Πιέσεις Αναστασιάδη και αντιστάσεις Τσαβούσογλου – Ο ΟΗΕ αποφασίζει…

Πιέσεις Αναστασιάδη και αντιστάσεις Τσαβούσογλου – Ο ΟΗΕ αποφασίζει…

Σε μια συνεχή πορεία εξελίξεων για το Κυπριακό βρισκόμαστε ενόψει και της άτυπης πενταμερής μεταξύ 27 – 29 Απριλίου στη Γενεύη.

Η πενταμερής έχει ως στόχο να διαφανεί κατά πόσο οι δύο πλευρές έχουν κοινό έδαφος, έτσι ώστε να μπορούν να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού. Κάτι που ωστόσο φέρνει και τις πρώτες αντιπαραθέσεις πριν καν αρχίσουν.

Όπως διαφαίνεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης δεν υποχωρεί στο αίτημα του να συμμετέχει και η Ευρωπαϊκή Ένωση στην άτυπη συνάντηση, κάτι που ο Τούρκος υπουργός ΥΠΕΞ αρνείται κατηγορηματικά, αφού όπως είχε αναφέρει σε πρόσφατες δηλώσεις του: «Η ΕΕ δεν είναι μέρος των διαπραγματεύσεων και δεν μπορεί να είναι».

Την απόφαση κατά πόσο η ΕΕ θα πάρει μέρος στις διαπραγματεύσεις θα πάρουν τα Ηνωμένα Έθνη. Παρ’ όλα αυτά μέχρι στιγμής προσκλήσεις έχουν λάβει οι δύο ηγέτες και οι εγγυήτριες δυνάμεις, χωρίς να έχει αποσταλεί καμία πρόσκληση στο παρόν στάδιο στην ΕΕ.

Το θέμα αναμένεται να συζητήσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τους αρχηγούς κομμάτων στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 16 Μαρτίου. Ο ΠτΔ θα ενημερώσει για τα όσα έχει συζητήσει με την Τζέιν Χολ Λουτ και θα συζητήσει γενικότερα τα ζητήματα στο Κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Κυπριακό: Το θετικό κλίμα δεν αρκεί - Οι τρεις εκκρεμότητες Χριστοδουλίδη και η δύσκολη αποστολή της Ολγκίν - Τι αναμένεται από τις επαφές με την απεσταλμένη του ΟΗΕ

Κυπριακό: Το θετικό κλίμα δεν αρκεί - Οι τρεις εκκρεμότητες Χριστοδουλίδη και η δύσκολη αποστολή της Ολγκίν - Τι αναμένεται από τις επαφές με την απεσταλμένη του ΟΗΕ

Η νέα κινητικότητα γύρω από το Κυπριακό δημιουργεί ένα παράθυρο για επανεξέταση των δυνατοτήτων συνεννόησης μεταξύ των δύο πλευρών, χωρίς όμως να έχουν μέχρι στιγμής διαμορφωθεί οι προϋποθέσεις, για την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων. Η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Τουφάν Ερχιουρμάν, στις 27 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα, αλλά ολοκληρώθηκε χωρίς κοινό ανακοινωθέν και χωρίς δημοσιοποίηση συγκεκριμένων αποτελεσμάτων.

BEST OF TOTHEMAONLINE