Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy Socialista
ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ επαναβεβαίωσαν την ενότητα της συμμαχίας και τους διατλαντικούς δεσμούς

Οι ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ επαναβεβαίωσαν την ενότητα της συμμαχίας και τους διατλαντικούς δεσμούς

Οι Υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ επαναβεβαίωσαν την ενότητα της συμμαχίας, την ανάγκη ενίσχυσης των διατλαντικών δεσμών και την προοπτική μετεξέλιξης του ΝΑΤΟ το 2030 με ενίσχυση της πολιτικής του διάστασης, σύμφωνα με κοινή δήλωση που υιοθέτησαν νωρίτερα.


Συγκεκριμένα, σε δήλωση που υιοθέτησαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της συμμαχίας, αναφέρουν ότι συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες για να επιβεβαιώσουν "τον διαρκή διατλαντικό δεσμό μεταξύ της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, με το ΝΑΤΟ στην καρδιά του".

"Δεσμευόμαστε μαζί από τις κοινές δημοκρατικές μας αξίες και από την προσήλωσή μας στους σκοπούς και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών", αναφέρουν. 

Όπως σημειώνουν, "το ΝΑΤΟ είναι το θεμέλιο της συλλογικής μας άμυνας" και από κοινού επιβεβαιώνουν την επίσημη δέσμευσή τους "στη Συνθήκη της Ουάσινγκτον, συμπεριλαμβανομένου ότι μια επίθεση εναντίον ενός Συμμάχου θα θεωρείται επίθεση εναντίον όλων μας, όπως κατοχυρώνεται στο άρθρο 5".

Οι Υπουργοί αναφέρουν ακόμα ότι "το ΝΑΤΟ είναι η ισχυρότερη συμμαχία στην ιστορία, που εγγυάται την ελευθερία ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων, την ακεραιότητα του εδάφους μας και την προστασία των αξιών μας".

"Το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική Συμμαχία και δεν αποτελεί απειλή για καμία χώρα", ξεκαθαρίζουν. 

"Σε απόκριση σε ένα πιο επικίνδυνο και απρόβλεπτο περιβάλλον ασφαλείας, ενισχύουμε σημαντικά τις δυνατότητες αποτροπής και άμυνας του ΝΑΤΟ, τη στάση και την ανθεκτικότητα, υποστηριζόμενες από επτά συνεχόμενα χρόνια αυξανόμενων αμυντικών δαπανών, πιο ικανές και έτοιμες δυνάμεις, σημαντικές εξελίξεις σε αποστολές και επιχειρήσεις και βαθύτερη δέσμευση με συνεργάτες", τονίζουν. 

"Σημειώνουμε ικανοποιητική πρόοδο στον δίκαιο διατλαντικό επιμερισμό των βαρών. Χαιρετίζουμε τις προσπάθειες όλων των συμμάχων στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική που συμβάλλουν στην αδιαίρετη ασφάλειά μας. Πρέπει και θα κάνουμε περισσότερα", αναφέρουν.

Οι Υπουργοί τονίζουν ακόμα ότι "το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να προσαρμόζεται. Αντιμετωπίζουμε αυξανόμενες απειλές και συστημικό ανταγωνισμό. Οι επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας αποτελούν απειλή για την ευρωατλαντική ασφάλεια. Η τρομοκρατία σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της παραμένει μια επίμονη απειλή για όλους μας. Οι διεκδικητικές και αυταρχικές δυνάμεις και οι μη κρατικοί φορείς, αμφισβητούν τη διεθνή τάξη που βασίζεται στους κανόνες, μεταξύ άλλων μέσω υβριδικών και κυβερνοαπειλών, της κακόβουλης χρήσης νέων τεχνολογιών, καθώς και άλλων ασύμμετρων απειλών".

"Η πανδημία Covid-19 δείχνει για άλλη μια φορά ότι αντιμετωπίζουμε συνεχώς εξελισσόμενες προκλήσεις. θα συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε την άμυνα και την επιχειρησιακή μας αποτελεσματικότητα σε όλη αυτήν την κρίση. Αποτίουμε φόρο τιμής σε όλους εκείνους που καταπολεμούν αυτήν την πανδημία σε όλες τις χώρες μας και σε όλο τον κόσμο", αναφέρουν.

Τέλος ξεκαθαρίζουν ότι "η διατλαντική εταιρική σχέση παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος της συλλογικής μας άμυνας, κεντρικής σημασίας για την πολιτική μας συνοχή και ουσιαστικός πυλώνας της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες. Η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις διατλαντικές σχέσεις και θα καθορίσει την κατεύθυνση για το μέλλον της Συμμαχίας μας στο 2030 και μετά. Σύμφωνα με την απόφαση των ηγετών μας στο Λονδίνο τον Δεκέμβριο του 2019, θα ενισχύσουμε περαιτέρω την πολιτική διάσταση του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της διαβούλευσης. Χαιρετίζουμε τη διαδικασία προβληματισμού, συμπεριλαμβανομένης της σύστασης για ενημέρωση της στρατηγικής ιδέας του ΝΑΤΟ. Θα ενισχύσουμε περαιτέρω την ανθεκτικότητα του ΝΑΤΟ, τη στρατιωτική δύναμη και τις παγκόσμιες προοπτικές, συνδέοντας στενότερα με άλλα έθνη και διεθνείς οργανισμούς που μοιράζονται τους στόχους μας. Θα συνεχίσουμε να είμαστε μαζί και να συνεργαστούμε, για να εγγυηθούμε την ασφάλεια, την ευημερία, τη δημοκρατία και τις ελευθερίες μας", καταλήγουν.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εξώδικο με…SMS για τις παραβάσεις – Πότε θα τεθεί σε εφαρμογή; - Έτσι θα πληρώνει ο πολίτης

Ενοικιάζεις το ακίνητο σου: Η τριπλή φορολογία στα εισοδήματα από ενοίκια, οι εκπτώσεις και τα πρόστιμα - Όσα πρέπει να γνωρίζεις

Υπάρχει τελικά ο τέλειος σύντροφος και η τέλεια σχέση; Τα βήματα πριν το πρώτο ραντεβού

Τροχαίο στη Λεμεσό: Οδηγός παρέσυρε πεζό – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο

Έβαλαν φωτιά σε μπαλκονόπορτα σπιτιού στο Στρόβολο - Την έσβησε η ιδιοκτήτρια – Εμπρησμό εξετάζει η ΑστυνομίαΠτΔ: Ικανοποίηση για την αναβάθμιση της οικονομίας από Moody's - Σε επενδυτική βαθμίδα μετά από 12 χρόνια η Κύπρος

ΠτΔ: Ικανοποίηση για την αναβάθμιση της οικονομίας από Moody's - Σε επενδυτική βαθμίδα μετά από 12 χρόνια η Κύπρος

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, για τη διπλή αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας και της επαναφοράς του αξιόχρεου σε επενδυτική βαθμίδα, από τον Οίκο Αξιολόγησης Moody's, μετά από 12 ολόκληρα χρόνια.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top