Προκύπτει εξέλιξη με τον Κορωνοϊό - Νέα έρευνα για τη θεωρία της διαφυγής του από εργαστήριο στην Κίνα

Προκύπτει εξέλιξη με τον Κορωνοϊό - Νέα έρευνα για τη θεωρία της διαφυγής του από εργαστήριο στην Κίνα

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ζήτησε σήμερα να διεξαχθεί μια νέα έρευνα από ειδικούς για τη θεωρία σύμφωνα με την οποία ένας ιός που διέφυγε από εργαστήριο στην Κίνα προκάλεσε την πανδημία της Covid-19, ενώ ταυτόχρονα επέκρινε την έλλειψη πρόσβασης των διεθνών εμπειρογνωμόνων σε ειδικών σε ανεπεξέργαστα δεδομένα.


Μολονότι οι ειδικοί, οι οποίοι ερεύνησαν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο στην Κίνα την προέλευση του νέου κορωνοϊού, εκτίμησαν ότι η υπόθεση μιας διαρροής από εργαστήριο είναι η λιγότερο πιθανή, «απαιτείται περαιτέρω έρευνα, πιθανότατα με νέες αποστολές με εξειδικευμένους ειδικούς, τους οποίους είμαι έτοιμος να στείλω», είπε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ενημερώνοντας τις χώρες μέλη του ΠΟΥ για την έκθεση που δόθηκε επισήμως στη δημοσιότητα σήμερα.

Η θεωρία ότι ο ιός SARS-CoV-2 που προκαλεί την Covid-19 διέφυγε από εργαστήριο προβλήθηκε ιδιαίτερα από την αμερικανική κυβέρνηση, επί προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ. Το Πεκίνο από την πλευρά του απέρριπτε κατηγορηματικά αυτήν την πιθανότητα.

Ο ΓΔ του ΠΟΥ έκανε αυτή τη δήλωση ακριβώς πριν από την επίσημη δημοσιοποίηση της έκθεσης των ειδικών και τη συνέντευξη Τύπου των διεθνών εμπειρογνωμόνων που πήγαν στην Κίνα τον Ιανουάριο, έναν και πλέον χρόνο μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος, στην πόλη Ουχάν.

Υπογράμμισε επίσης ότι οι ειδικοί ανέφεραν ότι αντιμετώπισαν δυσκολίες όσον αφορά την πρόσβασή τους σε «ανεπεξέργαστα δεδομένα» κατά την παραμονή τους στην Κίνα - μια σπάνια δημόσια κριτική για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το Πεκίνο αυτήν την έρευνα. «Ελπίζω ότι οι νέες μελέτες θα βασίζονται σε ένα ευρύτερο και ταχύτερο μοίρασμα των δεδομένων», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας των ειδικών, Πέτερ Μπεν Εμπάρεκ, είπε ωστόσο ότι στην Κίνα όπως και σε άλλες χώρες, ορισμένα δεδομένα δεν είναι δυνατόν να γνωστοποιηθούν, για λόγους σεβασμού στην ιδιωτική ζωή. «Αυτή η έκθεση είναι μια πολύ σημαντική αρχή, αλλά δεν είναι η τελευταία λέξη», υπογράμμισε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Συνάντηση ΠτΔ-Φον ντερ Λάιεν τη Δευτέρα με φόντο τις επαφές της με Ερντογάν - «Η θέση της ΕΕ ταυτόσημη με της ΚΔ»

Συνάντηση ΠτΔ-Φον ντερ Λάιεν τη Δευτέρα με φόντο τις επαφές της με Ερντογάν - «Η θέση της ΕΕ ταυτόσημη με της ΚΔ»

Θα πρέπει να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στο Κυπριακό προς την κατεύθυνση επανέναρξης των συνομιλίων στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου για να εξεταστούν τα όποια θετικά βήματα όσον αφορά τα Ευρωτουρκικά, ανέφερε, την Τετάρτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, απαντώντας σε ερωτήσεις εκπροσώπων των ΜΜΕ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τον απολογισμό της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

BEST OF TOTHEMAONLINE