ΚΟΣΜΟΣ

Η Ουάσιγκτον αξιώνει από το Πεκίνο να πάψει να προσπαθεί να «εκφοβίσει» την Ταϊβάν

Η Ουάσιγκτον αξιώνει από το Πεκίνο να πάψει να προσπαθεί να «εκφοβίσει» την Ταϊβάν

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προέτρεψε χθες Σάββατο την Κίνα να σταματήσει αυτήν που η Ουάσινγκτον αποκάλεσε εκστρατεία «εκφοβισμού» της Ταϊβάν με τη χρήση «στρατιωτικής, διπλωματικής και οικονομικής πίεσης».


Αντί να προσπαθεί να «εκφοβίσει» τη νήσο, το Πεκίνο θα έπρεπε να επιδιώξει να διεξαγάγει συνομιλίες με τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνησή της, ανέφερε το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η συμπεριφορά της Κίνας έναντι της Ταϊβάν και άλλων γειτόνων της είναι «ανησυχητική».

Η κυβέρνηση της Ταϊβάν κατήγγειλε το απόγευμα χθες Σάββατο ότι 12 κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη, 8 βομβαρδιστικά H-6K ικανά να φέρουν πυρηνικά όπλα και τέσσερα μαχητικά J-16, εισέβαλαν στον εναέριο χώρο της, σύμφωνα με την εφημερίδα South China Morning Post. Η κινεζική Πολεμική Αεροπορία προχωρά συχνά σε παραβιάσεις τελευταία, αλλά συνήθως τις κάνουν ένα ως δύο αεροσκάφη αναγνώρισης, σημείωσε η Ταϊπέι, κατά το δημοσίευμα.

Το Πεκίνο θεωρεί την Ταϊβάν κινεζική επαρχία που αποσκίρτησε το 1949, προορισμένη να επιστρέψει στην "ενιαία" Κίνα. Οι ΗΠΑ, παρότι επισήμως δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊπέι μετά το 1979, αποτελούν τη βασική προστάτιδα δύναμη της νήσου και βασικό προμηθευτή της όσον αφορά τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Ο Δημοκρατικός νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει ονομάσει τον Άντονι Μπλίνκεν Υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησής του η επιβεβαίωση του διορισμού του αναμένεται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας από την αμερικανική Γερουσία.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

Ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της συζήτησης για τα συμπεράσματα για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας πως στάληκε ένα «θετικό μήνυμα» στην Άγκυρα, του οποίου η μετατροπή σε πράξεις «εξαρτάται από την πρόοδο στο Κυπριακό». Οι δηλώσεις έγιναν κατά την άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στις εργασίες της δεύτερης ημέρας της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top