ιού που προκαλεί την Covid-19, επιταχύνοντας τη συνεργασία και εναρμονίζοντας την έρευνα.

Τα ιδιαιτέρως μεταδοτικά παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού που ταυτοποιήθηκαν πρώτα στη Μεγάλη Βρετανία και τη Νότια Αφρική εντοπίζονται στο εξής σε τουλάχιστον πενήντα χώρες, σε έναν κόσμο που κατακλύζεται από ένα νέο κύμα μολύνσεων που οι περιορισμοί, οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας και οι εκστρατείες εμβολιασμού δεν καταφέρνουν να το περιορίσουν.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ και όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αριθμός των χωρών και εδαφών όπου υπάρχει η παραλλαγή που εντοπίστηκε αρχικά στη Βρετανία ανέρχεται ήδη σε 50 και σε 20 των χωρών που έχουν εντοπίσει την παραλλαγή που ταυτοποιήθηκε στη Νότια Αφρική, αλλά ο ΠΟΥ θεωρεί αυτή την εκτίμηση πολύ πιθανόν υποτιμημένη.


Οι παραλλαγές αυτές μπορούν να ταυτοποιηθούν μόνο με την αλληλουχία του γενετικού τους κώδικα, μια ανάλυση που δεν είναι δυνατή παντού.

Μια τρίτη μετάλλαξη, που προέρχεται από την Αμαζονία της Βραζιλίας και της οποίας την ανακάλυψη ανακοίνωσε η Ιαπωνία την Κυριακή, αναλύεται αυτή τη στιγμή και θα μπορούσε να επηρεάσει την ανοσολογική απόκριση, σύμφωνα με τον ΠΟΥ ο οποίος μιλά στο εβδομαδιαίο ενημερωτικό του δελτίο για «ένα ανησυχητικό παραλλαγμένο στέλεχος».

Σε σχέση με την καθιέρωση πιστοποιητικών εμβολιασμού ως προϋπόθεση εισόδου σε μια χώρα, η Επιτροπή έκτακτης ανάγκης εκτίμησε ότι «εξακολουθούν να υπάρχουν πάρα πολλές θεμελιώδεις άγνωστες (παράμετροι) όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων για τη μείωση της μετάδοσης (του ιού) και τα εμβόλια δεν είναι ακόμη διαθέσιμα παρά σε περιορισμένη ποσότητα».

Η Επιτροπή υπογραμμίζει στις συστάσεις της ότι μια απόδειξη εμβολιασμού δεν πρέπει να καταργεί άλλα μέτρα υγειονομικής προφύλαξης.

«Τα εμβόλια μπορούν να προσαρμοστούν στις παραλλαγές του νέου κορονοϊού»
Πάντως, ο κόσμος μπορεί να είναι λίγο πιο ήρεμος, εάν ληφθεί υπόψη η διαβεβαίωση από τον επιστημονικό σύμβουλο της βρετανικής κυβέρνησης, Πάτρικ Βάλαν, ο οποίος τόνισε πως οι μεταλλάξεις του νέου κορονοϊού θα μπορούσαν θεωρητικά να ξεφύγουν από τα υπάρχοντα εμβόλια, όμως τα ίδια τα εμβόλια μπορούν να προσαρμοστούν στα νέα στελέχη.

«Είναι πιθανόν οι παραλλαγές να ξεφεύγουν από τα εμβόλια, σε κάποιο βαθμό, στο μέλλον», είπε ο Βάλανς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε και όπως μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Πρόσθεσε όμως ότι αυτός είναι προς το παρόν άγνωστος παράγοντας.

«Όμως πιστεύω ότι τα ίδια τα εμβόλια, ιδίως τα εμβόλια με αγγελιαφόρο RNA, είναι σχετικά εύκολο να προσαρμοστούν στις αλλαγές του ιού», τόνισε.

Πηγή: newsbeast.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top