ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

EMA για AstraZeneca: Οι θρομβώσεις είναι παρενέργεια, αλλά σπάνια - Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί στην Κύπρο

EMA για AstraZeneca: Οι θρομβώσεις είναι παρενέργεια, αλλά σπάνια - Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί στην Κύπρο

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό συνεχίζεται η υλοποίηση του Εθνικού Πλάνου Εμβολιασμού κατά της COVID-19 με όλα τα διαθέσιμα αδειοδοτημένα εμβόλια, σε συνέχεια της επαναδιατύπωσης σήμερα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) της θέσης ότι ο εμβολιασμός των πολιτών πρέπει να συνεχίσει απρόσκοπτα και με γοργούς ρυθμούς.

Μετά από ενδελεχή εξέταση των δεδομένων και του ενδεχόμενου συσχέτισης του εμβολίου της AstraZeneca με περιστατικά θρομβώσεων, ο καθ’ υλην αρμόδιος Οργανισμός εξέφρασε την επιστημονική θέση ότι το εμβόλιο παραμένει αποτελεσματικό και ασφαλές και ότι τα οφέλη από τη χορήγησή του υπερτερούν των κινδύνων παρενεργειών. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, τα κράτη μπορούν να συνεχίσουν τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου, χωρίς περιορισμούς. Ο ΕΜΑ καταλήγει ότι η πιθανότητα εμφάνισης περιστατικών θρομβώσεων μετά από τον εμβολιασμό είναι εξαιρετικά σπάνια, ωστόσο θα συμπεριληφθεί στις παρενέργειες στο Φύλλο Οδηγιών Χρήσης για σκοπούς ενημέρωσης.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι αύριο, 8 Απριλίου, στις 7 το βράδυ, προτεραιότητα για διευθέτηση ραντεβού έχουν τα άτομα ηλικίας 61 ετών και άνω. Προτρέπονται οι πολίτες που εμπίπτουν στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα να προχωρήσουν στον προγραμματισμό του ραντεβού τους το συντομότερο, αφού τυχόν καθυστέρηση εγκυμονεί αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης σε περίπτωση επιμόλυνσης.

Επιτροπή Ασφαλείας EMA: Στις πολύ σπάνιες ανεπιθύμητες παρενέργειες οι θρομβώσεις από το εμβόλιο AstraZeneca

Η επιτροπή ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (PRAC - ΕΜΑ) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ασυνήθιστοι θρόμβοι αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια, θα πρέπει να αναφέρονται ως πολύ σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca (νυν ονομασία Vaxzevria).

Κατά την ολοκλήρωσή των εργασιών της, η επιτροπή έλαβε υπόψη όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των συμβουλών μιας ειδικής ομάδας εμπειρογνωμόνων.

Ο EMA υπενθυμίζει στους επαγγελματίες του τομέα της υγείας και σε άτομα που λαμβάνουν το εμβόλιο να παραμένουν ενήμεροι για την πιθανότητα εμφάνισης πολύ σπάνιων περιπτώσεων θρόμβων αίματος σε συνδυασμό με τα χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων, εντός 2 εβδομάδων από τον εμβολιασμό.

Μέχρι στιγμής, οι περισσότερες από τις αναφερόμενες περιπτώσεις έχουν συμβεί σε γυναίκες κάτω των 60 ετών εντός 2 εβδομάδων από τον εμβολιασμό. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Επιπλέον, η επιτροπή αναφέρει πως τα άτομα που έχουν λάβει το εμβόλιο θα πρέπει να ζητήσουν ιατρική βοήθεια αμέσως εάν εμφανίσουν συμπτώματα αυτού του συνδυασμού θρόμβων αίματος και χαμηλών αιμοπεταλίων.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top