ΥΓΕΙΑ

Κορωνοϊός: Επιτρέπεται ο θηλασμός όταν η μαμά έχει Covid-19;

Κορωνοϊός: Επιτρέπεται ο θηλασμός όταν η μαμά έχει Covid-19;

Επικίνδυνο ή ωφέλιμο; Τα πρόσφατα στοιχεία που προστίθενται σε σειρά ευρημάτων για τη σχέση COVID-19 και θηλασμού, αποκαλύπτουν το σημαντικό και θετικό ρόλο που διαδραματίζει το μητρικό γάλα, επισημαίνοντας πως οι λεχώνες με κορωνοϊό δεν πρέπει να απομακρύνονται από τα νεογέννητα βρέφη

Μια ακόμη νέα μελέτη επιβεβαιώνει πως ο θηλασμός από γυναίκες με COVID-19 δεν αποτελεί κίνδυνο για τα βρέφη. Αντιθέτως, τα ευρήματα έδειξαν πως σε δείγματα μητρικού γάλακτος ανιχνεύθηκαν αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2.

Το ζήτημα έχει απασχολήσει από τις αρχές της πανδημίας ήδη, δεδομένου πως η απομάκρυνση του βρέφους από τη μητέρα γίνεται μόνο για αναγκαίους ιατρικούς λόγους, σχολίασε η Δρ Bridget Young, Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Ιατρικού Κέντρου Rochester της Νέας Υόρκης, το οποίο εκπόνησε τη σχετική μελέτη.

Ωστόσο τα δεδομένα από σχετικές μελέτες είναι αντικρουόμενα: κάποιες δεν έχουν εντοπίσει τον ιό στο γάλα ή έχουν εντοπίσει ιικό RNA, για το οποίο η ιατρική ομάδα της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει εξηγήσει ότι η ανίχνευση δεν ταυτίζεται με τη μολυσματικότητα.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η λεχώνα μπορεί να θηλάζει το νεογέννητο τηρώντας τα μέτρα προφύλαξης όπως καλό καθαρισμό του στήθους και των χεριών, χρήση μάσκας και γαντιών.

Οι ερευνητές της μελέτης που δημοσιεύεται στο mBio και αποσκοπεί στη διεύρυνση της επιστημονικής γνώσης σχετικά με τους κινδύνους του θηλασμού από μητέρες θετικές στον κορωνοϊό, μελέτησαν 37 δείγματα μητρικού γάλακτος από 18 γυναίκες με COVID-19.

Τα αποτελέσματα έδειξαν απουσία γενετικού υλικού του ιού -πρωτεΐνες που βρίσκονται στην επιφάνειά του-, σε όλα τα δείγματα, τα δύο τρία εκ των οποίων όμως περιείχαν όπως αποδείχτηκε αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις των αντισωμάτων IgA, εξήγησε ο Δρ Mark Sangster από το Τμήμα Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας του Κέντρου, τα οποία εντοπίζονται στο αίμα και σε άλλα υγρά στο σώμα όπως το σάλιο, τα δάκρυα κ.α.

Για την επόμενη φάση της έρευνάς της, η επιστημονική ομάδα θα παρακολουθήσει 50 θηλάζουσες λεχώνες με COVID-19 για ένα διάστημα δύο μηνών, καλύπτοντας μια βασική ανάγκη μεγαλύτερου πληθυσμιακού δείγματος και επιπλέον, για να διερευνηθεί αν ο εμβολιασμός έναντι της νόσου επιδρά στο μητρικό γάλα με παρεμφερή τρόπο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top