ΚΟΣΜΟΣ

Αυτός ο τραπεζίτης είναι Νο 1 καταζητούμενος της Ιντερπόλ

Αυτός ο τραπεζίτης είναι Νο 1 καταζητούμενος της Ιντερπόλ

Η φωτογραφία του έχει αναρτηθεί σε όλους τους σταθμούς και τα εμπορικά κέντρα για να εντοπιστεί – Για τι κατηγορείται

Ο κόσμος που κυκλοφορεί στα πολυσύχναστα εμπορικά κέντρα ή τους σταθμούς του ηλεκτρικού σε ολόκληρη τη Γερμανία, έρχονται αντιμέτωποι με ένα παράξενο θέαμα: τη φωτογραφία με το πρόσωπο «γκρο πλαν» ενός άνδρα, εκεί που υπό κανονικές συνθήκες θα έβλεπαν πχ. διαφημίσεις για σοκολάτες ή site γνωριμιών.

Κοιτάζοντας κατευθείαν στον φωτογραφικό φακό με κενό βλέμμα, μαλλιά χτενισμένα προς τα πίσω και ανέκφραστο πρόσωπο, ο άνδρας αυτός είναι ο καταζητούμενος από την Ομοσπονδιακή αστυνομία τραπεζίτης, Πολ Μόρα.

Ένας Νεοζηλανδός που έγινε ένας από τους πρωτοκλασάτους τραπεζίτες επενδύσεων της χώρας και που στα 53 του συνδέθηκε με σκάνδαλο φοροδιαφυγής και συγκεκριμένα μια στρατηγική φορολόγησης μερισμάτων, γνωστή ως Cum-Ex, που οι Γερμανοί νομοθέτες χαρακτηρίζουν ως τη μεγαλύτερη φορολογική απάτη στην ιστορία.

Το σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε το 2017, αφορά ένα δίκτυο τραπεζών, traders μετοχών και δικηγόρων που απέκτησε δισεκατομμύρια μέσω της ανταλλαγής μετοχών, με ή χωρίς μερίσματα, όταν πλησίαζε η περίοδος να χορηγηθούν μερίσματα στους μετόχους.

Ο σκοπός είναι, μέσω των συναλλαγών «cum-cum» και «cum-ex», αφενός οι τράπεζες να έχουν τη δυνατότητα να αποκρύπτουν την ταυτότητα των εξέχοντων πελατών τους από τις φορολογικές αρχές και αφετέρου, να μπορούν όλες οι πλευρές να κερδίσουν την επιστροφή φόρων, οι οποίοι όμως είχαν καταβληθεί μόνο μία φορά.

Όπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια από έγγραφα που είχαν διαρρεύσει στον Τύπο, οι γερμανικές αρχές γνώριζαν, από το 1992, ότι οι συναλλαγές αυτές ήταν προβληματικές, αλλά περιορίστηκαν στην αποδοχή ενός σχεδίου των ίδιων των γερμανικών τραπεζών για τη «μεταρρύθμισή» τους

Ο Μόρα αυτόν τον μήνα μπήκε στη λίστα με τους πλέον καταζητούμενους της Ιντερπόλ κι έτσι οι αρχές οδηγήθηκαν στην απόφαση να αναρτήσουν τη φωτογραφία του σε δημόσια μέρη, ζητώντας πληροφορίες για τον εντοπισμό του.

ΠΗΓΗ Newmoney.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top