Σε ρότα επανεκκίνησης το Κυπριακό - Όλο το παρασκήνιο των διαβουλεύσεων

Σε ρότα επανεκκίνησης το Κυπριακό - Όλο το παρασκήνιο των διαβουλεύσεων

Έντονη παρασκηνιακή διπλωματική κινητικότητα παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα με επίκεντρο την επικείμενη άτυπη πενταμερή σύνοδο για το Κυπριακό, η οποία υπό ομαλές συνθήκες αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στο χρονικό διάστημα τέλη Φεβρουαρίου-μέσα Μαρτίου, πιθανότατα στη Νέα Υόρκη, υπό την αιγίδα του Πορτογάλου γ.γ./ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών Ελλάδος-Τουρκίας-Μεγάλης Βρετανίας, Κύπρου και Κατεχομένων.

Ο επικεφαλής του FORΕING OFFICE έρχεται αύριο στη Λευκωσία, όπου θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, τον ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, καθώς και με τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ για την πενταμερή.

Σημειώνεται ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης απορρίπτει τις ιδέες περί διζωνικής/δικοινοτικής επιλογής για την επίλυση του Κυπριακού, ενώ έχει ταχθεί υπέρ της δημιουργίας δύο ξεχωριστών κρατικών οντοτήτων. Πάντως, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Ε.Ε., Βέλγος Σαρλ Μισέλ, ως και ο αρμόδιος για την Εξωτερική Πολιτική, Άμυνα και Ασφάλεια, Ισπανός επίτροπος Ζοσέπ Μπορέλ έχουν απορρίψει τη διαίρεση της νήσου.

Τσαβούσογλου

Από την πλευρά της Άγκυρας ο ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου περάτωσε χθες τη διήμερη επίσκεψή του στα Κατεχόμενα, όπου συζήτησε την κοινή στάση με τον Τατάρ στην επικείμενη πενταμερή, ενώ επανέλαβε με αρκετά προκλητικό τρόπο ότι η επί μήνες ναυτικό-ερευνητική παρουσία της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο αναβάθμισε τη θέση της χώρας του στην περιοχή και ενδυνάμωσε τα δικαιώματα των Τούρκων και Τουρκοκυπρίων.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

ΕΔΕΚ: Έντονες διαβουλεύσεις για απόσυρση των τριών υποψηφίων - Στόχος, η ενότητα στο κόμμα

ΕΔΕΚ: Έντονες διαβουλεύσεις για απόσυρση των τριών υποψηφίων - Στόχος, η ενότητα στο κόμμα

Ενώ η ΕΔΕΚ, βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, για την ανάδειξη του νέου προέδρου στην ηγεσία του κόμματος, οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις συνεχίζονται για την εξεύρεση μεταβατικού προέδρου στο κόμμα, μέχρι την επόμενη εκλογική διαδικασία, που σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος, έχει καθοριστεί μέσα στον επόμενο χρόνο, μετά τις βουλευτικές εκλογές, του 2026.