Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy Socialista
ΚΥΠΡΟΣ

Η δέσμευση 500,000 ευρώ του Αβέρωφ στον Αρχιεπίσκοπο για τα διατηρητέα

Η δέσμευση 500,000 ευρώ του Αβέρωφ στον Αρχιεπίσκοπο για τα διατηρητέα

Έγγραφο εγγυητικής κατάθεσης φαίνεται να έχει υπογράψει ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος μετά από συμφωνία που έκανε με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Συγκεκριμένα, πληροφορίες του Φιλελεύθερου αναφέρουν πως ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, δέσμευσε τον Μακαριότατο με 500,000 ευρώ, οι οποίες θα κατασχεθούν σε περίπτωση που δεν προχωρήσει με τη διαδικασία ανοικοδόμησης των διατηρητέων που κατεδαφίστηκαν.

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα: 

Άσσο από το μανίκι τράβηξε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, δεσμεύοντας τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο να καταθέσει εγγυητική €500.000, οι οποίες θα κατασχεθούν αν δεν προχωρήσει η διαδικασία ανοικοδόμησης των τριών διατηρητέων οικοδομών, που κατεδαφίστηκαν την περασμένη Δευτέρα με οδηγίες του Μακαριοτάτου. 

Μάλιστα ο Αρχιεπίσκοπος υπέγραψε, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», έγγραφο που τον δεσμεύει και με το οποίο αποδέχεται συμφωνία στην οποίαν κατέληξαν ο οικονομικός διευθυντής της Αρχιεπισκοπής και ο Δήμος Λευκωσίας. Η συμφωνία θα τεθεί ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου προς έγκριση. 

Η «κίνηση ΜΑΤ» του Αβέρωφ Νεοφύτου, όχι μόνο έφερε σε δίλημμα δημοτικούς συμβούλους οι οποίοι αμφιταλαντεύονταν για το τι θα ψηφίσουν σήμερα, αλλά θεωρείται ότι έγειρε και την πλάστιγγα  υπέρ της συνέχισης των εργασιών για ολοκλήρωση του καθεδρικού ναού αφού το κατά πόσον θα ανοικοδομηθούν τα διατηρητέα ή μη, απαντάται από την εγγυητική του Αρχιεπισκόπου. 

Σημειώνεται πως η πλευρά της Αρχιεπισκοπής πρότεινε στον Δήμο να αναλάβει ο ίδιος την αναδόμηση με την αρχιεπισκοπή να καλύπτει τα έξοδα, αλλά ο Δήμος δεν αποδέχτηκε.  

Στη συμφωνία  καταγράφονται και τα εξής: 

-Όσον αφορά την επαναφορά των διατηρητέων θα επιδοθεί ειδοποίηση επιβολής στην οποίαν θα καθορίζονται τα χρονοδιαγράμματα και σε περίπτωση μη τήρησης τους θα ενεργοποιούνται οι διαδικασίες επιβολής διοικητικού προστίμου 

-Οι κατασκευαστικές εργασίες θα εξεταστούν αναλόγως και του τι θα προκύψει από τις μελέτες και εκτιμάται ότι θα πάρει ενάμιση με δύο μήνες. 

-Η Αρχιεπισκοπή πρότεινε να αναλάβει Δήμος την επαναφορά των διατηρητέων και η αρχιεπισκοπή να αναλάβει το κόστος. 

-Η Αρχιεπισκοπή  εξέφρασε ετοιμότητα να καταβάλει στον Δήμο Εγγυητική €400.000-€500.000 ώστε σε περίπτωση που δεν προχωρήσει η επαναφορά να μπορεί ο Δήμο να χρησιμοποιήσει το ποσόν αυτό. 

Ο Δήμος διευκρίνισε, πως πέραν της ειδοποίησης επιβολής έχει στη φαρέτρα του και  την επιλογή της άρσης των αδειών καθώς και την προσφυγή στο δικαστήριο για έκδοση διατάγματος  στάσης εργασιών. 

-Προτάθηκε να αναλάβει ως συντονιστής άτομο κοινής αποδοχής και συγκεκριμένα η τέως διευθύντρια του Τμήματος Πολεοδομίας η οποίας υπηρέτησε επί σειρά ετών στον τομέων των διατηρητέων. 

-Στόχος του Δήμου η αναδόμηση των διατηρητέων οικοδομών με σαφή χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης του έργου. 

-Συμφωνήθηκαν τα αδιάφορα στάδια μεταξύ μελετητή του καθεδρικού ναού και εκπροσώπου του Δήμου και εξετάστηκε ο χρόνος που απαιτείται για κάθε στάδιο υλοποίησης. 

-Συγκεκριμένα ετοιμασία μελέτης άρσης επικινδυνότητας και ετοιμασία σχεδίου ασφάλειας εντός 15 ημερών. 

-Καθαρισμός μπάζων και στήριξη των κατασκευών που θα παραμείνουν εντός 15 ημερών. 

-Εκπόνηση μελετών στατικής/αρχιτεκτονικής κλπ εντός ενός μηνός. 

Ο Δήμος ανέφερε πως γα την εγγυητική θα πρέπει να υπογραφεί συμφωνία

Υπενθυμίζουμαι ότι αναμένεται η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλιού που συνεδριάζει αυτή την ώρα. 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ταξίδια: Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι – Τα τριήμερα που χάνονται, οι δημοφιλέστεροι προορισμοί Χριστουγέννων και η ανησυχία

Ο πολύχρονος αγώνας των αφανών ηρώων στα ασθενοφόρα για κατοχύρωση - «Είμαστε άτυπα μόνο διασώστες, δεν έχουμε μητρώο»

Πέφτει η θερμοκρασία και... φέρνει βροχές το Σαββατοκύριακο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Τα μέτρα της Αστυνομίας για την παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου - Ποιοι δρόμοι επηρεάζονται

Σεισμική δόνηση στην Κύπρο - Έγινε αισθητή σε περιοχές της Λεμεσού

Παρέδωσε τη σκυτάλη η Δόξα – Η ευχή της στον νέο Αναπληρωτή Κυβερνητικό Εκπρόσωπο – Δείτε φωτογραφίαΘέλει να συγκρατήσει το κρατικό μισθολόγιο ο Κεραυνός, αλλά… - «Βροχή» τα αιτήματα για αποπαγοποίηση 100άδων θέσεων στο Δημόσιο ενώπιον της Βουλής

Θέλει να συγκρατήσει το κρατικό μισθολόγιο ο Κεραυνός, αλλά… - «Βροχή» τα αιτήματα για αποπαγοποίηση 100άδων θέσεων στο Δημόσιο ενώπιον της Βουλής

Την ώρα που ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, διαμηνύει ότι μία από τις βασικές επιδιώξεις, τόσο του ιδίου όσο και του κρατικού προϋπολογισμού για το 2024, είναι η συγκράτηση του κρατικού μισθολογίου και της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα, εντούτοις, συνεχίζεται η «βροχή» αιτημάτων για αποδέσμευση εκατοντάδων θέσεων στο δημόσιο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top