Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy ARJ Radio

Οι αναφορές Αναστασιάδη σε αρνητές, το ενδεχόμενο για τρίτο lockdown και εμβολιασμούς

07.04.2021
12:30
Κορωνοϊός

Σειρά επισκέψεων πραγματοποίησε σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης με αφορμή τη σημερινή ημέρα Παγκόσμιας Υγείας.

Κατά την επίσκεψη του στο Κέντρο Εμβολιασμού στον χώρο της Κρατικής Έκθεσης  έκανε αναφορά μεταξύ άλλων στο εμβόλιο της  Astrazeneca, το ενδεχόμενο για τρίτο lockdown αλλά και για τους αρνητές του κορωνοϊού.

 «Μέσα στα πλαίσια της Ημέρας Υγείας θεώρησα ότι πρέπει να επισκεφθώ ένα εμβολιαστικό κέντρο, εδώ όπου χτίζεται το τείχος κατά της πανδημίας, εδώ που υπάρχει άψογη τάξη και οργάνωση και για να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη της πολιτείας στους ιατρικούς λειτουργούς και γενικότερα τους λειτουργούς υγείας που με τόση επιμέλεια προσπαθούν. Δεν παραγνωρίζω τους ήρωες της πρώτης γραμμής, για αυτό και την Παρασκευή θα επισκεφθώ το νοσοκομείο αναφοράς στο Παραλίμνη.

Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί βλέπω μια θαυμαστή οργάνωση, τον κόσμο με υπομονή να αναμένει αλλά και να εξυπηρετείται με άψογο τρόπο. Εκφράζω την ελπίδα το εμβολιαστικό μας πρόγραμμα να συνεχίσει απρόσκοπτα ώστε αρχές με μέσα Μαΐου να έχει εμβολιαστεί και η  ηλικιακή κατηγορία πέραν των 45, με τη ελπίδα τον Ιούνιο να είμαστε σε θέση να ανοίξουμε εντελώς την οικονομία.

Όμως θέλω να τονίσω και να υπογραμμίσω ότι χρειάζεται υπομονή και πειθαρχία στην τήρηση των υγειονομικών μέτρων, ασφαλείς αποστάσεις, η μάσκα απαραίτητε και ιδιαίτερα η υγειονομική κατάσταση που πρέπει να τηρείται και όσον αφορά τα χέρια μας το πρόσωπα, τα πάντα, όπως οι οδηγίες και τα πρωτόκολλα».

Κληθείς να σχολιάσει τη στάση των λεγόμενων αρνητών, ο Πρόεδρος είπε ότι «αυτό που θέλω να παρακαλέσω όλους είναι να κατανοήσουν κάτι. Απόλυτα σεβαστή η άποψη ή αντίθεση τους, όπως απόλυτα σεβαστό πρέπει να είναι και το δικαίωμα ζωής των υπολοίπων συνανθρώπων μας.

Ο εμβολισμός, όχι το εμβόλιο, προστατεύει και σώζει ζωές. Πολλοί των αρνητών έχουν προσβληθεί και έχουν περάσει τη δοκιμασία και σήμερα μετανοούν για τη στάση που τηρούσαν. Ας το αναλογιστούν όλοι αυτό, ας επισκεφθούν κάποια νοσοκομεία ή κάποιους από τους φίλους που προσβλήθηκαν, για να κατανοήσουν τους κινδύνους, την αγωνία που οι ίδιοι είχαν υποστεί».

Ερωτηθείς για τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν με την Πύλη Εμβολιασμού, ο Πρόεδρος είπε ότι «ελπίζω ότι αργότερα σήμερα θα διορθωθεί. Τεχνικά προβλήματα θα παρατηρούνται στα ηλεκτρονικά συστήματα, προσπαθούμε να τα αντιμετωπίσουμε και θα αντιμετωπιστούν για να συνεχίσει απρόσκοπτα το πρόγραμμα εμβολιασμού».

Ερωτηθείς για την προμήθεια εμβολίων, ο Πρόεδρος είπε ότι «ήδη, έχουμε εξουσιοδοτήσει τον Υπουργό Υγείας να διαπραγματευτεί και την προμήθεια όταν και εφόσον εγκριθούν και άλλα εμβόλια πχ το Σπούτνικ, για το οποίο όμως αναμένουμε την έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Πέραν τούτου είναι και οι σημαντικές παραγγελίες που προνοητικά είχαμε βάλει για άλλες φαρμακευτικές εταιρείες όπως οι Pfizer, Μoderna, Johnson and Johnson.

Είναι επτά στο σύνολο οι φαρμακευτικές εταιρείες με τις οποίες έχει συμβληθεί η ΕΕ και έχουμε συμμετάσχει με σημαντικό ποσοστό εμβολίων, απλά να αναφέρω ότι έχουμε παραγγείλει και είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε εμβόλια για πληθυσμό δύο εκατομμυρίων».

Ερωτηθείς πότε θα παραληφθούν τα εμβόλια αυτά, ο Πρόεδρος είπε «ανάλογα με την παραγωγή των εργοστασίων, δεν είναι θέμα της Κυβέρνησης η οποία έλαβε έγκαιρα τα μέτρα. Το Υπουργείο Υγείας έδωσε οδηγίες, αριθμούς και ό,τι έπρεπε προκειμένου να πετύχουμε τον μεγαλύτερο δυνατόν αριθμό εμβολίων.

Πέραν τούτου είναι και η αθέτηση υποχρεώσεων από φαρμακευτικές εταιρείες που πιθανότατα να αναστέλλει ή να δημιουργεί κάποια ανησυχία όσον αφορά το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Η Κύπρος θεωρείται μια από τις πρώτες χώρες που εφαρμόζει το εμβολιαστικό πρόγραμμα με επιτυχία, είναι από τις πρώτες χώρες που εφαρμόζει με επιτυχία τα τεστ είτε ταχείας είτε μοριακής εξέτασης, είναι η δεύτερη σε μειωμένο αριθμό θανάτων. Συνεπώς κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν να σώσουμε ζωές, να διατηρήσουμε το σύστημα υγείας σε κατάσταση που μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση, και να μεριμνήσουμε ώστε τα μέτρα να μην επιβαρύνουν πλέον τις ελευθερίες του κόσμου αλλά και να δοθεί η οικονομική ένεση που χρειάζεται κάθε κράτος κάθε πολίτης».

Ερωτηθείς τι έγινε με το θέμα των εμβολίων που είχαν ζητηθεί από το Ισραήλ, ο Πρόεδρος είπε ότι υπάρχουν «διαδικαστικά προβλήματα που δημιουργούν προβλήματα, αλλά συνεχίζουμε τις προσπάθειες.

Αυτή τη στιγμή είναι υπό διαμόρφωση η Κυβέρνηση στο Ισραήλ, αντιμετωπίζονται εξίσου σημαντικά προβλήματα στη χώρα και ως εκ τούτου οι νομότυπες διαδικασίες ήταν εκείνες που παρεμπόδισαν τη διαδικασία υλοποίησης της κοινής βούλησης με τον κ. Νετανιάχου να μας προμηθεύσουν ένα αριθμό εμβολίων».

Σε ερώτηση αν έχει συζητήσει με τους επιδημιολόγους ένα ενδεχόμενο lockdown. ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν συζητήσαμε και ούτε αυτή τη στιγμή εξετάζεται κάτι ανάλογο με βάση την επιδημιολογική εικόνα της χώρας».