Κορωνοϊός: Πιο αποτελεσματικό το εμβόλιο της AstraZeneca αν η δεύτερη δόση χορηγηθεί 3 μήνες μετά την πρώτη, λέει νέα μελέτη

Κορωνοϊός: Πιο αποτελεσματικό το εμβόλιο της AstraZeneca αν η δεύτερη δόση χορηγηθεί 3 μήνες μετά την πρώτη, λέει νέα μελέτη

Το εμβόλιο για την Covid-19 που ανέπτυξε η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είναι πιο αποτελεσματικό εφόσον η δεύτερη δόση του χορηγηθεί τρεις μήνες μετά την πρώτη, αντί για έξι εβδομάδες, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet.

Η μελέτη αυτή, που έχει αξιολογηθεί από ομοτίμους, επιβεβαιώνει τα ευρήματα της εταιρείας από μια προηγούμενη έρευνα, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η οποία έδειχνε ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έφτανε στο 76% (έναντι της εμφάνισης συμπτωματικής νόσου) για τρεις μήνες μετά τη χορήγησης της πρώτης δόσης.

Η αποτελεσματικότητα έφτασε στο 81% όταν η δεύτερη δόση χορηγήθηκε μετά από 12 εβδομάδες. Συγκριτικά, όταν το διάστημα της πρώτης δόσης από την δεύτερη είναι έξι εβδομάδες, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου πέφτει στο 55%.

Η μελέτη που δημοσιεύεται στο Lancet επιβεβαιώνει τις προτάσεις της βρετανικής κυβέρνησης και του ΠΟΥ που συστήνουν να υπάρχει μεγαλύτερη χρονική απόσταση μεταξύ των δύο δόσεων.

Αντιμέτωπες με την επανεμφάνιση των μολύνσεων και τις νέες, υψηλά μεταδοτικές παραλλαγές του νέου κορονοϊού, πολλές χώρες ελπίζουν ότι θα παράσχουν ανοσία σε μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού τους, εμβολιάζοντας όσο περισσότερους ανθρώπους γίνονται με μία δόση, καθυστερώντας τη χορήγηση της δεύτερης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Ώρα Κυπριακού: Από το Κραν Μοντανά στην επίσκεψη του Αντόνιο Γκουτέρες στην Κύπρο-Η διπλωματική στρατηγική του Νίκου Χριστοδουλίδη και η νέα κινητικότητα

Ώρα Κυπριακού: Από το Κραν Μοντανά στην επίσκεψη του Αντόνιο Γκουτέρες στην Κύπρο-Η διπλωματική στρατηγική του Νίκου Χριστοδουλίδη και η νέα κινητικότητα

Εννέα χρόνια μετά το ναυάγιο της Διάσκεψης για την Κύπρο στο ελβετικό θέρετρο Κραν Μοντανά, το Κυπριακό βρίσκεται ξανά σε μια κρίσιμη καμπή. Εκείνο το ξημέρωμα της 7ης Ιουλίου 2017, όταν ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες ανακοίνωνε την αποτυχία της διαδικασίας, η αίσθηση που κυριάρχησε ήταν πως χάθηκε ίσως η σημαντικότερη ευκαιρία των τελευταίων δεκαετιών για επίτευξη συνολικής συμφωνίας.

BEST OF TOTHEMAONLINE