ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Πρόεδρος ΠΙΣ: Το εμβόλιο της AstraZeneca να χορηγηθεί σε άτομα κάτω των 65 χρόνων

Πρόεδρος ΠΙΣ: Το εμβόλιο της AstraZeneca να χορηγηθεί σε άτομα κάτω των 65 χρόνων

Θέση του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) είναι ότι δεν υπάρχει ισχυρή επιστημονική τεκμηρίωση για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα άνω των 65 ετών, συνεπώς ο εμβολιαστικός σχεδιασμός πρέπει να επανακαθορισθεί προκειμένου, το εν λόγω εμβόλιο να χορηγηθεί σε άτομα κάτω των 65 ετών, είπε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Πέτρος Αγαθαγγέλου.

Τόνισε ότι η Κύπρος οφείλει να αξιοποιήσει την πολυετή εμπειρία άλλων ευρωπαϊκών χωρών, που είναι σαφώς πιο προηγμένες στον τομέα της ανοσολογίας και της εμβολιολογίας και να προσαρμόσει, σε αυτά τα πλαίσια, τους στρατηγικούς της σχεδιασμούς και διαχείριση της εμβολιαστικής κάλυψης.  
 
Ο Δρ Αγαθαγγέλου ανέφερε ότι κατά την διάρκεια της σύσκεψης της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής εξέφρασε απόψεις και προβληματισμούς όσον αφορά τα εμβόλια της AstraZeneca.
 
«Εγώ ως ΠΙΣ, έθεσα προβληματισμούς. Συγκεκριμένα είχα πει ότι ίσως βρεθούμε ενώπιον ενός ηθικού διλήμματος και θα πρέπει να το διαχειριστούμε σωστά. Είπα ότι ο εμβολιαστικός σχηματισμός πρέπει να βασιστεί στις γραμμές του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, ο οποίος βασικά στο συγκεκριμένο εμβόλιο έχει την παραδοχή του, όσον αφορά την αποτελεσματικότητά στις ηλικίες άνω των 65 χρονών», σημείωσε.
 
Η επιφύλαξη για το συγκεκριμένο εμβόλιο, είπε, είναι ότι δεν υπήρχαν αρκετά δεδομένα για να αποδεικνύουν τεκμηριωμένα την αποτελεσματικότητα του στην ηλικιακή κατηγορία άνω των 65 χρόνων.
 
Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ ανέφερε ότι η ηθική ανταπόκριση για αδειοδότηση ενός εμβολίου βασίζεται σε δύο πυλώνες, ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Άρα, σημείωσε, η επιστημονική πρόκληση είναι πώς θα διαχειριστούμε την ατεκμηρίωτη αποτελεσματικότητα βάση των διαθέσιμων επιστημονικών δεδομένων.
 
Υπέδειξε ότι ευρωπαϊκές χώρες με μεγάλη εμπειρία στην ανοσολογία και  εμβολιολογία και που είχαν αυξημένη θνητότητα σε ηλικιωμένους από τον COVID 19, άλλαξαν τους εμβολιαστικούς τους σχεδιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca, γεγονός που πρέπει να μας προβληματίσει.
 
«Αν έχουμε διαθέσιμα εμβόλια, να κάνουμε εκείνα που έχουν αποτελεσματικότητα στους κάτω των 65 χρόνων. Είναι θέμα πώς διαχειρίζεσαι τα εμβόλια βάση των επιστημονικών δεδομένων και βάση στο κριτήριο της διαθεσιμότητας», επεσήμανε.
 
Εμείς ως ΠΙΣ, είπε ο Δρ Αγαθαγγέλου, είμαστε το Ανώτατο Επιστημονικό Σώμα που προβαίνει σε τοποθετήσεις ενώ στις οποιεσδήποτε επιτροπές εκφράζονται μόνο απόψεις.
 
«Αυτή την στιγμή προβληματιζόμαστε από τις δηλώσεις που βγαίνουν από τις ευρωπαϊκές χώρες ως προς το ρίσκο της αποτελεσματικότητας του συγκεκριμένου εμβολίου, του οποίου η ποσότητα σε διαθεσιμότητα θα καλύψει το μέγιστο των εμβολιασμών του πληθυσμού», συμπλήρωσε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top