ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ: Η Μεγάλη Δευτέρα του unlock - Πότε έρχονται νέες χαλαρώσεις, κέρφιου και sms

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ: Η Μεγάλη Δευτέρα του unlock - Πότε έρχονται νέες χαλαρώσεις, κέρφιου και sms

Η ‘Μεγάλη’ Δευτέρα του unlock ξημέρωσε με την Κύπρο να βρίσκεται από σήμερα (8/2) σε καθεστώς αποκλιμάκωσης.

Το μεγάλο άνοιγμα πραγματοποιείται -μέχρι στιγμής- με ομαλότητα και η κίνηση στους δρόμους είναι σαφώς αυξημένη. Οι μαθητές (Δημοτικής Εκπαίδευσης αλλά και Γ’ Λυκείου) επιστρέφουν στις σχολικές αίθουσες με φυσική παρουσία σε αριθμό που ανέρχεται στις 60.000 περίπου και παρά το κύμα αισιοδοξίας συντηρείται η διαφωνία μεταξύ εκπαιδευτικών και Υπουργείου.

Και αυτό διότι όλοι οι εκπαιδευτικοί υποχρεώθηκαν να περάσουν από δειγματοληπτικό έλεγχο ενώ οι μαθητές όχι κάτι που επέφερε έντονες αντιδράσεις.

Το άνοιγμα τόσο των μικρών καταστημάτων λιανικού εμπορίου, όσο και των malls και εμπορικών κέντρων μονοπωλεί το ενδιαφέρον αφού λίγο η ανησυχία των επιδημιολόγων αλλά και λίγο οι μαζικές εκπτώσεις (70-80%) που ανακοινώνουν τα καταστήματα συγκεντρώνουν τα βλέμματα.

Πάντως λόγω και του εργάσιμου της μέρας, αλλά και της αυστηρότητας με την οποία θα επιβάλλονται και θα επιτηρούνται δεν αναμένεται να υπάρξουν παρατράγουδα.

Όσον αφορά τα έξτρα, οι εκκλησίες μπορούν να επαναλειτουργήσουν με την παρουσία 50 πιστών (εκκλησιασμό) ενώ μίνι άνοιγμα θα υπάρξει και στην άθληση αφού επιτρέπεται πλέον η προπόνηση για 5 άτομα (ή 4 + τον προπονητή) αν και διευκρινίζεται πως αυτό αφορά αποκλειστικά εξωτερικούς χώρους, ενώ απαγορεύεται ρητά η σωματική επαφή.

Όπως όλα δείχνουν αν και θεωρητικά οι συγκεκριμένες χαλαρώσεις θα ίσχυαν μέχρι τις 15/2, εντούτοις η επιστημονική ομάδα, βαδίζοντας αργά και σταθερά δεν αναμένεται να ανακοινώσει περαιτέρω χαλαρώσεις πριν το πέρας 2 τουλάχιστον εβδομάδων.

Αυτό σημαίνει πως οι περιορισμοί που ήδη μας συνοδεύουν (κέρφιου, sms, 4 άτομα επίσκεψη) δεν πρόκειται να αρθούν τουλάχιστον μέχρι την 21η Φεβρουαρίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Διπλωματική κινητικότητα σε όλα τα μέτωπα: Από το Κυπριακό ως τη Γάζα

Διπλωματική κινητικότητα σε όλα τα μέτωπα: Από το Κυπριακό ως τη Γάζα

Σε μια περίοδο έντονων γεωπολιτικών εξελίξεων και αυξημένων διπλωματικών διεργασιών, η Κυπριακή Δημοκρατία εντείνει την εξωτερική της δράση τόσο στο Κυπριακό, όσο και στο ανθρωπιστικό μέτωπο της Μέσης Ανατολής. Με φόντο την προγραμματισμένη συνάντηση υπό τον ΟΗΕ για το Κυπριακό, τη διαρκή δέσμευση στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και την έτοιμη ανθρωπιστική αποστολή προς τη Γάζα μέσω του σχεδίου «Αμάλθεια», η Λευκωσία επιχειρεί να ενισχύσει τον διεθνή της ρόλο, προωθώντας ταυτόχρονα σταθερότητα, ειρήνη και αλληλεγγύη στην ευρύτερη περιοχή.