ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δριμεία κριτική ΑΚΕΛ σε ΠτΔ - «Πώς θα λάβει μέτρα για τη διαφθορά ο αφού είναι ο ίδιος μέρος του προβλήματος;»

Δριμεία κριτική ΑΚΕΛ σε ΠτΔ - «Πώς θα λάβει μέτρα για τη διαφθορά ο αφού είναι ο ίδιος μέρος του προβλήματος;»

Σκληρή κριτική στον ΠτΔ, ασκεί το ΑΚΕΛ, κάνοντας λόγο στη διαφθορά.

Αναλυτικά η γραπτή δήλωση του Στέφανου Στεφάνου:

Ο εμπαιγμός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνεχίζεται. Η εξαγγελθείσα πρόθεσή του να ανακοινώσει μέτρα για τη διαφθορά, μας αναγκάζει να επανέλθουμε σε γεγονότα που βοούν και τον καθιστούν αναξιόπιστο. Τόσο ο ίδιος, όσο  και η κυβέρνησή του είναι μέρος του προβλήματος, αφού:

  • Έκοψαν και έραψαν μόνοι τους τα κριτήρια του προγράμματος πολιτογραφήσεων.
  • Τα γραφεία τους υπέβαλλαν αιτήσεις πολιτογραφήσεων και οι ίδιοι τις ενέκριναν στο υπουργικό. Εντούτοις, δεν δήλωσαν ποτέ τη σύγκρουση συμφέροντος που είχαν, όπως παραδέχθηκε ο Χάρης Γεωργιάδης.
  • Απέρριπταν επί χρόνια τις προειδοποιήσεις που απευθύνονταν από το εσωτερικό και το εξωτερικό για την κατάχρηση και τη διαφθορά στο πρόγραμμα.
  • Απέκρυψαν τις αυστηρές συστάσεις της Κομισιόν, όπως επιβεβαιώθηκε από την κατάθεση του Νίκου Νουρή.
  • Και επιπρόσθετα από όλα αυτά, το 2013 η κυβέρνηση απέσπασε την αδερφότεκνη της συζύγου του Προέδρου στο Υπουργείο Εσωτερικών, με αποκλειστική ευθύνη το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων, μετατρέποντας το κυριολεκτικά σε οικογενειακή υπόθεση.

Σε καμιά άλλη χώρα του κόσμου, δεν θα παρέμεναν στη θέση τους ούτε μια μέρα, αξιωματούχοι που βαρύνονται με τέτοια σκανδαλώδη σύγκρουση συμφέροντος και με την πρόκληση τέτοιας ζημιάς στην πατρίδα τους στο βωμό του κέρδους και της αρπαχτής. Όταν ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος, κατά τα λεγόμενα του, κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να σταματήσουν να κλέβουν, διερωτάται κανείς αν συναισθάνονται οι κυβερνώντες σε ποια ανυποληψία έχουν οδηγήσει το κράτος, τους θεσμούς και τα ήθη στον τόπο μας.

Δημοψηφίσματα για την ΤΑ το 2023, στηρίζει ο ΓΓ ΑΚΕΛ επικρίνοντας ΔΗΣΥ

Τη θέση για διενέργεια δημοψηφισμάτων για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μετά από δύο χρόνια και ενώ έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία τους οι συνενωμένοι Δήμοι και Κοινότητες, εξέφρασε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, επικρίνοντας τον ΔΗΣΥ ότι άλλα λέει για τη συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις που τους αφορούν και άλλα πράττει.
 
Σε δηλώσεις του στο περιθώριο συνάντησης που είχε με το ΔΣ του ΡΙΚ, ο κ. Κυπριανού είπε πως είναι πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής κατάφερε να ολοκληρώσει τις συζητήσεις για ένα τεράστιο ζήτημα όπως η Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
 
Είπε, ωστόσο, ότι ξενίζουν το ΑΚΕΛ οι θέσεις που διατυπώθηκαν από τον ΔΗΣΥ και από άλλα κόμματα για το θέμα των δημοψηφισμάτων. Ανέφερε πως η ΤΑ είναι ένας θεσμός που μπορεί να προωθήσει και να επιλύσει τα μικρά και μεγάλα καθημερινά προβλήματα του κόσμου, και συνεπώς ενδιαφέρει τους πολίτες ο συγκεκριμένος θεσμός.
 
Όπως είπε, εδώ και δεκαετίες με προεξάρχοντα τον ΔΗΣΥ, τα κόμματα υποστηρίζουν τη θέση ότι οι πολίτες θα πρέπει να συμμετέχουν στη δημόσια ζωή και στη λήψη των αποφάσεων. «Μας έδιδε μαθήματα ο ΔΗΣΥ για αυτά τα ζητήματα τις τελευταίες τρεις δεκαετίες», είπε και διερωτήθηκε κατά πόσον ο θεσμός της ΤΑ αποτελεί ζήτημα που θα πρέπει να έχουν άποψη οι πολίτες. «Είναι θέμα φιλοσοφίας για εμάς αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα», πρόσθεσε.
 
Ο κ. Κυπριανού εξήγησε πως το ΑΚΕΛ στήριξε τη θέση τα δημοψηφίσματα να γίνουν το 2023 και οι συνέργειες να ξεκινήσουν τώρα καθώς έτσι ο κόσμος θα έχει στη διάθεση του 2 χρόνια για να δει τα οφέλη που θα προκύψουν από την ενοποίηση των Δήμων και των Κοινοτήτων και θα τοποθετηθεί θετικά στα δημοψηφίσματα. Πρόσθεσε πως δεν πρέπει να επιβάλλονται στους πολίτες αποφάσεις που λαμβάνουν τα κόμματα θεωρώντας ότι κατέχουν την απόλυτη αλήθεια δίχως να έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν την άποψη τους.
 
«Πρέπει να αποφασίσει ο ΔΗΣΥ, είτε οι πολίτες πρέπει να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων που τους αφορά, είτε εμείς είμαστε οι σοφοί που αποφασίζουμε και επιβάλλουμε», είπε ο κ. Κυπριανού.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:ΟΗΕ: Δεν προγραμματίστηκε ταξίδι της Ολγκίν στην Κύπρο

ΟΗΕ: Δεν προγραμματίστηκε ταξίδι της Ολγκίν στην Κύπρο

Δεν έχει προγραμματιστεί ταξίδι της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ στην Κύπρο, δήλωσε την Παρασκευή ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος του ΓΓ, Φαρχάν Χακ κατά τη διάρκεια της Ενημέρωσης Τύπου στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη, ενώ στις 19 Ιουνίου είχε αναφερθεί σε προσεχές ταξίδι της κ. Ολγκίν.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top