ΚΟΣΜΟΣ

Το Πεντάγωνο στέλνει 25.000 στρατιώτες στην Ουάσινγκτον για την ορκωμοσία Μπάιντεν

Το Πεντάγωνο στέλνει 25.000 στρατιώτες στην Ουάσινγκτον για την ορκωμοσία Μπάιντεν

Πολλές πολιτείες προετοιμάζονται για πιθανές ένοπλες διαμαρτυρίες τις επόμενες μέρες, όπως προειδοποίησε το FBI.

Mε την ορκωμοσία του 46ου προέδρου των ΗΠΑ να βρίσκεται μία ανάσα μακριά και συγκεκριμένα την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου, ο Τζο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις είναι αλήθεια ότι έχουν θορυβηθεί από τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, ειδικά μετά την δεύτερη παραπομπή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη στη Γερουσία με την κατηγορία της «υποκίνησης ανταρσίας και βίας κατά της αμερικανικής κυβέρνησης» για τον ρόλο του στην επίθεση στο Καπιτώλιο.

Ηδη η Ουάσινγκτον θυμίζει εμπόλεμη ζώνη: χιλιάδες άνδρες της Εθνοφρουράς, των μυστικών υπηρεσιών και της αστυνομίας βρίσκονται επί ποδός, ενώ έχουν στηθεί κιγκλιδώματα και φράκτες παντού.

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως θα στείλει 25.000 στρατιώτες στην Ουάσινγκτον, ώστε να εξασφαλιστεί πως δεν θα υπάρξουν ταραχές και επεισόδια κατά την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν.

«Το υπουργείο Άμυνας συμφώνησε να παρέχει έως και 25.000 στρατιώτες για να υποστηρίξει την επιβολή του νόμου κατά την Προεδρική Ορκωμοσία και τις προετοιμασίες ασφαλείας, υπό την ηγεσία της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο την Παρασκευή.

Το πρόγραμμα της Τετάρτης παραμένει λίγο-πολύ μυστικό, καθώς υπάρχει έκδηλη ανησυχία για νέα επεισόδια, μετά από πληροφορίες ότι σχεδιάζονται ένοπλες διαδηλώσεις και στις 50 αμερικανικές πολιτείες.

Σε επιφυλακή πολλές πολιτείες

Εντωμεταξύ, ανακοινώθηκε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο την ημέρα της ορκωμοσίας. Είθισται ο απερχόμενος πρόεδρος να παρακολουθεί την τελετή και στη συνέχεια να καλωσορίζει στον Λευκό Οίκο τον αντικαταστάτη του, όμως απ’ ό,τι φαίνεται σύσσωμη η οικογένεια Τραμπ θα βρεθούν στη Φλόριντα και στο θέρετρο Μαρ-α-Λάγκο.

Την ίδια στιγμή, οι περισσότερες – αν όχι και οι πενήντα – Πολιτείες της ΗΠΑ προετοιμάζονται για πιθανές ένοπλες διαμαρτυρίες τις επόμενες μέρες, όπως προειδοποίησε το FBI.

Οι κυβερνήτες του Μέριλαντ, του Νέου Μεξικού και της Γιούτα έχουν κηρύξει τις Πολιτείες τους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η Καλιφόρνια, η Πενσυλβάνια, το Μίσιγκαν, η Βιρτζίνια, η Ουάσινγκτον και το Ουισκόνσιν συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που ενεργοποιούν την Εθνική Φρουρά, ενώ το Τέξας θα κλείσει το Καπιτώλιο της Πολιτείας από το Σάββατο μέχρι και την ημέρα της ορκωμοσίας.

Την ίδια ώρα η δήμαρχος της Ουάσιγκτον κήρυξε την πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι τις 21 Ιανουαρίου, μία μέρα μετά την ορκωμοσία δηλαδή, ειδικά όταν αποκαλύφθηκε ότι ορισμένοι διαδηλωτές στις πρόσφατες ταραχές είχαν στενούς δεσμούς με τον στρατό.

Σε πρόσφατη επιστολή τους στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, οι αρχηγοί των γενικών επιτελείων σημειώνουν ότι οι ταραχές της 6ης Ιανουαρίου ήταν «ασύμβατες με το κράτος δικαίου» και ζητούν από τους στρατιώτες «να αντιπροσωπεύουν τις αξίες και τα ιδανικά του έθνους».

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο της



Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Στα βαθιά εισέρχεται το Κυπριακό, ενώ καθοριστικό θα είναι το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος Μαΐου. Η Μαρία Ανχέλα Ολγκίν ετοιμάζει βαλίτσες για μια σειρά από επισκέψεις σε χώρες της Ευρώπης, ξεκινώντας από το Βερολίνο ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί σε Παρίσι και Βρυξέλλες, με στόχο να διερευνήσει το ενδεχόμενο εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια που καταβάλλουν τα ΗΕ, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top