ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορωνοϊός: Αυτή είναι η πρώτη περιοχή που θέλει να ποινικοποιήσει την άρνηση εμβολιασμού και να επιβάλει εξοντωτικά πρόστιμα

Κορωνοϊός: Αυτή είναι η πρώτη περιοχή που θέλει να ποινικοποιήσει την άρνηση εμβολιασμού και να επιβάλει εξοντωτικά πρόστιμα

Πολλά έχουν ακουστεί και γραφτεί για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού και το πιστοποιητικό στην Ευρώπη (αναμένονται αποφάσεις τον Μάρτιο από την Κομισιόν που θα αφορούν και τα ταξίδια) και σε μια περιοχή ποινικοποιείται, πλέον, η άρνηση κάποιου να μην κάνει το εμβόλιο με έως και 60.000 ευρώ πρόστιμο

Συγκεκριμένα, η περιφερειακή κυβέρνηση της Γαλικίας, περιοχής που είναι στα βορειοδυτικά της Ισπανίας με… θέα τον Ατλαντικό, ανακοίνωσε πως προτίθεται να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τον κορωνοϊό για τους 2,7 εκατ. κατοίκους της, απειλώντας, μάλιστα, με σοβαρά πρόστιμα όσους «αδικαιολόγητα» αρνούνται να εμβολιαστούν.

Αυτά δε, σύμφωνα με το Μέσο «Local», μπορεί να είναι από 1.000 έως και 60.000 ευρώ.

Όπως έγινε γνωστό, η αμφιλεγόμενη απόφαση, που όπως ήταν αναμενόμενο έχει προκαλέσει και πολλές αντιδράσεις, ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της περιφέρειας Alberto Nuñez Feijóo και υπόκειται σε έγκριση.

Τώρα που φαίνεται πως ο νόμος θα ψηφιστεί από την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της Γαλικίας, έγινε γνωστό πως η «αδικαιολόγητη» άρνηση κάποιου να κάνει το εμβόλιο θα αποτελεί πταίσμα και θα επιβάλλεται χρηματική ποινή ύψους 1.000 έως 3.000 ευρώ.

Σε περιπτώσεις όπου η άρνηση του πολίτη «ενδέχεται να ενέχει κίνδυνο ή πρόκληση σοβαρή βλάβη στην υγεία του πληθυσμού», θα θεωρείται, ωστόσο, σοβαρό αδίκημα και η ποινή θα κυμαίνεται από 3.000 έως 60.000 ευρώ.

Το θέμα του χειρισμού των μαζικών εμβολιασμών εν μέσω της πανδημίας κορωνοϊού έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις σε όλο τον κόσμο αλλά καμία χώρα δεν έχει προχωρήσει σε μια απόφαση που καθιστά τον εμβολιασμό υποχρεωτικό.

Φαίνεται, ωστόσο, πιθανό πως όσοι έχουν κάνει όλες τις δόσεις των εμβολίων για τον κορωνοϊό (Covid-19) θα απολαμβάνουν κάποια «προνόμια» (όπως για παράδειγμα η συζήτηση που γίνεται σε επίπεδο ΕΕ περί πιστοποιητικό εμβολιασμού για τα ταξίδια).

Το πώς μπορεί να αντιδρούσαν οι πολίτες σε μια ενδεχόμενη απόφαση που τους υποχρέωνε να εμβολιαστούν δεν είναι βέβαιο.

Όπως αναφέρουν και τα ισπανικά Μέσα, κάποιοι, αναλογιζόμενοι τα «προνόμια», μπορεί το έκαναν αλλά υπάρχει ο κίνδυνος, εάν αναλογιστούμε τη δυναμική που έχει τα τελευταία χρόνια το αντιεμβολιαστικό κίνημα, μια τέτοια απόφαση να γινόταν μπούμερανγκ πυροδοτώντας σφοδρές αντιδράσεις.

Επίσης, θα υπήρχαν σίγουρα και αντιδράσεις που σχετίζονται με νομικά ζητήματα δικαιωμάτων σε ό,τι αφορά την τέλεση μιας ιατρικής πράξης και εγείρονταν θέματα και ιατρικής ηθικής.

Όπως δείχνει και το γράφημα από την έρευνα «Global Attitude της Ipsos», η προσέγγιση των πολιτών στο ερώτημα εάν τάσσονται υπέρ του να γίνει εμβολιασμός για την Covid-19 υποχρεωτικός ποικίλλει μεταξύ των χωρών.

 

Υπενθυμίζεται ότι η πλειονότητα των ερωτηθέντων στη Γαλλία και τη Γερμανία αντιτίθεται σε μια τέτοια πολιτική (στις συγκεκριμένες χώρες οι πολίτες γυρίζουν την πλάτη και στο εμβόλιο της «AstraZeneca»), πολίτες στη Βραζιλία και τη Νότια Κορέα θα ήταν ευρέως υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

 

Από: huffingtonpost.gr

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό

Στον αέρα η ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας Λάρνακας - «Το έργο θα γίνει» διαμηνύει ο Βαφεάδης



Διέταξε διοικητική έρευνα για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού η Μαρία Παναγιώτου - Πληροφορίες για ανθρώπινο λάθος με φωτοβολίδα

Διέταξε διοικητική έρευνα για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού η Μαρία Παναγιώτου - Πληροφορίες για ανθρώπινο λάθος με φωτοβολίδα

Διοικητική έρευνα διέταξε η Υπουργός Γεωργίας, Μαρία Παναγιώτου, σχετικά με τα αίτια της πυρκαγιάς στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού, η οποία συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top