ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έκκληση Διεθνούς Αμνηστίας προς κυπριακές αρχές για άρση γενικής απαγόρευσης διαδηλώσεων

Έκκληση Διεθνούς Αμνηστίας προς κυπριακές αρχές για άρση γενικής απαγόρευσης διαδηλώσεων

Η Διεθνής Αμνηστία με ανακοίνωσή της καλεί τις κυπριακές αρχές να άρουν «μια παράνομη και δυσανάλογη γενική απαγόρευση των διαδηλώσεων» και να διερευνήσουν «σύντομα, διεξοδικά και αμερόληπτα» τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν από την αστυνομία κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης της 13ης Φεβρουαρίου.

«Η έκκληση έρχεται λίγες μέρες αφότου οι αρχές, στο πλαίσιο επιβολής της απαγόρευσης, υπέβαλαν ειρηνικούς διαδηλωτές κατά της διαφθοράς σε δαρμούς, χρήση αντλίας νερού, χημικών που προκαλούν ερεθισμό και χειροβομβίδων λάμψης», αναφέρεται στην ανακοίνωση η οποία εκδόθηκε στην αγγλική γλώσσα. Σύμφωνα με την Ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ελλάδα και την Κύπρο Κονδυλία Γώγου «η συγκλονιστική βία που ασκήθηκε από την αστυνομία σε ειρηνικούς διαδηλωτές στις 13 Φεβρουαρίου, έδειχνε μια αχρείαστη και υπερβολική χρήση βίας». Στην ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας αναφέρεται επίσης ότι «αν και οι αρχές μπορούν νόμιμα να περιορίσουν το δικαίωμα του συνέρχεσθαι ειρηνικά για την προστασία της δημόσιας υγείας, τα μέτρα θα πρέπει να επιβάλλονται μόνο στο μέτρο που είναι απαραίτητο και αναλογικό».


Θα πρέπει επίσης, προστίθεται,«να αξιολογούνται σύμφωνα με την κάθε περίπτωση». Η γενική απαγόρευση διαδηλώσεων, σημειώνεται, «είναι δυσανάλογη και ως εκ τούτου παράνομη». Η κ. Γώγου καλεί, μεταξύ άλλων, τους Υπουργούς να χρησιμοποιήσουν την ευκαιρία της χαλάρωσης των μέτρων για να ανακοινώσουν την άρση της γενικής απαγόρευσης στις διαδηλώσεις. «Οι κυπριακές αρχές πρέπει επίσης να διασφαλίσουν επειγόντως ότι οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν από την κυπριακή αστυνομία κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης της 13ης Φεβρουαρίου θα διερευνηθούν σύντομα, διεξοδικά και αμερόληπτα», συμπληρώνεται.

Το ΚΥΠΕ επικοινώνησε με τις αρμόδιες αρχές για το θέμα, οι οποίες δεν προέβησαν σε οποιοδήποτε σχόλιο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE: Αποφασίστηκε το πώς θα γίνει η επίθεση του Ισραήλ - Άγνωστο το πότε

LIVE: Αποφασίστηκε το πώς θα γίνει η επίθεση του Ισραήλ - Άγνωστο το πότε

Καζάνει που «βράζει» είναι η Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ σε αντίποινα για το φονικό χτύπημα του δεύτερου στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει δεσμευτεί να απαντήσει στην Τεχεράνη και σταθμίζει τις επιλογές του για το τι θα κάνει. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top