ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Ο EMA συμβουλεύει να μην χρησιμοποιείται η ιβερμεκτίνη για πρόληψη ή θεραπεία της COVID-19

Ο EMA συμβουλεύει να μην χρησιμοποιείται η ιβερμεκτίνη για πρόληψη ή θεραπεία της COVID-19

Τα διαθέσιμα δεδομένα δεν υποστηρίζουν τη χρήση  της ιβερμεκτίνης για την πρόληψη και τη θεραπεία της COVID-19 εκτός καλά σχεδιασμένων κλινικών δοκιμών, ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ΕΜΑ.


Ο ΕΜΑ σημειώνει ότι στην ΕΕ, τα δισκία ιβερμεκτίνης έχουν εγκριθεί για τη θεραπεία ορισμένων παρασιτικών σκουληκιών, ενώ τα παρασκευάσματα δέρματος ιβερμεκτίνης έχουν εγκριθεί για τη θεραπεία δερματικών παθήσεων όπως η ροδόχρους ακμή. Η ιβερμεκτίνη είναι επίσης εγκεκριμένη για κτηνιατρική χρήση για ένα ευρύ φάσμα ζωικών ειδών για εσωτερικά και εξωτερικά παράσιτα.

Τα φάρμακα ιβερμεκτίνης δεν επιτρέπονται για χρήση στο COVID-19 στην ΕΕ και ο EMA δεν έχει λάβει καμία αίτηση για τέτοια χρήση.

Μετά από πρόσφατες αναφορές μέσων και δημοσιεύσεις σχετικά με τη χρήση της ιβερμεκτίνης, ο EMA εξέτασε τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία από εργαστηριακές μελέτες, μελέτες παρατήρησης, κλινικές δοκιμές και μετα-αναλύσεις.

Εργαστηριακές μελέτες έδειξαν ότι η ιβερμεκτίνη θα μπορούσε να εμποδίσει την αναπαραγωγή του SARS-CoV-2 (ο ιός που προκαλεί την COVID-19), αλλά σε πολύ υψηλότερες συγκεντρώσεις ιβερμεκτίνης από αυτές που επιτεύχθηκαν με τις τρέχουσες εγκεκριμένες δόσεις.

Τα αποτελέσματα από κλινικές μελέτες ποικίλλουν, με μερικές μελέτες να μην δείχνουν κανένα όφελος και άλλες να αναφέρουν πιθανό όφελος.

Οι περισσότερες μελέτες που εξετάστηκαν από το EMA ήταν μικρές και είχαν επιπλέον περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένων διαφορετικών δοσολογικών θεραπειών και χρήσης ταυτόχρονων φαρμάκων.

Ως εκ τούτου, ο EMA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα διαθέσιμα στοιχεία δεν επαρκούν για να υποστηρίξουν τη χρήση της ιβερμεκτίνης σε COVID-19 εκτός κλινικών δοκιμών.

Αν και η ιβερμεκτίνη είναι γενικά καλά ανεκτή σε δόσεις εγκεκριμένες για άλλες ενδείξεις, οι ανεπιθύμητες ενέργειες θα μπορούσαν να αυξηθούν με τις πολύ υψηλότερες δόσεις που θα χρειαζόταν για να υπάρξουν συγκεντρώσεις ιβερμεκτίνης στους πνεύμονες που είναι αποτελεσματικές έναντι του ιού.

Επομένως, η τοξικότητα όταν χρησιμοποιείται ιβερμεκτίνη σε υψηλότερες από τις εγκεκριμένες δόσεις δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Κατά τον ΕΜΑ απαιτούνται περαιτέρω καλά σχεδιασμένες, τυχαιοποιημένες μελέτες για να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με το εάν το προϊόν είναι αποτελεσματικό και ασφαλές στην πρόληψη και θεραπεία της COVID-19.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Νέες συλλήψεις για παράνομη μετανάστευση - 28χρονος κλώτσησε αστυνομικό και τον δάγκωσε στο χέρι

Στο νοσοκομείο δυο νεαροί - Τους κατήγγειλε 43χρονος για εισβολή στο σπίτι του και κατέληξε ο ίδιος με χειροπέδες

Νέο «θρίλερ» στον αέρα: Περιστατικό αναταράξεων σε πτήση της Qatar Airways - Τουλάχιστον 12 τραυματίες

Πρόλαβαν τα χειρότερα: Περιορίστηκε η πυρκαγιά στην Μουτταγιάκα - Συνεχίζουν με τελικές κατασβέσεις και οριοθέτηση

Bίντεο: Τρομακτικό ατύχημα και προσωρινή διακοπή στον πρώτο γύρο στο Γκραν Πρι του ΜονακόΜήνυμα αισιοδοξίας για το Κυπριακό έστειλε ο Πρόεδρος από την ακριτική Αθηένου

Μήνυμα αισιοδοξίας για το Κυπριακό έστειλε ο Πρόεδρος από την ακριτική Αθηένου

Μήνυμα αισιοδοξίας, από την ακριτική Αθηένου έστειλε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, διαβεβαιώνοντας ότι «παρά τις δυσκολίες, τα προβλήματα, τις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε καθημερινά λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας, ποτέ μα ποτέ δεν πρόκειται να αποστρατευτούμε από την προσπάθεια για να ελευθερώσουμε την πατρίδα μας και να την επανενώσουμε».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top