ΚΟΣΜΟΣ

Η Κομισιόν υπέβαλε πρόταση για διασφάλιση της αρχής της ίσης αμοιβής για ίση εργασία μεταξύ των φύλων

Η Κομισιόν υπέβαλε πρόταση για διασφάλιση της αρχής της ίσης αμοιβής για ίση εργασία μεταξύ των φύλων

Πρόταση σχετικά με τη διαφάνεια των αμοιβών ανδρών και γυναικών στην ΕΕ με στόχο τη διασφάλιση της αρχής της ίσης αμοιβής για ίση εργασία, υπέβαλε σήμερα προς το Συμβούλιο των κρατών μελών η Κομισιόν. Μόλις εγκριθεί, τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους δύο χρόνια για να τη μεταφέρουν στο εθνικό τους δίκαιο.



Η πρόταση που τα κράτη μέλη και το κοινοβούλιο καλούνται να επεξεργαστούν, καθορίζει μέτρα διαφάνειας των αμοιβών, όπως πληροφορίες σχετικά με τις αμοιβές για όσους αναζητούν εργασία, το δικαίωμα να γνωρίζουν τα επίπεδα αμοιβών για τους εργαζόμενους που κάνουν την ίδια εργασία, καθώς και τις υποχρεώσεις αναφοράς για τις διαφορές στις αμοιβές των φύλων για τις μεγάλες εταιρείες .

Η πρόταση ενισχύει επίσης τα εργαλεία για τους εργαζομένους για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και διευκολύνει την πρόσβαση στη δικαιοσύνη.

Οι εργοδότες δεν θα επιτρέπεται να ζητούν από τους αιτούντες εργασία το ιστορικό αμοιβών τους και θα πρέπει να παρέχουν ανώνυμα δεδομένα σχετικά με τις αμοιβές κατόπιν αιτήματος των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι θα έχουν επίσης το δικαίωμα αποζημίωσης για διακρίσεις στην αμοιβή.

Βάσει της πρότασης το βάρος της απόδειξης θα βαραίνει πλέον τον εργοδότη και όχι τον εργαζόμενο, για να αποδείξει ότι δεν υπήρχε καμία διάκριση σε σχέση με την αμοιβή.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να επιβάλλουν συγκεκριμένες κυρώσεις για παραβιάσεις του κανόνα της ίσης αμοιβής, συμπεριλαμβανομένου ενός ελάχιστου επιπέδου προστίμων.

Οι φορείς ισότητας και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων μπορούν να ενεργούν σε νομικές ή διοικητικές διαδικασίες για λογαριασμό των εργαζομένων, καθώς και να οδηγούν σε συλλογικές απαιτήσεις για ίση αμοιβή.

Οι εργαζόμενοι που υπέστησαν διακρίσεις λόγω αμοιβής λόγω φύλου μπορούν να λάβουν αποζημίωση, συμπεριλαμβανομένης ανάκτησης της όποιας διαφοράς και των σχετικών μπόνους ή πληρωμών σε είδος.

Η πρόταση λαμβάνει υπόψη την τρέχουσα δύσκολη κατάσταση των εργοδοτών, ιδίως στον ιδιωτικό τομέα, και διατηρεί την αναλογικότητα των μέτρων, παρέχοντας παράλληλα ευελιξία στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) και ενθαρρύνοντας τα κράτη μέλη να χρησιμοποιούν τους διαθέσιμους πόρους για την αναφορά δεδομένων, υποστηρίζει η Κομισιόν.

Το ετήσιο κόστος καταβολής αμοιβών για τους εργοδότες εκτιμάται ότι κυμαίνεται από 379 έως 890 ευρώ ή εταιρείες με 250+ υπαλλήλους.

Η πρόταση δίνει, επιπλέον, περισσότερα εργαλεία στους εργοδότες και τους εργαζομένους για να μειώσουν το υπάρχον μισθολογικό χάσμα το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, η οποία ενισχύει τις ανισότητες μεταξύ των φύλων και θέτει τις γυναίκες σε μεγαλύτερο κίνδυνο έκθεσης στη φτώχεια.

Η νομοθετική πρόταση επικεντρώνεται σε δύο βασικά στοιχεία της ίσης αμοιβής: Μέτρα για τη διασφάλιση της διαφάνειας των αμοιβών για τους εργαζόμενους και τους εργοδότες, καθώς και καλύτερη πρόσβαση στη δικαιοσύνη για τα θύματα των μισθολογικών διακρίσεων.

Σε ό,τι αφορά τη διαφάνεια αμοιβών για όσους αναζητούν εργασία, οι εργοδότες θα πρέπει να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με το αρχικό επίπεδο αμοιβής ή το εύρος του στην ειδοποίηση για την κενή θέση εργασίας ή πριν από τη συνέντευξη εργασίας. Δεν θα επιτρέπεται στους εργοδότες να ρωτούν τους μελλοντικούς εργαζομένους σχετικά με το ιστορικό αμοιβών τους.

Σε ό,τι αφορά το δικαίωμα ενημέρωσης των εργαζομένων, οι εργαζόμενοι θα έχουν το δικαίωμα να ζητούν πληροφορίες από τον εργοδότη τους σχετικά με το ατομικό τους επίπεδο αμοιβής και τα μέσα επίπεδα αμοιβής, ανά φύλο, για κατηγορίες εργαζομένων που κάνουν την ίδια εργασία ή εργασία ίσης αξίας.

Οι εργοδότες με τουλάχιστον 250 υπαλλήλους πρέπει να δημοσιεύσουν πληροφορίες σχετικά με το μισθολογικό χάσμα μεταξύ γυναικών και ανδρών εργαζομένων στον οργανισμό τους. Για εσωτερικούς σκοπούς, θα πρέπει επίσης να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με το μισθολογικό χάσμα μεταξύ γυναικών και ανδρών εργαζομένων ανά κατηγορίες εργαζομένων που κάνουν την ίδια εργασία ή εργασία ίσης αξίας.

Όταν η αναφορά αμοιβών αποκαλύπτει ένα μισθολογικό χάσμα φύλου τουλάχιστον 5% και όταν ο εργοδότης δεν μπορεί να δικαιολογήσει το χάσμα αντικειμενικά, οι εργοδότες θα πρέπει να διενεργούν εκτίμηση αμοιβών, σε συνεργασία με εκπροσώπους των εργαζομένων.

 

 

Πήγη: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Θλίψη στον Κυπριακό πολιτισμό: Πέθανε η Ελένη Νικήτα - Αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top