ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Πόσο ανησυχητικές είναι οι μεταλλάξεις του κορωνοιού; - Επηρεάζεται η πορεία του εμβολιασμού; - Όλες οι λεπτομέρειες

Πόσο ανησυχητικές είναι οι μεταλλάξεις του κορωνοιού; - Επηρεάζεται η πορεία του εμβολιασμού; - Όλες οι λεπτομέρειες

Για τη μετάλλαξη κορωνοϊού σε Αγγλία και Νότια Αφρική και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων μιλά ο Ηλίας Μόσιαλος, παρουσιάζοντας όλα τα νεότερα δεδομένα.

«Οι τελευταίες ημέρες ήταν ένας κατακλυσμός από ειδήσεις και ανακοινώσεις για την παραλλαγή B.1.1.7 που καλπάζει στην Αγγλία, την παραλλαγή 501Y.V2 του κορωνοϊού που μελετάται στη Νότια Αφρική και για τον μαζικό εμβολιασμό στο Ισραήλ» τονίζει ο Ηλίας Μόσιαλος.

Και προσθέτει στη νέα του ανάρτηση στο Facebook: «Όλες είχαν κοινό παρανομαστή την ανησυχία για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων». O καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE Ηλίας Μόσιαλος εξηγεί πως ερευνητές της BioNTech χρησιμοποίησαν στέλεχος ιού που φέρει όλες τις μεταλλάξεις του στελέχους B.1.1.7.

Διαπίστωσαν ότι κάνοντας πειράματα με αίμα 16 εμβολιασμένων ανθρώπων (οι μισοί από τους οποίους ήταν άνω των 55 ετών) ο ιός εξουδετερώθηκε από τα αντισώματα που υπήρχαν στο αίμα μετά τον εμβολιασμό. Στο άρθρο που δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί (προδημοσίευση), η εταιρεία δήλωσε ότι «δεν υπήρχε βιολογικά σημαντική διαφορά στη δραστηριότητα εξουδετέρωσης» αν συγκρίνουμε τα αποτελέσματα των εργαστηριακών δοκιμών μεταξύ της νέας παραλλαγής και του αρχικού στελέχους του κορωνοϊού, που βρέθηκε στην Κίνα τον περασμένο Ιανουάριο.

Αλλά οι συγγραφείς προειδοποιούν πως η «συνεχής εξέλιξη του SARS-CoV-2 απαιτεί συνεχή παρακολούθηση της σημασίας των αλλαγών για τη διατήρηση της προστασίας από τα επί του παρόντος εγκεκριμένα εμβόλια». Αυτή η μελέτη είναι η πρώτη του είδους της που δείχνει πως το εμβόλιο της Pfizer θα μας προστατεύει και από τη νέα παραλλαγή B.1.1.7. 

Τον κώδωνα του κινδύνου για την βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού κρούει ο «Τσιόδρας των ΗΠΑ», Άντονι Φάουτσι, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες σε αμερικανικό δίκτυο. Ο Φάουτσι προειδοποιεί ότι, η νέα ιδιαίτερα μολυσματική μετάλλαξη του κορωνοϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία, θα μπορούσε να είναι θανατηφόρα.

«Πρέπει να υποθέσουμε ότι αυτό που κυκλοφορεί στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει αυξημένη μολυσματικότητα, γεγονός που σημαίνει ότι η δύναμη του ιού θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερες βλάβες στον οργανισμό, συμπεριλαμβανομένων και θανάτων», δήλωσε ο Φάουτσι στην εκπομπή της Μάργκαρετ Μπρέναν, «Face the Nation» του αμερικανικού δικτύου CBS.

Ο κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος υποστήριξε ότι, στην αρχή οι Βρετανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονταν ότι η νέα μετάλλαξη του ιού δεν είναι πιο θανατηφόρα. Τώρα πλέον αυτό δεν ισχύει καθώς μία μελέτη έδειξε ότι είναι περίπου 30% πιο θανατηφόρα στην κατηγορία των ηλικιωμένων.

Ο μέσος όρος θνητότητας στους πολίτες ηλικίας 60 ετών ήταν περίπου 10 νεκροί ανά 10.000 κατοίκους. Αλλά με τη νέα μετάλλαξη, ο μέσος όρος πλέον είναι 13 με 14 θάνατοι στον ίδιο πληθυσμό, όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα «USA Today». Η βρετανική μετάλλαξη έχει επιβεβαιωθεί σε τουλάχιστον 22 αμερικανικές πολιτείες, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Ο Φαόυτσι δήλωσε επίσης ότι τα διαθέσιμα εμβόλια κατά της νόσου COVID-19 φαίνεται ότι εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά έναντι της βρετανικής μετάλλαξης, αν και παραδέχεται ότι αυτή μπορεί να επηρεάσει σε μικρό βαθμό την προστασία που παρέχουν στον οργανισμό.

Δεν δίστασε όμως να εκφράσει μεγαλύτερη ανησυχία για την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, η οποία όπως είπε, φαίνεται να είναι πιο ανθεκτική στα εμβόλια. «Φαίνεται ότι μειώνει περισσότερο την αποτελεσματικότητα των εμβολίου, αλλά είμαστε ακόμα σε αυτό το επίπεδο προστασίας των εμβολίων που πλεονεκτούν έναντι των μεταλλαγμένων ιών», πρόσθεσε.

Τόνισε επίσης «θα μελετήσουμε την πορεία αυτών των μεταλλάξεν καθώς αυτές εξελίσσονται. Αυτό που θα κάνουμε είναι να προετοιμαστούμε για την πιθανότητα ότι… τελικά ίσως χρειαστεί να τροποποιήσουμε και να αναβαθμίσουμε τα εμβόλια».

ΠΗΓΕΣ Protothema.gr/AthensVoice.gr/ΑΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top