ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

«Μου έβαλαν φακό στο μάτι για να μείνει ανοιχτό, πονώ κόρη μου» - Δεν έχει τέλος το μαρτύριο των ασθενών μετά την εγχείρηση καταρράκτη

«Μου έβαλαν φακό στο μάτι για να μείνει ανοιχτό, πονώ κόρη μου» - Δεν έχει τέλος το μαρτύριο των ασθενών μετά την εγχείρηση καταρράκτη

Μια εγχείρηση ρουτίνας για οκτώ ασθενείς σε ιδιωτική κλινική ήταν η αρχή για το δικό τους Γολγοθά…

Της Γεωργίας Παππούτα

Τον Οκτώβριο του 2020 οκτώ ασθενείς προχώρησαν σε εγχείρηση καταρράκτη σε ιδιωτική κλινική στη Λευκωσία. Λίγες μέρες αργότερα οι ασθενείς παρουσίασαν επιπλοκές και νοσηλεύτηκαν σε σοβαρή κατάσταση, μετά από επιμόλυνση πολυανθεκτικού στελέχους ψευδομονάδας, με αποτέλεσμα μερικοί από αυτούς να χάσουν το μάτι τους, οι υπόλοιποι να έχουν μειωμένη όραση, ενώ ένας από αυτούς μάλιστα έχασε τη ζωή του.

Τότε το Υπουργείο Υγείας άρχισε τη διερεύνηση της υπόθεσης για να διαπιστωθεί από που προήλθε το μικρόβιο και κατά πόσο τηρούνταν όλα τα απαραίτητα μέτρα απολύμανσης στην κλινική.

Η διερευνητική επιτροπή παρέδωσε το πόρισμα στους δικηγόρους των οκτώ ασθενών την Τρίτη 26 Ιανουαρίου, το οποίο αναφέρει ότι τηρήθηκαν όλα τα μέτρα υγιεινής και έγιναν όλες οι απαραίτητες απολυμάνσεις καταγράφοντας τις ακριβείς ημερομηνίες και ονόματα.

Γυναίκα 82 ετών, είναι μία από τις ασθενείς που βιώνει το δικό της μαρτύριο τους τελευταίους μήνες με την κατάσταση της υγείας της να έχει επιβαρυνθεί λόγω της συγκεκριμένης εγχείρησης. Μιλώντας στο ThemaOnline, η 82χρονη ανάφερε ότι είναι πλέον αδύναμη μετά από σειρά χειρουργείων που έχει υποβληθεί. Τις πρώτες ημέρες που είχε μολυνθεί θυμάται να βρίσκεται σε ένα δωμάτιο, να της απαγορεύεται η μετακίνηση, ενώ όλη μέρα την τρυπούσαν στο σώμα αλλά και στο μάτι όπως είπε χαρακτηριστικά. «Είναι ένα μαρτύριο που εν αντέχεται» μου είπε προσπαθώντας να μου μεταφέρει όσο γίνεται με λόγια τα όσα περνά.  

Μια γιαγιά σκυφτή με το αριστερό μάτι τυλιγμένο σε γάζες και το δεξί να προσπαθεί να επεξεργαστεί το περιβάλλον, με βλέπει και μου λέει «πονώ κόρη μου». Μπροστά σε αυτούς τους ανθρώπους που ζούνε τον σωματικό αλλά και τον ψυχικό πόνο δεν έχεις να πεις και πολλά, παρά μόνο "κουράγιο". Η απογοήτευση από την αντιμετώπιση που έλαβε ζωγραφισμένη στο πρόσωπο της, αφού ακόμα και τη στιγμή της συνομιλίας μας προσπαθούσε να σκεφτεί τι να κάνει και που να αποταθεί.

Μέσα σε λίγες μέρες διαλύθηκε το μάτι της, ενώ κινδύνευε η μόλυνση να επεκταθεί στον εγκέφαλο της, με την ίδια αλλά και τους άλλους τρεις ασθενείς να μην είχαν άλλη επιλογή από την άμεση αφαίρεση του ματιού τους. Για ένα ολόκληρο μήνα συνεχώς τους χορηγούσαν ενέσεις με παυσίπονα και άλλα φάρμακα κάθε μία ώρα με την κατάσταση να είναι εξαντλητική και επίπονη…«είμαι γεμάτη τρύπες» συνέχισε να μου λέει δείχνοντας μου τα χέρια της. «Μια Κυριακή δεν άντεξα άλλο και τους είπα ελάτε πιάστε με που δαμέ», αλλά μου είπαν ότι δεν μπορώ να φύγω. 

Ξεκινώντας να μου εξιστορεί τα όσα της έχουν συμβεί η 82χρονη γυναίκα επαναλάμβανε ανά τακτά χρονικά διαστήματα την φράση «κρύφκουν τα, εν ήβραν τίποτε» αναφερόμενη στο πρόσφατο πόρισμα του Υπουργείου Υγείας.

Τα χειρουργεία πολλά και οι πόνοι αφόρητοι, η ίδια δεν θυμάται πόσα χειρουργεία έχει κάνει, «από τη μέρα της μόλυνσης έχω μπει πολλές φορές στο χειρουργείο, για να μου βγάλουν το μάτι μου και μετά μου έβαλαν φακό για να μείνει ανοιχτό. Τωρά περιμένω να μου βάλουν μάτι.»

Ωστόσο, το μαρτύριο της δεν τελειώνει εδώ, αφού ακόμη και σήμερα Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου επισκέφθηκε οφθαλμίατρο για να εξετάσει το δεξί της μάτι, το οποίο όπως μας εξηγεί έχει επηρεαστεί και φοβάται να μην χάσει εντελώς την όραση της. 

Η 82χρονη πλέον μετά το σοβαρό αυτό περιστατικό, ήρθε εκτός των άλλων, αντιμέτωπη και με προβλήματα καρδιάς για το οποίο ξεκίνησε να λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top